Meteoriitti uuteen kotiin raitiovaunulla

Helsingin kaduilla liikkui tiistaiyönä todellinen erikoiskuljetus: noin 4,5 miljardia vuotta vanha meteoriitti kuljetettiin uuteen osoitteeseen HKL:n uudella raitiovaunulla Articilla.

Helsingin kaduilla liikkui tiistaiyönä todellinen erikoiskuljetus: noin 4,5 miljardia vuotta vanha meteoriitti kuljetettiin uuteen osoitteeseen HKL:n uudella raitiovaunulla Articilla.

Miljardeja vuosia vanha meteoriitti on majaillut yli 140 vuotta Mineraalikabinetissa Suurkirkon kupeessa. Helsingin yliopiston luopuessa Arppeanum-rakennuksesta ja sen yhteydessä sijainneesta Mineraalikabinetista, myös talon vanhimman asukkaan täytyi muuttaa. Noin 4,5 miljardia vuotta vanha asukas on Bjurbölestä löydetty 82 kg painoinen meteoriitti – näyttelyn tunnetuin yksittäinen näyte.

Meteoriitti sai arvoisensa kyydin Helsingin uudella raitiovaunulla. Hauras ”tähtipölystä” tehty muisto maailman syntyajoilta matkusti pehmustetussa laatikossa uuteen Kumpulan kotiinsa. HKL ja HSL tarjosivat kyydin Artic-raitiovaunulla, jonka kulku on merkittävän tasaista ja täristämätöntä esimerkiksi kumipyöräkuljetuksiin tai edes muihin raitiovaunuihin verrattuna. Kuljetuksessa historia kohtasi tulevaisuuden ja muisto menneisyydestä nykyajan tekniikan.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen geologiset kokoelmat muuttavat vuoden loppuun mennessä Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan keskelle, historialliseen kartanorakennukseen. Sinne sijoittuu myös Bjurbölen meteoriitti.

Meteoriitin taru maan pinnalla alkaa vuodesta 1899, kun se putosi Porvoon lähistölle. Ennen maahansyöksyään meteoriitti ylitti Helsingin. Kirkas valo, voimakkaat pamahdukset ja ikkunoiden helinä herättivät kauhua kaupunkilaisissa.

Tapahtuma myös herätti kohua ulkomaita myöten ja meteoriitti sai suuren symboliarvon sortovuosien Suomessa: vuotta myöhemmin se oli suomalaispaviljongin vetonaulana Pariisin maailmannäyttelyssä. Tosin esillä oli meteoriitin kipsikopio – aitoa meteoriittia ei sen suuren koon ja haurauden takia uskallettu Pariisiin kuljettaa.

Lisätiedot:

HKL on metron ja raitiovaunujen liikennöitsijä sekä Helsingin joukkoliikenneinfran omistaja ja ylläpitäjä.

HSL on pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen tilaaja ja suunnittelija.

Luonnontieteellinen keskusmuseo, LUOMUS, on suomalaisen luonnon kansallismuseo ja Helsingin yliopiston erillinen tutkimuslaitos.