Ura ja työelämä

Kandidaattiopinnot luovat niitä perusvalmiuksia asiantuntijauralle, joiden hiomista voit jatkaa maisteriohjelmassa.

Alumnimme toimivat moninaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä esimerkiksi

  • politiikassa
  • yksityisen tai julkisen sektorin hallinto- tai viestintätehtävissä
  • kotimaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä ja organisaatioissa (esimerkiksi YK, Euroopan Unioni) ja
  • media-alalla.

Valtio-opista ja viestinnästä valmistuneet ovat löytäneet menestyksekkäästi työpaikkoja Suomesta ja ulkomailta. Molemmat tieteenalat antavat taitoja, joita arvostetaan työelämässä.

Urapalvelut

Opinnot ovat osa uraasi. Helsingin yliopistossa urasuunnittelu kuuluu kaikkiin tutkintoihin. Urapalvelut tukee yhteistyössä koulutusohjelmien kanssa kasvuasi asiantuntijaksi osana opintojasi ja erillisin palveluin.

Urapalvelut on tukenasi aina ensimmäisestä opintovuodestasi lähtien ja vielä vuoden valmistumisen jälkeen.

Urapalvelut

  • tarjoaa uraohjausta ja työnhaun neuvontaa
  • järjestää infoja, työpajoja ja työelämätapahtumia
  • välittää opiskelijoille soveltuvia työ- ja harjoittelupaikkoja
  • jakaa yliopiston tuen harjoitteluun ja
  • fasilitoi ryhmämentorointiohjelmia.

Tutustu urapalvelujen koko tarjontaan Opiskelijan ohjeissa, teemoissa Työ ja ura sekä Harjoittelu.

Maisteriopintomahdollisuudet

Politiikan ja viestinnän kandiohjelmasta valmistumisen jälkeen sinulla on vaihtoehtoisia väyliä jatkaa maisteriopintoihin:

  • Voit jatkaa politiikan ja viestinnän maisteriohjelman samassa opintosuunnassa josta olet suorittanut politiikan ja viestinnän kandidaatintutkinnon (automaattinen opinto-oikeus). Maisteriohjelmassa opiskelet pääasiassa opintosuunnan syventäviä tieteenalaopintoja, syvennät osaamistasi tutkimusmenetelmissä sekä hankit työelämäopinnoilla työelämässä tarpeellisia valmiuksia. Lisäksi opiskelet itseäsi kiinnostavia valinnaisia opintoja 10-25 op.
  • Voit kandiopintojen aikana hakeutua ilmoittautumismenettelyn kautta politiikan ja viestinnän maisteriohjelman muuhun opintosuuntaan, mikäli täytät vaaditut kriteerit.
  • Voit hakeutua maisterioptio -ilmoittautumismenettelyn kautta tiettyihin valtiotieteellisen tiedekunnan tai Helsingin yliopiston kotimaisiin ja kansainvälisiin maisteriohjelmiin, mikäli täytät vaaditut kriteerit.
  • Voit hakea maisterivalinnan kautta muihin Helsingin yliopiston kotimaisiin ja kansainvälisiin maisteriohjelmiin, mikäli täytät vaaditut kriteerit.

Esimerkkejä maisteriohjelmista valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja Helsingin yliopistossa:

Seuraa valtiotieteilijöiden blogikirjoituksia ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista, tutkimustuloksista, politiikasta ja vähän muustakin.

Lue blogikirjoituksia!

Alumnitarina: Katri Makkosen mielestä journalistin työssä parasta on nopeus

Katri Makkonen on tehnyt pitkän uran journalistina. Hän valmistui Helsingin yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi 2003 pääaineenaan kansainvälinen politiikka. Ylellä hän aloitti samana vuonna ja on työskennellyt A-studion lisäksi muun muassa Atlaksen ja Aamu-tv:n juontajana. Vuosina 2006–2009 hän oli Ylen Aasian-kirjeenvaihtajana Pekingissä. Hän sai ansiokkaasta Kiina-raportoinnistaan Bonnierin journalistipalkinnon.

Journalistin työssä Makkosesta parasta on nopeus. Tärkeää on myös, että työ tuntuu merkitykselliseltä. Makkonen haluaa tuntea olevansa mukana yhteiskunnassa.

– Minua motivoi muutoksen seuraaminen ja muutoksessa mukana pysyminen, sen todistaminen.

Alumnitarina: viestintään useiden tieteiden kautta

Olen Pekka, 31. Teen töitä Helsingin Sanomilla, jossa olen ollut pian neljä vuotta. Tällä hetkellä olen kirjoittava toimittaja, mutta olen tehnyt paljon myös toimitussihteerin töitä sekä uutispäällikkövuoroja. Opiskelin valtsikassa pääaineenani viestintä. Lisäksi luin filosofiaa, valtio-oppia ja fysiikkaa.

Aloitin aikoinani fysiikan laitoksella, mutta tajusin noin puolen vuoden jälkeen, että ala ei ole sellainen, jolle haluan jäädä. Jokin kipinä puuttui. Yhteiskunta oli kiinnostanut jo pienestä pitäen, Alfred J. Kwak oli lapsuuden suuria suosikkeja. Aloin katsomaan, mitä valtsikassa voisi opiskella, ja viestintä kuulosti mielenkiintoiselta. En kiinnittänyt mitään huomiota sisäänpääsyprosentteihin tai muuhun vastaavaan: nehän ovat vain keskiarvoja, eivätkä kerro yksilösuorituksesta mitään!

Pääsin sisään ensimmäisellä yrittämällä ja pian havaitsin, että viestintä ei varsinaisesti ole sekään ala, jota haluaisin opiskella. Siirryin nopeasti filosofian luennoille. Pääaineeksi jäi kuitenkin viestintä, sillä aloin pitää siitä sen jälkeen, kun pääsin kandissani yhdistämään viestintää ja filosofiaa. Samalla linjalla jatkoin maisteriopinnoissani ja gradussani.

Lue Pekan koko haastattelu Politiikan ja viestinnän maisteriohjelman sivuilta.

Valtio-opin seniorit

Valtio-opin seniorit ry on Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitokselta valmistuneiden oma järjestö.

Tutustu Valtio-opin seniorit ry:n Facebook-sivustoon.

Helsingin yliopiston alumnit

Kaikki Helsingin yliopiston entiset tutkinto-opiskelijat, vaihto-opiskelijat sekä työntekijät ovat alumnejamme. Helsingin yliopiston alumneja on maailmanlaajuisesti lähes 200 000, ja jo yli 30 000 henkilöä on osa alumnitoimintaamme.

Lue lisää Helsingin yliopiston alumneista ja heidän toiminnastaan.

Etsi Helsingin yliopiston alumneja Linkedinistä.

Opi lisää Helsingin yliopiston alumniyhdistyksestä.