Muukalaiset yössä - Afrikan vuoristometsistä saattoi löytyä uusi nisäkäslaji

Helsingin yliopiston tutkijat löysivät Taitavuorilta Kenisasta putamaanin, joka saattaa kuulua tieteelle aiemmin tuntemattomaan lajiin.

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä löysi Taitavuorilta Keniasta puutamaanin, joka saattaa kuulua tieteelle aiemmin tuntemattomaan lajiin.

Löytö julkaistiin Taitavuorten yöaktiivisten nisäkkäiden ääntelyä selvittäneessä tutkimuksessa, jonka ensimmäiset tulokset ilmestyivät joulukuun puolivälissä Diversity-tiedelehdessä.

Puutamaanien monimuotoisuudesta ja ekologiasta tiedetään hyvin vähän, sillä nämä hieman suurta marsua muistuttavat, norsun etäiset sukulaiset liikkuvat vain öisin Afrikan trooppisten metsien latvustoissa. Jo aiemmin on tiedetty, että ne voivat äännellä yli sadan desibelin voimalla, mutta Taitan metsistä äänitettyjä ”strangled thwack -kiljahduksia” ei ole aiemmin kuvattu.

Nau­hoi­tuk­set pal­jas­ta­vat, että Tai­tan puu­ta­maa­nit lau­la­vat

Puutamaanin laulu voi kestää yli 12 minuuttia ja se koostuu useista erilaisista äänteistä, joita yhdistetään ja toistetaan eri tavoin.

– Laulavat eläimet ovat todennäköisesti koiraita, jotka houkuttelevat lisääntymishalukkaita naaraita luokseen, pohtii Hanna Rosti, joka vietti Taitavuorten metsissä kolme kuukautta seuraten yöaktiivisia nisäkkäitä ja nauhoittaen niiden ääntelyä.

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että Taitavuorten kaksi pikkugalagopopulaatiota voivat kuulua eri lajeihin. Pienemmän populaation kutsut ovat hyvin samankaltaisia kuin Kenian rannikkopikkugalagolla, lajilla, jonka aiemmin uskottiin esiintyvän vain rannikon alankometsissä. Toisen populaation erikoisia kutsuja ei ole vielä voitu varmuudella yhdistää mihinkään tunnettuun lajiin.

– Monien Afrikan yöeläinten taksonomia tunnetaan heikosti ja monia populaatioita ei ole vielä tutkittu lainkaan, sanoo tutkija Henry Pihlström, joka selvitti puutamaanien ja galagojen sotkuista taksonomiaa nyt julkaistua tutkimusta varten.

Rosti, H.; Pihlström, H.; Bearder, S.; Pellikka, P.; Rikkinen, J. Vocalization Analyses of Nocturnal Arboreal Mammals of the Taita Hills, Kenya. Diversity 202012, 473.

Li­sä­tie­to­ja: