Luonnontieteellinen museo on koululaisten ykkösmuseo

Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen museo ylsi vuoden 2016 museovertailussa kirkkaaseen kärkeen koululaisryhmien suosituimpana käyntikohteena. Museon opastukset ovat keskeinen osa Helsingin yliopiston tiedekasvatustyötä.

Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen museo ylsi vuoden 2016 museovertailussa kirkkaaseen kärkeen koululaisryhmien suosituimpana käyntikohteena. Museon opastukset ovat keskeinen osa Helsingin yliopiston tiedekasvatustyötä.

Museovirasto kokoaa vuosittain katsauksen maamme museoiden tilasta. Tuoreen tilaston mukaan Luonnontieteellisessä museossa vieraili päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmien mukana yli 65 000 lasta ja nuorta. Seuraavana tulivat Tampereen kaupungin historialliset museot reilulla 36 000 ja Suomen kansallismuseo noin 33 000 nuorella kävijällä.

Taustalla osaava opaskunta

Helsingin yliopiston budjettileikkaukset kohdistuivat raskaina myös Luonnontieteelliseen keskusmuseoon Luomukseen.

– Jouduimme valitettavasti karsimaan näyttelytoiminnasta sekä henkilökuntaa että muita resursseja. Vaikeassa tilanteessa olemme kuitenkin pystyneet pitämään ovet avoinna ja tarjoamaan luontotietoa ja tutkimustuloksia yleisöä kiinnostavalla tavalla. Onkin upeaa, että näin moni kävijä löysi museoomme viime vuonna, toteaa Luomuksen johtaja Leif Schulman.

– Olemme säästöistä huolimatta pystyneet panostamaan koulu- ja päiväkoti-ikäisten opastuksiin ja se tuottaa nyt hienoa tulosta, iloitsee myös suunnittelija Markku Liinamaa Luomuksesta.

Liinamaa suunnittelee ja käsikirjoittaa museon opastukset yhdessä kollegansa Satu Joveron kanssa. He myös rekrytoivat ja kouluttavat oppaat Luomuksen opaspooliin.

– Oppaamme ovat biologian tai lähitieteiden opiskelijoita, joten heillä on jo entuudestaan melkoisesti tietoa luonnosta ja sen prosesseista kuten evoluutiosta tai mannerlaattojen liikkeistä, Liinamaa kertoo.

Yliopisto-opiskelijoiden asiantuntemuksen päälle on hyvä lähteä rakentamaan opastustaitoja.

Omistautuneet oppaat ja asiakaspalveluhenkilökunta takaavat koulu- ja päiväkotiryhmille vierailun, joka elämysten ohella tarjoaa runsaasti tietoa esimerkiksi Suomen luonnosta, ilmastonmuutoksesta tai luonnon monimuotoisuudesta. Nämä kaikki sisältyvät Helsingin yliopiston strategiassaan painottamiin tutkimusaloihin 2017–2020.

Kävijämäärä säilytettiin ennallaan

Luonnontieteellisessä museossa vieraili viime vuonna yhteensä yli 167 000 kävijää. Luku on kutakuinkin sama kuin vuonna 2015.

Luonnontieteellinen museo on osa Luonnontieteellistä keskusmuseota Luomusta, joka puolestaan on Helsingin yliopiston erillislaitos. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Sinne voi lähteä omatoimiseikkailulle Museo TOP10 -tehtävävihon kanssa, valita fiilistely-kierroksen esimerkiksi sen mukaan, onko uneton, kaipaako sinistä vai haluaako päteä, tai käydä tutustumassa varta vasten tiettyyn aiheeseen kuten ilmastonmuutoksen vaikutuksiin pohjoiseen luontoon. Museokahvilassa on maksutta näytillä Vuoden luontokuvat 3.12.2017 saakka.

Lisätietoa