Helsingin katumaisemissa kasvaa vuosi vuodelta enemmän vieraskasvilajeja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että muuttolinnut voivat levittää ensisijaisesti vierasperäisten kasvien siemeniä. Tämä voi osoittautua ongelmaksi, joten Helsingin yliopiston tutkimuksessa haluttiin selvittää, pitääkö havainto paikkansa myös Helsingissä. Lisäksi pohjoisilla alueilla nopeasti etenevä ilmastonmuutos vaikuttaa myös lintu- ja kasvilajien vuorovaikutuksiin.
– Ilmastonmuutoksen lämmittämät syksyt saavat linnut viivyttämään muuttoaan tai jäämään yhä useammin Suomeen. Tämä yhdessä marjojen pidempien kypsymisaikojen kanssa voi lisätä vieraslajien leviämistä. Lisäksi lämpenevä ilmasto voi tehdä toistaiseksi harmittomista vieraslajeista haitallisia, tutkijatohtori Purabi Deshpande selittää.
Tulokset osoittivat, että linnut eivät olleet Helsingissä erityisen valikoivia marjoja syödessään: ne eivät suosineet kotoperäisiä marjoja vierasperäisiin verrattuna. Esimerkiksi mustarastaiden levittämissä siemenissä ei ollut merkittävää eroa kotoperäisten ja vierasperäisten siementen välillä. Toisaalta tutkimuksessa havaittiin myös kuusi vieraslajia metsiköissä, mikä viittaa siihen, että ne ovat levinneet katumaisemista luonnonmukaisempiin elinympäristöihin – todennäköisesti lintujen avulla.
Siementen levittäjien ja kasvien vuorovaikutuksen ymmärtäminen kaupunkiympäristöissä on tärkeää, jotta voidaan ennustaa, mitkä vieraslajit saattavat muuttua haitallisiksi tulevaisuudessa. Lisäksi eläimille tärkeiden ravinnonlähteiden tunnistaminen voi auttaa kaupunkien luonnon monimuotoisuuden tukemisessa. Monipuolista kaupunkiluontoa voi tukea esimerkiksi istuttamalla puita ja kasveja, jotka tarjoavat ravintoa eläimille.
– Tutkimus on erittäin ajankohtainen, sillä kaupungistuminen lisääntyy ja kaupunkien biologiset vuorovaikutukset vaikuttavat merkittävästi alueisiin myös niiden ulkopuolella, Purabi Deshpande korostaa.
Alkuperäinen artikkeli:
Tutkimusryhmä:
tutkijatohtori Purabi Deshpande, purabi.deshpande@utu.fi
tohtori Edward Kluen