Kevätseuranta kutsuu kuuntelemaan luonnon ääniä

Kevät on lähtenyt vauhdilla liikkeelle, ja Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta käynnistyy jälleen. Ensimmäinen Kevätseuranta-viikonloppu on maaliskuun puolivälissä 15.–16.3.2014. Kevään etenemistä seurataan tuttujen eläin- ja kasvilajien avulla. Luomus on mukana seuraamassa luonnon heräämistä!

Vuoden 2014 Kevätseurannan teemana ovat kevään äänet. Teemalajeina on sekä lintuja että sammakoita, jotka osallistuvat kevääseen laulullaan tai kurnutuksellaan.

”Kevät on luonnossa lisääntymisen aikaa, ja äänet ovat tärkeitä sekä kumppanin houkuttelussa että kilpailussa muiden ehdokkaiden kanssa. Tämän vuoden kevät on jo käynnissä, ensimmäisiä havaintojakin on jo tullut leskenlehdistä. Ensihavaintoja kannattaakin ilmoittaa jo ennen ensimmäistä seurantaviikonloppua”, sanoo Kevätseuranta-vastaava Varpu Pärssinen Luonto-Liitosta.

Äänien lisääntyminen luonnossa on varma kevään merkki. Monet linnut aloittelevat lauluaan jo helmikuussa, mutta äänekkäimmillään luonto on huhti-toukokuussa, jolloin on mahdollista kuulla myös sammakkojen soidinkuoroja. Tämän kevään teemalajeilla ääntely on erityisen tärkeä tuntomerkki, jonka perusteella ne voi erottaa muista hyvin samannäköisistä lajeista.

”Pajulintua, tiltalttia ja sirittäjää on ensivilkaisulla vaikea erottaa toisistaan. Mutta kun kuulet niiden laulun, tunnistaminen on hyvin helppoa”, kertoo Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander.

Myös hyvin samannäköiset sammakko ja viitasammakko menevät useimmilta sekaisin, mutta soidinääntely paljastaa lajin. Sammakko kurnuttaa, mutta viitasammakoiden ääntely kuulostaa enemmänkin pulputukselta.

Kevät kuuluu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on tänä vuonna yhteensä 47, ja niistä kerätään sekä ensihavaintoja että lajien runsautta. Ensihavaintojen päivämääriä voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 15.–16.3. alkaen aina 7.–8.6. asti.

Havaintoja voi ilmoittaa sekä netti- että paperilomakkeella koko kevään ajan. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen tietokantaan, josta havaintoja on myös mahdollista käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä tutkimukselle, jossa voidaan vertailla kevätlajien saapumista ja runsautta pitkällä aikavälillä. Tulokset auttavat mm. ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimellä Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan – tuhansia havaintoja Suomen kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.