Suomalaissääkset ovat perustaneet pesän ennätyskorkealle. Nauvossa sijaitseva pesä on puhelinmastossa huimat 74 metriä maanpinnan yläpuolella. Kesän pesintä on onnistunut ja poikaset rengastetaan heinäkuussa.
Suomen kalasääsket eli sääkset ovat olleet Luonnontieteellisen keskusmuseon erityisseurannassa vuodesta 1971 alkaen. 1970-luvulla maamme sääksikanta oli romahtanut. Laji syö nimensä mukaisesti kalaa. Tuohon aikaan moni kalakantamme oli myrkkyjen kyllästämää. Lisäharmia sääksille toi sopivien pesäpaikkojen puute. Seurannan aikana Suomen sääksikanta on voimistunut, sillä ympäristömyrkyt eivät enää heikennä pesimistulosta ja ihmisten vaino on vähentynyt huomattavasti.
Lajin menestys on kuitenkin laajoilla alueilla riippuvainen vapaaehtoisvoimin ylläpidetystä tekopesäverkostosta. Sääksi rakentaa nimittäin pesänsä mieluiten tukevalatvaiseen ylismäntyyn, jonka latvasta aukeaa esteetön näköala kaikkiin ilmansuuntiin. Merialueilla pesänaluseksi kelpaavat myös laivaväylien reunamerkit ja linjataulut.
Vuonna 2011 tarkastetuista noin 2000 sääksen pesäpaikasta lähes puolet oli tekopesiä. Tarkastetuista pesistä vajaassa puolessa oli pesintä. Näistä pesistä rengastettiin 1 483 poikasta. Vuosina 1913–2011 on rengastettu yhteensä 47 374 sääksen poikasta.
Sääksi on siis kelpuuttanut ihmisen rakentamat tekopesät käyttöönsä luontaisten pesäpaikkojen vähennyttyä maamme metsistä ja soilta.
Aivan viime vuosina jokunen sääksipari on keksinyt rakentaa pesänsä teleliikennemastoon. Nauvon Kvivlaxissa pesä puhelinmastossa on Suomen ennätys -korkeudella. Se sijaitsee 74 metriä maanpinnan yläpuolella! Maamme muut sääkset pesivät reippaasti alempana, useimmiten 7–25 metristen puitten latvoissa. Ennätyspesän poikaset pyritään rengastamaan 13. heinäkuuta.
Maailmalta tunnetaan kuitenkin Nauvonkin sääksiä hurjapäisempiä lintuja: Yhdysvaltain Tennesseessä 90 metrin korkeudella pesinyt sääksipari pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan. Pariskunta itse tosin ei tainnut moisesta perustaa. Tennesseen pesän taifuuni kuitenkin pudotti vuonna 2010.
Lisätietoja sääksien satelliittiseurannasta: www.luomus.fi/elaintiede/satelliittisaakset/
Lisätietoja:
Raimo Uusitalo
raimo@solmaris.com
040-9004088
Yli-intendentti Jari Valkama
Luonnontieteellinen keskusmuseo
Rengastustoimisto
jari.valkama@helsinki.fi
050-3182358
Kuvia medialle: www.dataeura.fi/kuvia/saaksi/Jukka0410
Kuvaaja Hannu Vainiopekka (puh. 040 504 2408) toimittaa kuvat isommassa koossa. Kuvaajan nimi on mainittava kuvan yhteydessä.
Sääksi on napannut kalasaaliin. © Hannu Vainiopekka