Tähtipölystä rohtotarhaan – Yleisöopastuksia Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa

Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa ja geologisissa kokoelmissa järjestetään pääsymaksuun sisältyviä opastettuja kierroksia 14.6.–24.8.2024.

Kasvitieteellisen puutarhan toiminnan ydin on elävien tieteellisten kasvikokoelmien vaalimisessa. Oppaan johdolla sekä puutarhan, että geologisten kokoelmien helmet, historia ja huominen avautuvat aivan uudella tavalla. 

Puutarhan pääsymaksun hintaan sisältyviä kierroksia järjestetään 14.6.–24.8. keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Opastuksille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Sisällöiltään kaksi erilaista kierrosta alkavat vuorotunnein. Kierrokset kestävät noin 40 minuuttia.

Tähtipölyä ja kivisiä kertomuksia – kierros Luomuksen geologisissa kokoelmissa 

Geologisten kokoelmien opastuksella selvitetään, miten maapallomme kallioperän kivistä päiväkirjaa voi tulkita ja millaisia terveisiä meteoriitit tuovat avaruudesta. Kierroksella avautuvat kiteiden maailma, mineraalien evoluutio ja kivilajien syntytavat. Kokoelmissa kuullaan myös esimerkkejä Luomuksen tekemästä geologisesta tutkimuksesta. Tiesitkö, että Viipurissa on ollut supertulivuori?

Kierrokset alkavat ke, pe ja la klo 13 ja 15 kartanorakennuksen alakerrasta lipunmyynnin vierestä. Kierroksen aikana siirrytään portaita pitkin rakennuksen toiseen kerrokseen. Kartanossa ei ole hissiä. 

Mineraaleista rohtokasvitarhaan – kierros Kumpulan historiallisessa kartanopuutarhassa 

Kasvien ja muun elollisen luonnon kukoistamisen mahdollistaa jalkojemme alla oleva eloton luonto – kallioperä, kivet ja mineraalit – ja maapallon sisäiset prosessit. Opastuksella ihastellaan tätä elottoman ja elollisen luonnon välistä vuorovaikutusta. Lisäksi vieraillaan puutarhan rohtokasvitarhassa, jonka mallina on käytetty Suomen ensimmäistä lääkekasvimaata 1600-luvulta, sekä perehdytään Suomen lajistoon merenrannalta tunturiin. Kierroksella kuullaan myös Kumpulan kartanon, Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhan ja Luomuksen geologisten kokoelmien historiasta ja nykypäivästä. 

Kierrokset alkavat ke, pe ja la klo 12 ja 16 kartanorakennuksen edestä. Kierroksen aikana kävellään ulkopuutarhassa noin kilometri. Varauduthan sään mukaisin varustein.

Tutustu puutarhaan oman oppaan kanssa

Tänä kesänä Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan on tarjolla myös ennakkoon varattavia ryhmäopastuksia. Opastus sopii kaikenikäisille ja niitä on myynnissä aikavälille 12.6.–24.8. Lisätietoa opastuksesta ja opastusvaraus Luomuksen verkkosivuilla.

Aukioloajat 2024

Puutarha ja kokoelmat ovat avoinna:

15.5.–20.6. ke–su klo 11–18 

25.6.–14.9. ti–la klo 11–18

Lipunmyynti kartanorakennuksessa

Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan pääsylippu sisältää pääsyn geologisiin kokoelmiin. Pääsymaksuksi käy myös Museokortti. Lipunmyynti ja Museokorttien rekisteröintipiste sijaitsee puutarhan kartanorakennuksessa.