Koronan koettelemuksia ja uutta puhtia - Luomuksessa nähtiin vaiheikas vuosi 2021

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteissa – Luonnontieteellisessä museossa ja kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa – vieraili vuoden 2021 aikana yhteensä noin 240 000 eri-ikäistä luonnon ystävää. Vuosi oli vaikea Luomukselle, kuten myös koko museoalalle, koronapandemian vuoksi.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteissa – Luonnontieteellisessä museossa ja kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa – vieraili vuoden 2021 aikana yhteensä noin 240 000 eri-ikäistä luonnon ystävää. Vuosi oli vaikea Luomukselle, kuten myös koko museoalalle, koronavirusepidemian vuoksi. Tästä huolimatta Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa kävi ennätysmäärä vierailijoita ja Luonnontieteellinen museo oli ennätyksellisen suosittu syyskuukausina 2021.  

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha jälleen suositumpi kuin koskaan

Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta on muotoutunut vakituinen vierailukohde monelle helsinkiläiselle ja laajemminkin, vuosi toisensa perään, puutarha on saavuttanut suosiota. Puutarhan kesäkausi on kestänyt perinteisesti toukokuusta syyskuun loppuun, mutta vuona 2021 aukioloa jatkettiin lokakuun viikonlopuille. Kasvitieteellisen puutarhan ruska herätti vierailijoissa ihastusta ja lisäksi koko kesäkauden ajan järjestettiin kasvitieteellisiä opastuksia, mikä innosti yhä useamman vierailulle puutarhaan.

Puutarhassa toimivan Kesäkahvila Kummun lounaat houkuttelivat pöydät täyteen ja kahvilan korvapuusteja tituleerattiin jopa Helsingin parhaiksi. Historiallisen Kumpulan kartanon tiloissa esillä olevat geologiset kokoelmat jäivät kuitenkin vielä monelle tuntemattomiksi.  

Yhteensä kasvitieteellinen puutarha, geologiset kokoelmat ja kahvila Kumpu vetivät puoleensa ennätysmäärän ihmisiä vuonna 2021; puutarhassa vierailtiin koko kesäkauden aikana noin 35 400 kertaa. Onnistuneen vuoden jälkeen päätettiin, että seuraavana kesäkautena puutarha on avoinna entistä pidempään. Vuonna 2022 puutarha avautuu jo huhtikuun viikonlopuiksi!  

Yleisötoiminnan päällikkö Sanna Vuori paljastaa Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan ystäville vielä toisen hyvän uutisen: “Kumpulan puutarhan saaminen Museokortti-kohteeksi on ollut monen asiakkaan ja meidän omana toiveenamme, ja se toteutuu tänä keväänä 2022!”

Viiden kuukauden sulut puolittivat vuoden kävijäluvut 

Koronavirusepidemian vuoksi sekä Luonnontieteellinen museo että Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet olivat suljettuna viisi kuukautta vuoden 2021 keväällä. Kuukausien sulut vaikuttivat yleisötoimintaan merkittävästi.  

Ennen koronapandemiaa vierailuja museoon tehtiin noin 180 000 vuodessa, mutta vuonna 2021 kävijöitä oli tästä enää puolet, noin 90 000. Vuoden 2021 aikana Kaisaniemen kasvihuoneisiin vierailuja kertyi puolestaan  noin 24000 ja ulkopuutarhaan noin 115 000.  

Luomus ei ole siis säästynyt koronan vaikutuksilta. Kuukausien sulut ja useiden tapahtumien, opastusten sekä näyttelyiden peruminen rajoittivat huomattavasti kävijöiden määrää. 

Sulkujen aikana ei kuitenkaan jääty lepäämään laakereille. Kevään 2021 aikana Luomuksessa kehitettiin verkkosisältöjä ja tarjottiin ensimmäiset etäopastukset Luonnontieteelliseen museoon. Luomuksessa kehitettiin ja julkaistiin myös ensimmäinen virtuaalikierros museon näyttelysaleihin. 

Uutta puhtia koronapandemian hellittäessä 

Kun maailma alkoi avautua syksyllä 2021 koronapandemian hellittäessä, Luonnontieteellisen museon kuukausittaiset kävijämäärät olivat suuremmat kuin koskaan. Museolla saatiin jälleen vauhtiin opastukset, jotka ovat suosittuja varsinkin koulu- ja päiväkotiryhmien keskuudessa. Museolla ja kasvihuoneissa järjestetyt uudet lauantaiopastukset herättivät nekin kiinnostusta.

Vuoden 2021 aikana Luomuksen kolmessa kohteessa järjestettiin yhteensä 311 maksullista tai maksutonta opastusta – mikä on kuitenkin vähän verrattuna vuoteen 2019, jolloin pelkästään maksullisia opastuksia oli Luomuksessa 853 kpl. Vaikka syksy toikin uutta puhtia Luomuksen yleisötoimintaan, jäätiin vuositalolla lopulta murto-osiin aiemmin tavoitetuista ihmisistä.    

Syksyn taittuessa talveen Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneiden kävijämäärät paukkuivat. Toista kertaa järjestetyn Music for plants -tapahtuman houkuttelemana ja sitä seuranneen Kasvien viemää -polun ansiosta kasvihuoneiden salit täyttyivät innostuneista vierailijoista pitkälle joulun yli.

Yhteensä Luomuksen yleisökohteissa vierailtiin vuona 2021 noin 240 000 kertaa. ”Kun vihdoin päästiin yli korona-ajan suluista ja toiminta saatiin edes suurin piirtein normaaleille urilleen, luonnon ystävät löysivät jälleen tiensä sekä museolle että kasvihuoneisiin”, iloitsee Vuori. ”Odotamme innolla tulevan kesän kokeilua pitää museo auki lomakaudella myös maanantaisin. Valmistelemme myös kovaa vauhtia kaikenlaista jännää museon 100-vuotsijuhlia varten vuodelle 2023”, kertoo Vuori.  

Lisätietoja 

Luomus on osa Helsingin yliopistoa ja sen tiedekasvatusverkostoa. Tietoja Luomuksen yleisökohteista, tapahtumista ja digitaalisista sisällöistä sekä koronavirustilanteen vaikutuksista yleisökohteiden toimintaan, voi lukea osoitteestaluomus.fi.  

Essi Huotari
Markkinointikoordinaattori
0294128852
essi.t.huotari@helsinki.fi

Edit. Aiemmin ilmoitettu kokonaiskävijämäärä 144 000 ei sisältänyt Kaisaniemen ulkopuutarhan kävijöitä. Korjattu 3.3.2022.