Opiskelijoiden kokemuksia

Syystä tai toisesta aloin melko nuorena pohtia kysymyksiä kuten ”kuka oikeastaan olen?” ja ”mitä elämällä tulisi tehdä?” Teini-iässä nämä kysymykset johdattivat minut filosofian, taiteiden ja kulttuurin pariin. Lukiossa tiesin jo, että tahtoisin omistaa elämäni mainituille asioille – eritoten filosofiselle pohdiskelulle sekä pyrkimykselle edistää hyvää ja elää oppimani mukaan.

Minulle ei kuitenkaan aina ollut selvää, tahdonko opiskella mainittuja asioita ammatillisessa mielessä – instituutioiden ulkopuolella pitäytyminen tuntui pitkään paremmalta. Vuonna 2005 sain paikan yliopistolla, mutta opinnot jäivät tuolloin lyhyeen. Ennen pitkää aloin kuitenkin pohtia uudelleen akateemista maailmaa mahdollisena työympäristönä ja päätin anoa opinto-oikeuteni palauttamista. Ilokseni yliopisto myöntyi ja palasin estetiikan opintojen pariin syksyllä 2013.

Olen nauttinut olostani suuresti tuosta syksystä lähtien. Vakihenkilökunnan sekä tuntiopettajien vetämät moninaiset kurssit ovat laajentaneet minun ja kanssaopiskelijoideni ymmärrystä oppialastamme, minkä lisäksi kirjaston palvelut ovat ravinneet tiedonnälkää.

Jokainen viettää opiskeluaikansa tyylillään. Itse olen kokenut antoisaksi ottaa osaa yliopistoelämään monipuolisesti. Olen kokenut olevani hyödyksi toimiessani opiskelijaedustajana laitosneuvostossa ja erityisesti taiteiden tutkimuksen johtoryhmässä. Ainejärjestötoiminta on puolestaan tarjonnut oivan kanavan paitsi hauskanpidolle myös kaikenlaisten projektien toteuttamiselle: estetiikan opiskelijat ovat perinteisesti olleet toimeliaita seminaarien, lukupiirien ja luentosarjojen järjestäjiä. Toivottavasti nämä perinteet jatkuvat.

Omat opintoni ovat melko loppusuoralla, jonka jälkeen tähtäimessäni ovat jatko-opinnot.

Tutkijan työ ei ole kuitenkaan estetiikan opiskelijan ainoa vaihtoehto. Estetiikan opinnoista voi nimittäin ponnistaa moneen suuntaan. Tätä näkemystä tukevat niin alumnien urapolkujen kuin opiskelijoiden kiinnostustenkin kirjavuus. Eräitä opintojen parhaita puolia ovatkin olleet loistavat opiskelutoverit, joista on moneksi. Heiltä olen oppinut asioita liittyen mm. taidemaailmaan, videopeleihin, vapaapainiin, taidehistoriaan, kaupunkisuunnitteluun, tanssiin ja ties mihin! Ennen kaikkea olen oppinut heiltä, ettei filosofisen elämänpolun tarvitse suinkaan olla yksinäistä saati haudanvakavaa taaperrusta.

Olen pitkään harrastanut teatteria, mutta teatterin akateemisen puolen löysin sattuman kautta. Abikeväänäni 2010 olin hakenut muihin teatterialan koulutuksiin, sillä taideala veti minua puoleensa, mutta koska olin aina ollut kiinnostunut myös kielistä, olin aikeissa hakea lukemaan germaanista filologiaa. Etsiessäni humanistisen tiedekunnan nettisivuilta edellisten vuosien pääsykoetehtäviä, hoksasin oppiaineiden joukosta myös teatteritieteen. Teatterin tutkimus vei mukanaan, ja germaaniseen filologiaan hain lopulta sivuaineoikeuden. 

Pääaineeni on kiinnostava sekoitus historiaa sekä nykyteatterin tuntemusta ja taiteen analyysia. Soveltamisen mahdollisuudet ovat rajattomat. Taide heijastaa aina jollain tapaa omaa aikaansa, ja on todella silmiä avaavaa oppia huomaamaan näitä heijastuksia ja sen kautta tarkkailla kulloistakin ajan henkeä. Juuri tämä teatterin yhteiskunnallinen ulottuvuus kiinnostaa minua suuresti, ja olen ilokseni pystynyt valitsemaan paljon sellaisia kursseja ja lähdekirjallisuutta, jotka aihetta käsittelevät. Lisäksi, olen onnistunut ujuttamaan pitkäaikaisen kieli-innostukseni mukaan opintoihin analysoidessani draamatekstejä ja teatteriesitysten sanallista sekä sanatonta kieltä. 

Eräs iso asia, mikä humanistia - ja erityisesti tämän lähipiiriä - huolettaa, on luonnollisesti työllistyminen. Todella marginaalisen alan opiskelijana olen kuitenkin lähes koko opintojeni ajan päässyt tekemään oman alan töitä, joissa olen voinut soveltaa asiantuntemustani käytännössä. Olen havainnut teatteritieteen hyödyn myös muilla aloilla: esimerkiksi esitelmiä laatiessa dramaturgian taju on erinomainen apu. Pienen oppiaineen etu on myös joustavuus, mikä sopii kaltaiselleni paljon töitä tehneelle opiskelijalle. Pääaineellani on lisäksi erinomaisia vaihtoyliopistoja Euroopassa, mistä minäkin olen ottanut ilon irti ja tehnyt maisteriopintoja myös Saksassa.