Mikko Säynäjärvi, Kotieläintiede

Kotieläintieteestä valmistunut Mikko Säynäjärvi toimii Faban tuoteryhmäpäällikkönä Hollolassa.

1. Mitä olet opiskellut?

— Opiskelin Viikissä kotieläintiedettä ja erityisesti kotieläinten jalostustiedettä. Lisäksi suoritin kokonaisuuden kotieläintieteestä. Olin jo koulupoikana kesätöissä sonniasemalla ja sieltä kiinnostus tarttui. Jalostuksen filosofia kiehtoi myös. Jalostus avaa mahdollisuuksia, sillä saavutetaan pysyviä etuja ja se on myös ekologista.

2. Mitä teet työksesi?

— Olen ollut valmistumisestani lähtien keinosiemennyksen palveluksessa. Tuotantopäällikkönä olen toiminut kahdella sonniasemalla ja kahdella karjuasemalla. Tässä työssä tutustuin perusteellisesti siementuotantoon. Työpaikallani Hollolassa siementuotanto väheni 2000-luvun puolivälissä ja loppui muutamia vuosia sitten. Sen jälkeen olen ollut mukana siemenen markkinoinnissa ja vientityössä. Tällä hetkellä toimin Fabassa tuoteryhmäpäällikkönä vastuualueenani VikingGeneticsin sonnien markkinointi ja osallistun myös Faban markkinointiin. Työnantajani on Faba, mutta teen suurimman osan työajastani töitä VikingGeneticsille.
Olen vielä ajoittain mukana sonnien hoitoon liittyvissä asioissa. Tämä on tärkeä osa työssäviihtymistä. Sonniaseman vieressä työskennellessä voi välillä käydä potkimassa traktorin renkaita ja katselemassa sonneja.

3. Mitkä ovat tulevaisuuden näkymät alallasi?

— Aina puhutaan auringonlaskun alasta. Puhetta on riittänyt koko työurani ajan, eli yli 20 vuotta. Tällä hetkellä maidon ja ruoan hinta on noussut maailmalla. Maitoa tarvitaan, eikä hyönteisten syönti vielä ole korvaamassa maitoa ja lihaa proteiinin lähteenä. Suomella on hyvät edellytykset ruoantuottajana, mutta poliittisilla ratkaisuilla on tietenkin mahdollisuus pilata nämä edellytykset. Suurin huoli on maidontuottajien jaksaminen.
Naudanjalostuksen uusin menetelmä, genomivalinta, johtaa sonnimäärän pienentymiseen ja muuttaa koko alan rakennetta. Tämä on kuitenkin meille suomalaisille ja koko VikingGeneticsille suuri mahdollisuus. Onhan VikingGeneticsin jalostusohjelma niin kooltaan kuin menetelmiltään eturivissä.

4. Mikä oli paras opiskelumuistosi?

— Opiskeluaikaan liittyy niin monia merkittäviä tapahtumia. Varsinaisesta opiskelusta osa pääaineen luennoista ja varsinkin maatalousharjoittelu Suitiassa olivat parasta antia. Osallistuin melko vähän maatalousylioppilaiden toimintaan, mutta osakunnassa tuli vietettyä aikaa. Ehkä parasta opiskeluajasta oli eri alojen opiskelijoiden kanssa vietetty aika. Vaimoni opiskeli yleistä kirjallisuustiedettä ja hänen kauttaan pääsin myös tutustumaan ”estetiikan, kosmetiikan ja vertailevan erotiikan” opiskelijoihin. Paluu näiltä reissuilta maanläheisten ja tervehenkisten viikkiläisten pariin oli aina mukavaa.