Mongoliasta löydetty fossiili paljastui suomalaistutkimuksessa aiemmin tuntemattomaksi alkukantaiseksi varaaniksi. Aino Tuomola Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kuvasi pro gradu-tutkielmassaan tuon historiallisen liskolajin.
Gobin autiomaasta löydetty fossiili sisälsi useita hyvin säilyneitä kallon luita sekä muutamia selkärangan ja raajojen luita. Tuomolan kuvaama laji on vaskitsojen ja varaanien muinainen sukulainen. Liitukaudelle ajoitettu, noin 130 miljoonaa vuotta vanha fossiili on vanhimpia sukuhaaransa löydettyjä edustajia. Tämä tekee siitä tieteellisesti erityisen mielenkiintoisen.
Uudella lajilla on vahvat leuat, vankka kitalaki sekä pitkä rivi teräviä ja käyriä hampaita, jotka lienivät omiaan alkukantaisten nisäkkäiden ja muiden selkärankaisten saalistamiseen. Muinaisliskossa yhdistyy nykyään elävien liskojen, kuten varaanien ominaisuuksia, mutta osin se muistuttaa myös jo aiemmin sukupuuttoon kuolleita liskosukulaisiaan.
Tutkimukset varaaniliskojen evoluutiohistoriasta ovat hyvin ristiriitaista. Nyt kuvattu laji auttaa ymmärtämään tämän liskoryhmän menneisyyttä paremmin ja valottaa myös muiden sukupuuttoon kuolleiden lajien sukulaisuussuhteita nykyään elävien ryhmien kanssa.
- Työssä kaikkein mielenkiintoisinta oli vanhojen perinteisten menetelmien ja huipputekniikan yhdistäminen, kuvailee Aino Tuomola. Hän kertoo, miten luista piirrettiin yksityiskohtaiset kuvitukset sekä perinteiseen tapaan käsin että modernia tietokonetomografiaa hyödyntäen.
Tietokonetomografia on paleontologian uusi menetelmä, jonka avulla näytettä voidaan tutkia kolmiulotteisena mallina näytöltä. Menetelmä mahdollistaa myös luun sisärakenteiden tarkastelun arvokasta näytettä vahingoittamatta.
Liskon kuvannut Tuomola aikoo jatkaa aiheen parissa ja on parhaillaan hakemassa rahoitusta jatko-opinnoille Luonnontieteellisessä keskusmuseossa.
- Suomessa lajien kuvaamisen, nimeämisen ja luokittelun sekä sukulaisuussuhteiden tutkimus keskittyy etenkin Helsingin yliopiston Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Paleontologian osaaminen löytyy puolestaan saman yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitokselta, kertoo gradutyötä yhdessä tutkijatohtori Laura Säilän kanssa ohjannut Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Jyrki Muona.
Tuomola teki tutkimuksensa yhteistyössä geotieteiden ja maantieteen laitoksen kanssa. Fossiilin tutkimukseen luovutti New Yorkin Luonnontieteellisen museon (American Museum of Natural History) paleontologian laitoksen johtaja Mark Norell.
Lisätietoja:
Aino Tuomola, puh. 040-7546112, sposti aino.tuomola @ helsinki.fi
Jyrki Muona, puh. 09 191 28829, sposti jyrki.muona @ helsinki.fi
Fossiilisen varaaniliskon kuvannut Aino Tuomola esittelee Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmiin kuuluvaa egyptiläisen Varanus niloticus -liskon luurankoa, joka Tuomolan mukaan muistuttaa monilta piirteiltään nyt kuvattua esihistoriallista lajia (kuva: Reeta Hakala)