Hanna Help, Kasvintuotantotieteet

Kasvintuotantotieteistä valmistunut Hanna Help työskentelee väitöskirjatutkijana prof. Ykä Helariutan ryhmässä Biotieteiden laitoksella ja Biotekniikan Instituutissa Viikissä.

1. Mitä olet opiskellut?

— Opiskelin Viikissä maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa kasvintuotantotieteitä ja erityisesti kasvinjalostusta ja kasvibiotekniikkaa. Valmistuttuani maisteriksi siirryin kasvintuotantotieteiden jatko-opiskelijaksi, joskin työskentelen fyysisesti bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan ja Biotekniikan Instituutin tiloissa kampuksen toisella laidalla. Väitöskirjatutkimukseni keskittyy kasvien fytohormonien, eri hormonien vuorovaikutusten sekä niiden säätelemien geenien roolien selvittämiseen kasvien johtojänteiden eri solukoiden erilaistumisen säätelyssä. Erityisesti puusolujen muodostumiseen vaikuttavat tekijät ovat mikroskooppini tähtäimessä.

2. Mitä teet työksesi?

— Työkseni pakerran eri väitöskirjaprojektieni parissa professori Ykä Helariutan tutkimusryhmässä.

3. Mitkä ovat tulevaisuuden näkymät alallasi?

— En ole vielä päättänyt josko haluan jatkaa akateemisessa maailmassa tohtoriksi väiteltyäni. Koulutustaustani kasvibiotekniikassa houkuttaa minua siirtymään yritysmaailmaan ja haluaisin laittaa oppimani taidot poikimaan käytännön sovelluksia, esim. prosessitekniikan tai farmasian saralla. Uskon että Suomessa on useita minunkaltaisen tutkijan taitoja kaipaavia tahoja, ja ura esimerkiksi metsäteollisuuden tai muiden tutkimuslaitosten leivissä kiehtoo minua. Samaan hengenvetoon on kuitenkin pakko sanoa että parin vuoden Post-doc pesti ulkomailla kuulostaa suorastaan herkulliselta vaihtoehdolta, sillä rakastan tutkimusmaailmaa!

4. Mikä oli paras opiskelumuistosi?

— Nordic post graduate (NOVA) -kesäkurssi Mustialassa kasvinjalostuksen opiskelijoille oli eräs hienoimmista ja mieleenpainuvimmista kursseista, niin upean miljöön kuin rennon ilmapiirin sekä tieteellisesti monipuolisen ohjelman ansiosta! Suosittelen kaikkia opiskelijoita hyödyntämään kurssitarjontaa ennakkoluulottomasti, sekä tiedekuntien että eri yliopistojen välillä. Lisäksi haluan kannustaa nykyisiä opiskelijoita tekemään tutkinnoistanne itsenne näköisiä valinnaisilla kursseilla ja sivuainekokonaisuuksilla, sekä ottamaan yhteyttä kampuksella toimiviin tutkimusryhmiin rohkeasti opintoharjoitteluiden suorittamiseksi. Huomasin itse kesäharjoitteluiden, gradunpaikan ja osa-aikaisen työn kautta että käytännön kokemukset ovat korvaamattomia oman uran ja tulevaisuuden luomiseksi.