Tuomikosken taksonomiapalkinto sammal- ja perhostutkijoille

Risto Tuomikosken biologisen taksonomian vuosipalkinto jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kahdelle tutkijalle: sammaltutkija Sanna Huttuselle ja perhosten taksonomiaa ja systematiikkaa selvittävälle Marko Mutaselle. Palkinnot luovutettiin tänään keskiviikkona 21.5.Luomuksen kasvimuseon Nylander-salissa.

Risto Tuomikosken biologisen taksonomian vuosipalkinto jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kahdelle tutkijalle: sammaltutkija Sanna Huttuselle ja perhosten taksonomiaa ja systematiikkaa selvittävälle Marko Mutaselle. Palkinnot luovutetaan keskiviikkona 21.5. klo 10 Luomuksen kasvimuseon Nylander-salissa. Tervetuloa tutustumaan palkittaviin ja eliöiden luokittelun mielenkiintoiseen maailmaan!

Palkittavat

Turun yliopiston dosentti Sanna Huttunen on erityisesti suikerosammalten asiantuntija, joka on tutkinut monipuolisesti niin sammalten taksonomiaa ja systematiikkaa kuin yleisiä evolutiivisia ongelmia, joita sammalten avulla voidaan selvittää.

Dosentti Marko Mutanen Oulun yliopistosta on puolestaan monipuolisesti ansioitunut perhosten taksonomian ja systematiikan tutkija ja DNA-lajitunnistehankkeen (FinBOL) ”isä” ja vetäjä. FinBOL – Finnish barcode of life – on yhteissuomalainen hanke, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on tuottaa DNA-viivakoodit Suomen koko eliölajistolle.

Professori Tuomikoski oli monialainen tutkija

Tutkijana professori Risto Tuomikoski oli harvinaisen monipuolinen. Hänen ensimmäinen tieteellinen tutkimuksensa vuonna 1930 käsitteli hyönteisiä, sitä seurasivat vuosien varrella tutkimukset putkilokasveista, sammalista ja sienistä. Tuomikoski osallistui sammaltieteilijänä 1940-luvulla kahteen Kanadaan suuntautuneeseen tutkimusmatkaan, mutta sitten kiinnostus siirtyi jo muille aloille. Myöhemmän uransa aikana Tuomikoski siirtyi tutkimaan myös suomenkieltä kunnes hänet nimitettiin vuonna 1961 Helsingin yliopiston biologisen taksonomian henkilökohtaiseksi ylimääräiseksi professoriksi. Professuurin myötä monipuolinen tutkija kiinnostui taksonomiasta eli eliölajien luokittelua ja sukulaisuussuhteita käsittelevästä tieteenalasta.

Joensuussa vuonna 1911 syntynyt Risto Tuomikoski kuoli vuonna 1989. Laaja-alaisen tutkijan perintö on laaja: Sammaltutkijat pitävät häntä sammaltutkijana, sienitieteilijät sienitutkijana, hyönteistieteilijät hyönteistutkijana ja kielitieteilijät kielitieteilijänä.

Risto Tuomikosken biologisen taksonomian palkinto

Risto Tuomikosken nuorempi veli, fyysikko ja professori Pentti Tuomikoski Oulun yliopistosta päätti kunnioittaa veljensä upeaa uraa perustamalla tämän nimeä kantavan rahaston. Hanke toteutui vuonna 1995. Rahastoa hoitaa Helsingin yliopisto ja sen pääoma on tällä hetkellä lähes miljoona euroa. Rahaston tarkoituksena on palkita eteviä tutkijoita, jotka ovat selvittäneet erityisesti hyönteisten, hämähäkkien, sammalten, sienten tai jäkälien taksonomiaa ja systematiikkaa – siis lajikysymyksiä ja sukulaisuussuhteita.

Näin rahasto kohdistaa palkintonsa henkilöille, jotka työllään toteuttavat Rion biodiversiteettisopimuksen velvoitteita ja erityisesti kansainvälisen taksonomisen aloitteen (Global Taxonomy Initiative) tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla.

Palkinnon saajista päättää rahaston komissio ja palkinto on suuruudeltaan 10 000 €.

Lisätietoa: