Millainen on hyvä yhteiskunta vuonna 2100?

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus on jatkuvasti otsikoissa, mutta katsommeko koskaan – kehotuksista huolimatta – paria vaalikautta kauemmas? Kestävyysvaje kasvaa ja väestö ikääntyy, mutta millaisia muita muutoksia on ilmassa? Loka-marraskuussa 2014 yliopistolla tutustutaan uusimpaan hyvinvointiyhteiskuntaa analysoivaan tutkimukseen ja tähytään tulevaan.

Isoäidin syntyessä Suomessa keskusteltiin sosiaalivakuutusten mahdollisuudesta, oli köyhäinhuoltoa, huutolaislapsia ja vaivaistaloja. Äidin syntyessä alettiin maksaa lapsilisää ja neuvolaverkostoa kehitettiin. Siitä ei ole kauan kun hyvinvointiyhteiskuntaa alettiin rakentaa, pala kerrallaan, huoltoavusta sairausvakuutukseen ja päivähoitojärjestelmään.

Loka-marraskuussa yliopistolla tutustutaan uusimpaan hyvinvointiyhteiskuntaa analysoivaan tutkimukseen ja tähytään tulevaan.

Mutta mitä meillä on tänään syntyvän tyttövauva Emman vanhuudessa? Emma elää luultavasti 2100-luvulle asti. Onko pohjoismaista hyvinvointivaltiota silloin enää olemassa – kuka maksaa Emman eläkkeen, entä miten hoidetaan lapsenlapsesi Erkin diabetes? Saako kaupasta vielä kolmosolutta, tupakkaa ja makkaraa? Ovatko työpäivät venyneet vai vapaa-aikaa siunaantunut lisää?

Yhteisten normien ja yhtenäisen kansan sijaan erilaiset yksilöt ja monenlaiset kulttuurit elävät limittäin. Taloyhtiön porrashuoneen siivous hoituu teidän talossanne talkoilla, samoin naapurin vanhan pariskunnan, Onnin ja Eliaksen, kauppareissut. Mutta Westendiin rakennettiin kuulemma taas uusi asuinalue turvaporttien taakse.

2100-luvulla hyvinvoinnin rajat ovat tulleet selviksi: ilmasto on muuttunut peruuttamattomasti eikä leipää ja sirkushuveja riitä kaikille.

Seuraavista sadasta vuodesta keskustellaan Tiedekulmassa, seminaareissa ja sosiaalisessa mediassa (#hyvayhteiskunta). Mukana on tutkijoita niin oikeus- ja kasvatustieteen kuin sosiologiankin parista, alkoholintutkijoista työn, tietotekniikan ja kestävän kehityksen asiantuntijoihin. Tule kuulemaan hiljaisia signaaleja tulevaisuudesta. Tutustu hyvään yhteiskuntaan vuosimallia 2100.