Suomenlahdesta on löydetty jälleen uusi tulokas: sirokatkarapu (Palaemon elegans; ruotsiksi tigerstrimmig tångräka). Äyriäislajin luontainen esiintymisalue kattaa koko Skandinavian länsi- ja pohjoisrannikon ja laji on jo kauan kolkutellut Itämeren porteilla.
Sirokatkarapu havaittiin ensimmäisen kerran maassamme vuonna 2003 Hangon Tvärminnestä. Sittemmin laji on jatkanut kulkuaan kohti itää: sitä löydettiin Suomenlahden etelärannikolta Viron puolelta vuonna 2010 ja Saaristomereltä 2011. Kuluvan vuoden syyskuussa äyriäinen löytyi ensikertaa myös Suomenlahdelta Pernajan saaristosta Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Anders Albrechtin haaviessa materiaalia opetuskäyttöön.
Albrechtin tekemät havainnot osoittavat, että sirokatkaravulla on jo vahva kanta Suomenlahdessa. Löytöpaikalla Pernajassa laji näyttää olevan yhtä runsas kuin kotimainen leväkatkarapumme (Palaemon adspersus, tångräka).
Kumpaakin lajia löytyi lyhyessä ajassa toistakymmentä yksilöä, molempia sekä nuoria (n. 1.5 cm), keskenkasvuisia että täysikasvuisia (n. 5 cm) yksilöitä. Leväkatkaravun tapaan sirokatkarapu hakeutuu mielellään matalaan rantaveteen kasvillisuuden sekaan. Pernajassa ravut haavittiin matalan merenlahden rantaviivan tuntumaan ajelehtineiden levien ja vesikasvien seasta sekä rantaniityn heinikosta n. 10–30 cm syvyydestä.
Sirokatkaravun tunnistaa punaruskeasta raidoituksesta ja etummaisten raajaparien sinikeltaisesta värityksestä. Selkeimpänä erona leväkatkarapuun sirokatkaravulla on 7–9 otsapiikkiä, joista kolme sijaitsee silmän takana (kuva: Anders Albrecht).
Leväkatkaravulla otsapiikkejä on 5–7 ja siltä puuttuu sirokatkaravulle ominainen kirjava raidoitus. Sirokatkaravut elävät suojaisissa ja matalissa rantavesissä kahden kotimaisen katkarapulajimme tapaan (kuva: Anders Albrecht).
Lisätietoa:
Intendentti Anders Albrecht
Luonnontieteellinen keskusmuseo
anders.albrecht @ helsinki.fi, 050-3182324
Itämeriportaali: Suomelle uusi katkarapulaji löytyi Hangon Tvärminnestä