Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Viherterapian tarpeessa? Kaisaniemen ulkopuutarha ja kasvihuoneet tarjoavat ainutlaatuisia kasvielämyksiä ympäri vuoden.

Ulkopuutarha on avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 9–20. 

Pääsymaksut

Ulkopuutarha on maksuton.

Kasvihuoneiden pääsymaksut:

12 € Pääsylippu

  9 € Alennettu pääsylippu

  6 € Opiskelija tai lapsi 7–17 vuotta

Olemme Museokortti-kohde. 

 • Eläkeläiset
 • Työttömät
 • Varus- ja siviilipalvelushenkilöt
 • Helsingin yliopiston henkilökunta
 • Helsinki Alumni -yhteisön jäsenet
 • Aikuisryhmät (min. 10 hlö)

Ilmoittaudu kassalla. 

 • Alle 7-vuotias lapsi, pois lukien päiväkoti- ja muut ryhmät
 • Ryhmien vetäjä ja linja-auton kuljettaja
 • Vammaisten avustaja 
 • Sotaveteraani 
 • Median edustaja lehdistökortilla 
 • Museokortti- tai ICOM-kortin käyttäjä 
 • Helsingin yliopiston Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan perustutkinto-opiskelija  
 • Päiväkoti-, peruskoulu-, lukio- ja ammattioppilaitosopettaja suomalaisista oppilaitoksista
 • Kasvitieteellisen puutarhan ystävät ry:n jäsenet jäsenkortilla

Oppilaitokset
Opastusten hinta on arkisin 80 € ja viikonloppuisin 120 €. Sisäänpääsymaksut sisältyvät opastuksen hintaan. Koskee varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja toisen asteen ryhmiä.

Muut ryhmät
Opastusten hinta on arkisin 80 € ja viikonloppuisin 120 €. Lisäksi veloitetaan hinnaston mukaiset sisäänpääsymaksut. Ryhmän vetäjällä on ilmainen sisäänpääsy.

Lapsiryhmät 3-17 v. (muut kuin oppilaitosryhmät)
Opastusten hinta on arkisin 80 € ja viikonloppuisin 120 €. Lisäksi veloitetaan sisäänpääsymaksut 3 €/hlö. Ryhmän vetäjällä on ilmainen sisäänpääsy.

Omatoimivierailun pääsymaksut varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja toisen asteen ryhmille on 3 €/henkilö. Opettajille ja varhaiskasvattajille on ilmainen sisäänpääsy.

Muilta kuin oppilaitosryhmiltä peritään hinnaston mukaiset sisäänpääsymaksut. Yli kymmenen hengen aikuisryhmät ovat oikeutettuja alennettuun pääsylippuun. 

Maksutavaksi käyvät käteinen, pankkikortti, luottokortit Visa, Visa Electron ja MasterCard, Smartumin viiden euron yhdistetty liikunta- ja kulttuuriseteli, SmartumPay, Eazybreak mobiili, Epassi mobiilisovellus sekä Museokortti. Museokortin voi myös uusia tai ostaa museon kassalta. 

Ryhmät voivat maksaa pääsymaksut myös laskulla. Lasku täytetään paikan päällä. Laskutusta varten tulee varata mukaan laskutusyhteystiedot, mukaan lukien y-tunnuksen mikäli lasku osoitetaan rekisteröityneelle yhdistykselle tai yritykselle. Laskutuslisä on 8 €.  

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneiden ilmaispäivät ovat:

 • 10.1.2024
 • 13.3.2024
 • 8.5.2024
 • 10.7.2024
 • 11.9.2024 
 • 13.11.2024
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarhan uutisia
Saapuminen ja esteettömyys

Puutarhan sisäänkäynti on osoitteessa Kaisaniemenranta 2. Matkaa Helsingin päärautatieasemalta puutarhaan on noin 600 metriä. Sisäänkäynnin luona on polkupyöräteline.

Unioninkatua pitkin kulkevat raitiovaunut ja lukuisat bussit. Hakaniemen ja Helsingin yliopiston metroasemilta on Kaisaniemenrannan portille n. 700 m kävelymatka. Reittiopas

Puutarhalla ei ole asiakkaille varattuja pysäköintipaikkoja. Kaisaniemenrantaan voi pysäköidä puutarhan puolelle katua.

Bussien paikoitukseen on kaksi suositusvaihtoehtoa:

 • Kaisaniemenranta (Kaisaniemen puutarhan läheisyydessä)
 • Mikonkatu, Grand Casinon (ns. Fennian-talon) edustalla Rautatientorin laidalla

Ulkopuutarhassa ja kasvihuoneissa liikuntaesteisetkin pystyvät liikkumaan esteettä, mutta kahvila Violan tilat ovat esteelliset.

Kasvihuoneiden lippukassalta (puh. 02941 24455) voit kysyä lisätietoa esteettömyydestä – autamme mielellämme!

 • Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on vammaiskorttikohde.
 • Kasvihuonerakennuksessa on portaaton sisäänkäynti, inva-WC ja lastenhoitohuone.
 • Lastenvaunut voi ottaa mukaan kasvihuoneisiin. Kasvihuoneiden käytävät ja oviaukot ovat kuitenkin melko kapeita, joten esimerkiksi tuplarattaiden kanssa liikkuminen ei onnistu.
 • Kasvihuoneissa on hankalaa liikkua isolla sähkömopolla kapeiden käytävien takia.
 • Henkilökohtaisilla avustajilla on ilmainen sisäänpääsy kasvihuoneisiin. Ulkopuutarha on kaikille ilmainen.
 • Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita niin ulkopuutarhaan kuin kasvihuoneisiin.
 • Näkövammaisia asiakkaitamme ajatellen ulkopuutarhaan on rakennettu aistipuutarha. Aistipuutarha tuottaa tuoksuineen ja kosketuksineen iloa kaikille muillekin kasvien ystäville.
 • Puutarhalla ei ole esteetöntä pysäköintimahdollisuutta. Lähimmät pysäköintipaikat ovat Kaisaniemenrannassa.
Eväät, virkistäytyminen ja kahvila

Kasvihuoneiden kassan yhteydessä toimivasta pienestä myymälästä on saatavilla virvoitusjuomia, jäätelöä, kasviaiheista kirjallisuutta sekä pieniä tuomisia. 

Omia eväitä voi syödä lipunmyyntiaulassa ja säiden salliessa ulkona kasvihuoneiden edustalla. Ulkopuutarhassa saa olla piknikillä leikatuilla nurmikentillä. Istutuksia on varottava, ja jäljet on siivottava. Eväiden suhteen kannattaa vaalia kestäviä luontoarvoja ja välttää turhaa pakkaamista.

Puutarhan yhteydessä toimivassa Café Violassa voit nauttia kahviotuotteista ja lounaasta. Tarkistathan kahvilan aukioloajat kahvilan sivuilta. Tiedustelut Café Violalle sähköpostitse osoitteeseen tarjoilu@cafeviola.fi tai puhelimitse numerosta 050 305 9500. 

Tutustu kasvitieteelliseen puutarhaan

Jo vuodesta 1829 Helsingin keskustassa sijainneen Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan tehtävä on ylläpitää elävien kasvien tieteellistä kokoelmaa, jota voidaan hyödyntää sekä tutkimuksessa että opetuksessa. Lisäksi kasvitieteelliset puutarhat osallistuvat uhanalaisten kasvilajien suojeluun.

Ulkopuutarhan kartta

Kasvihuoneiden kartta

Tietoa Luomuksen kasvitieteellisten puutarhojen elävien kasvien kokoelmista

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan historia

Ihaile kasveja koskematta niihin. Elävien kansalliskokoelmakasvien joukossa on myrkyllisiä ja ihoärsytystä aiheuttavia kasveja. Kasvinosien kotiin vieminen on kiellettyä. 

Puutarha on jalankulkualuetta. Kulkuvälineillä liikkuminen on kiellettyä.

Lemmikkieläimille ei ole pääsyä kasvitieteelliseen puutarhaan, mutta opas- ja avustajakoirat ovat lämpimästi tervetulleita avustaessaan omistajaansa vierailun aikana.

Kasvitieteellisessä puutarhassa saa kuvata käsikameralla/puhelimella omaan käyttöön matkamuistokuvia. Jaa vierailukokemuksesi merkitsemällä Luomus Instagramissa tunnuksella @luonnontieteellinenkeskusmuseo.

Lisätietoa kuvauskäytännöistä Luomuksen yleisökohteissa löydät Kuvaaminen, tilavuokraus ja näyttelyhaku -sivulta. 

Naulakot ja lukolliset säilytyslokerot ovat kasvihuoneiden sisääntuloaulassa kassan takana. Ryhmien käyttöön olemme varanneet myös kolme lukollista reppukärryä. Vessat sijaitsevat naulakoiden välittömässä läheisyydessä.

Kevennä vaatetusta ennen kasvihuoneisiin menoa! Kasvihuoneiden lämpötila vaihtelee 15–25°C asteen välillä. Myös kosteutta riittää. Jätä villapaitasi naulakkoon ja sukella tropiikin lämpöön!

Kasvihuoneissa on ilmainen langaton verkkoyhteys ("Helsinki UniGuest"), jonka salasana on esillä sisääntuloaulassa.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on mukana Helsingin kaupungin kulttuurikaveritoiminnassa.

Asiakaspalvelu

Lippukassa: puh. 02941 24455 kasvihuoneiden aukioloaikoina
Opastustiedustelutopastukset@luomus.fi, puh. 02941 28855 ma klo 14–15. Opastuksen peruutus viimeistään kolme arkipäivää ennen opastuksen ajankohtaa. Huom! Opastuspuhelimessa ei ole päivystysaikaa koulujen lomaviikoilla: viikko 8, viikot 25–31, viikko 42, viikot 52-2 eikä arkipyhinä.
Yleiset tiedustelut ja palautteet: luonnontieteellinenmuseo@helsinki.fi

Mainitse mistä kohteesta olet kiinnostunut. Opastuspuhelin ja sähköpostiosoitteet palvelevat kaikkia Luomuksen yleisökohteita: Luonnontieteellistä museoa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisiä puutarhoja.