Luontomaalausten mestari Seppo Polameri (1936-2017)

Luonnontieteellisen museon upeiden dioraamojen tekijä kuvittaja, graafikko ja taidemaalari Seppo Polameri on poissa.

Kuvittaja, graafikko ja taidemaalari Seppo Polameri kuoli 16.1.2017 Espoossa vaikean sairauden uuvuttamana. Polameri oli syntynyt 11.9.1936.

Polameri tunnetaan sadoista kirjankansista ja omintakeisista luonto- ja eräaiheisista kirja- ja lehtikuvituksista. Kuvituskuvien ja grafiikan lisäksi Polameri oli suurten luontoaiheisten maalausten mestari. Meillä kirjoittajilla oli Luonnontieteellisessä museossa ilo ja etuoikeus seurata läheltä Polameren työskentelyä ja museon näyttelyiden kymmenien, vaikuttavien taustamaalausten syntyä.

Suuren maalauksen kehittyminen yhdestä mustasta, paksusta viivasta henkeäsalpaavaksi, kevättalven aurinkoa hehkuvaksi talvimaisemaksi tai Afrikan keskipäivän helteiseksi savanniksi oli aina yhtä kiehtovaa ja yllättävää. Polameri istuutui kuluneelle tuolille maalitahraisissa haalareissaan ja alkoi tuijottaa valkoisella pohjamaalattua vaneriseinää. Joskus hiljainen tuumailu jatkui päiviä. Maalaus alkoi aina hahmottua tummien värien kautta. Leveitä mustia pensselinvetoja ristiin rastiin tai yksittäinen vahva viiva – ne kertoivat, että mestari oli aloittanut työnsä.

Polameren maalausten valmistumista ei vain nähnyt, vaan myös kuuli. Hiekan ropina, katuharjan pauke, oksien raapaisut tai risujen sivallukset kertoivat Sepon olevan töissä. Rouhea tekniikka teki maalauksista liki kolmiulotteisia. Polameri maalasi mielellään murretuilla sävyillä ja karttoi vihreää, jota piti kaikkein vaikeimpana, jollei mahdottomana, värinä toistaa.

Seppo Polameren tekemät taustamaalaukset ovat oleellinen osa Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen museon näyttelyiden tunnelmaa ja menestystä. Polameri itse näki vaatimattomaan tapaansa maalauksensa vain ”tapettina” taidokkaille dioraama-asetelmille ja oli vain harvoin tyytyväinen omaan työhönsä. Sattuipa niinkin, että dioraama oli jo lasitusta vaille valmis, ja vielä silloin taiteilijalle rakennettiin silta kaiken maaston yli, jotta viimeinenkin siveltimenveto onnistuisi, ja illuusio elävästä maisemasta olisi mahdollisimman täydellinen.

Seppo Polameri oli todellinen luontomaalauksen mestari, ja oli ilo ja kunnia työskennellä hänen kanssaan.

Kirjoittajat ovat Luonnontieteellisen museon näyttelyistä vastanneet entinen näyttelypäällikkö ja virkavapaalla oleva ylikonservaattori.

Ilta juomapaikalla on kenties Luonnontieteellisen museon näyttävin dioraama. Seppo Polameri loihti jälleen luontokokonaisuuden eläimille ja kasveille upeat puitteet