Ura

Fyysikoiden työnkuvat vaihtelevat suuresti, mutta tyypillisesti fyysikko työskentelee tehtävässä, jossa tarvitaan itsenäistä luonnontieteen asiantuntijaa. 

Fysikaalisten tieteiden kandi on luonnontieteellisen alan perustutkinto. Kandidaatteina työelämään siirtyvillä on usein hyvät ohjelmointitaidot ja he työskentelevät poikkeuksetta yksityisellä sektorilla. Useimmat kandit jatkavat maisteriohjelmiin, ja kandintutkinnon opintosuunta valmistaa opiskelijaa maisterivaiheen erikoistumisaloille. Moniin tehtäviin (esim. meteorologin tehtäviin) vaaditaan maisterintutkinto, ja osaan (esim. tutkimustehtävät yliopistossa, sairaalafyysikon tehtävät) lisensiaatin- tai tohtorintutkinto. Fysikaalisten tieteiden kandi antaa valmiudet jatkaa maisteriopintoihin suomalaisissa ja ulkomaisissa yliopistoissa.

Työelämässä fyysikot sijoittuvat hyvin monipuolisiin tehtäviin. Fyysikot työllistyvät hyvin yksityiselle sektorille, esimerkiksi teollisuuteen (erityisesti korkean teknologian yrityksiin) ja konsulttitoimistoihin. Monet sijoittuvat yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin (esim. Ilmatieteen laitos, VTT, CERN ja muut kansainväliset hiukkas- ja ydinenergiatutkimuslaitokset, ESA ja NASA). Tyypillisesti fyysikon työnkuvaan kuuluu tehtäviä, jotka vaativat luonnontieteellisen alan asiantuntemusta ja kykyä itsenäiseen työhön. Omaa uraa voi suunnitella jo kandivaiheessa. Jokaiseen opintosuuntaan sisältyy useamman suuntauksen tai kandiohjelman moduuleja, joten tutkinto on mahdollista suunnitella yksilöllisesti omien kiinnostuksenkohteiden mukaan.

Teollisuuteen tutkimuksen ja tuotekehityksen pariin työllistyvät fyysikot ovat hyvin palkattuja. Ura yliopistossa tai tutkimuslaitoksissa puolestaan mahdollistaa vapaan akateemisen tutkimuksen oman kiinnostuksen kohteen parissa. Fysiikka on kansainvälinen ala, joten valmistuneet työllistyvät niin Suomeen kuin ulkomaille.

Tutustu opiskelijoidemme uratarinoihin!

Fysikaalisten tieteiden kandit jatkavat usein seuraaviin maisteriohjelmiin: