Laura Kihlström, Kasvintuotantotieteet

Kasvintuotantotieteistä valmistunut Laura Kihlström toimii projektiavustajana Ulkoasiainministeriön toimialapolitiikan yksikössä Helsingissä.  

1. Mitä olet opiskellut?

— Opiskelin Viikissä maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa kasvintuotantotieteitä ja erityisesti agroekologiaa. Lisäksi suoritin kehitysmaatutkimuksen kokonaisuuden valtiotieteellisessä tiedekunnassa sekä kursseja neuvontaopista ja ollessani vaihdossa Uppsalassa trooppisen maatalouden ja ekologian kursseja.

2. Mitä teet työksesi?

— Tällä hetkellä toimin määräaikaisena projektiavustajana Ulkoasianministeriön toimialapolitiikan yksikössä. Avustan maatalouden ja maaseutukehityksen neuvonantajaa. Työhöni kuuluu taustaselvitysten tekoa, raporttien ja puheiden kirjoittamista, lausuntojen kommentointia ja kokouksiin osallistumista. Parasta tässä työssä on se, että saan päivittäin olla tekemisissä niiden asioiden kanssa, joita olen opiskellut. Pidän myös siitä, että minun tulee työssäni olla mahdollisimman perillä maatalouden alan uudesta tiedosta ja tapahtumista. UM:llä työskentelyssä plussaa on myös se, että toimintaympäristö on kansainvälinen. Pyrin pian pääsemään ulkomaille kentälle töihin, jotta pääsisin yhdistämään maatalouden ja kehitysmaatutkimuksen opintoni käytäntöön. 

3. Mitkä ovat tulevaisuuden näkymät alallasi?

— Uskaltaisin sanoa, että hyvät, koska ihmiset tulevat jatkossakin tarvitsemaan ruokaa. Luomu- ja lähiruuan kysyntä sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset ruuantuotantoon ovat trendejä, jotka tulevat työllistämään tulevaisuudessa. Kannustan viikkiläisiä harkitsemaan myös kansainvälisiä uramahdollisuuksia. Alan osaajia tarvitaan myös ulkomailla. Lisäksi kannattaa hyödyntää sosiaalista mediaa omaan alan tutustumisessa ja työnantajien lähestymisessä. Esimerkiksi Twitter on loistava väline pysyä perillä siitä, mitä maatalousalalla tapahtuu. Jos mahdollista, kannattaa myös ajatella ajoittavansa erikoisharjoittelu opintojensa loppuun – en tiedä, onko tämä nykyään HOPSin puolesta mahdollista, mutta uskoisin, että se lisää valmistumisen jälkeisiä työllistymismahdollisuuksia.

4. Mikä oli paras opiskelumuistosi?

— Niitä on paljon! Hyvät yksittäiset kurssit ja luennot ovat jääneet mieleen. Kaikki oivaltamisen hetket, varsinkin sellaiset joissa tajusi ettei oma mielipide ehkä ollutkaan kauhean perusteltu ja oppi näkemään asian eri kantilta. Myös järjestötoiminta antoi minulle paljon. Toimin aktiivijäsenenä IAAS-järjestössä koko opiskeluaikani - opin tuntemaan saman alan opiskelijoita ja työnantajia eri puolella maailmaa ja siinä sivussa harjoittelemaan johtamis- ja esiintymistaitoja.