Video- ja äänitallenteita Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan tutkijoilta.
Tiedeviestintää, keskusteluja ja tutkijahaastatteluja
Ritva Toivonen
- Ruokaomavaraisuus. 2.4.2020. Matti Vanhasen vieraana AlfaTV:ssa dekaani, tohtori Ritva Toivonen. Haastattelu alkaa tallenteen 17min kohdalla.
Markku Kanninen
- Metsän istutuksen ja suojelun merkitys ilmastonsuojelussa. 8min, 19.7.2019. Miten tehokas keino metsien istutus ja metsien suojelu on ilmastonsuojelussa? Haastattelussa trooppisen metsänhoidon professori Markku Kanninen Helsingin yliopistosta.
Samuli Junttila
- Idän Proffa räppää metsien terveydestä, 9min, 31.5.2019. Junttila viertaili Huomenta Suomessa kertomassa metsien terveydentilan kaukokartoitusta käsittelevästä väitöskirjasta sekä aiheeseen liittyvästä musiikkivideosta.
Markus Holopainen
- Sustainable Helsinki, laser scanning, 95 min, 17.4.2019. Clean air, renewable energy solutions and innovative housing. Some call it utopia, we call it sustainable urbanism.
Iryna Herzon
- HNV-Link Konferenssi, 12 min, 31.3.2019. Herzon esitelmöi Horizon2020 rahoituksen turvin toteutetusta HNV-link hankeen tuloksista. Hanke keskittyi vuosina 2016–2018 luonnoltaan arvokkaita maatalousalueita tukevien innovatiivisten ratkaisujen keräämiseen, kehittämiseen, siirtämiseen ja välittämiseen. Lisätietoja: hnvlink.eu
Katso myös: Luontoarvoiltaan merkittävä maatalous, 1min, 14.2.2019.
Olli Tahvonen
- Ilmastovaalit, 93min, 28.3.2019. Tutkijoiden viesti on selvä: tiedossa on ennennäkemätön ympäristökatastrofi, mikäli emme muuta elintapojamme hyvin nopeasti. Ilmastonmuutoksen pahimmilta tuhoilta voidaan vielä välttyä, mutta se vaatii tutkittuun tietoon pohjautuvia merkittäviä poliittisia päätöksiä jo tulevalla vaalikaudella.
Juha Helenius
- Uusi maatalous, 85min, 26.3.2019. Ilmastonmuutos haastaa Suomen maatalouden. Viljelyolosuhteet muuttuvat eikä tuontiruokaa ehkä ole jatkossa saatavilla nykyiseen tapaan. Tulevaisuuden maatila saattaakin tuottaa oman energiansa ja valjastaa peltonsa hiilensidontaan. Miten ilmastoviisaaseen ruoantuotantoon päästään?
Markku Kanninen
- Epäreilu ilmasto, 63 min, 21.3.2019. Ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät jakaudu tasaisesti tai noudata valtioiden rajoja. Globaali eriarvoisuus tekee osasta ihmisiä muita haavoittuvaisempia ja vaikuttaa heidän kykyynsä varautua esimerkiksi luonnonkatastrofeihin.
Kari Hyytiäinen
- Itämeri käy kuumana, 84min, 19.3.2019. Matala ja vähäsuolainen Itämeri kohtaa ilmastonmuutoksen etunenässä ja ennakoi siksi maailman merien tulevia muutoksia. Helsingin yliopiston tutkijat kertovat sanoin ja kuvin, miten ilmastonmuutos näkyy Itämeressä jo nyt ja mitä haasteita muuttuvat olosuhteet asettavat lähimeremme suojelulle.
Marina Heinonen
- Olet mitä syöt, 12.2.2019. Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola ja ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen keskustelevat Reetta Rädyn kanssa ruoan terveellisyydestä ja ruokaan liittyvistä uskomuksista.
Sami Kurki
- Luomutuotanto, 21min, 21.5.2018
Kari Hyytiäinen
- Suomalaiset ja Itämeri, eilen ja huomenna, 33min,19.3.2019. Millainen Itämeri on tänään, millainen se on historiallisesti ollut ja millainen se ehkä tulee olemaan? Miten siihen liittyy kylmä sota ja Hyvinkää?
- Pääkaupunkiseudun kestävä matkailu vuonna 2100, 30min, 12.12.2019. Kestävän matkailun kehittämisessä ajattelu jää usein alueelliseksi ja tulevaisuuteen katsotaan 10-20 vuoden päähän. Sen sijaan tutkimme, miltä pääkaupunkiseudun matkailu näyttää globaalien skenaarioiden valossa vuonna 2100. Jaksossa kestävästä matkailusta, Suomen matkailun vetovoimatekijöistä, virtuaalimatkailusta ja tutkimuksen tuloksista keskustelemassa Petteri Takkula Suomenlinnan hoitokunnasta sekä Mikael Sokero ja Kari Hyytiäinen BlueAdaptista.
Markku Kanninen
- Ilmastonmuutos: Kaadetaanko viimeinenkin viidakko soija- ja öljypalmuplantaasien tieltä? 43min, 5.10.2018. Tiedeykkönen Extra (YLE Areena)
Harri Vasander
- Ilmastonmuutos: Kuivuus purkaa soihin varastoituneen hiilen ilmastoa lämmittämään, 44min, 5.10.2018. Muuttuvatko maailman suot hiilinieluista hiilen lähteiksi? Kas siinä pulma, joka johtuu paljolti ihmisistä.
Antti Knaappila
- Maku Kielellä: Miten me maistamme?, 30min, 11.7.2018. Aistinvaraisen tutkimuksen yliopistonlehtori, dos. Antti Knaapila kertoo podcastissa aistimisesta ja elintarvikkeiden aistinvaraisesta arvioinnista.
Kirsi Mikkonen
- Kuusikumia lautaselle! Miten metäteollisuuden sivuvirtoja voitaisiin jalostaa syötäväksi?, 29min, 13.2.2020. Kirsi Mikkonen kertoo kuusikumin käyttömahdollisuuksista elintarviketeollisuudessa.
Faktaa hiilinieluista
- Tallenne tapahtumasta, 2h4min, 3.9.2019, Paneelikeskustelussa mukana Helsingin yliopiston tutkijat Mari Pihlatie, Paavo Ojanen ja Tuomo Kalliokoski, sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Jaana Kaipainen.
- Härkäpapujäätelön kehittäjät Francesca Åström ja Kaisa Andersson, Efter Nio -ohjelman vieraana 20.4.2020.