Satelliittisääksi Jukka on jättänyt talvehtimisalueensa Kamerunissa ja suuntaa määrätietoisesti kohti kotikontujaan. Jukka oli 27. maaliskuuta matkalla Algerian yllä ja taustalla sillä oli lentokilometrejä 1 575.
Tällä hetkellä suunta on kohti luodetta, mikä hieman arveluttaa tutkijoita. Jukka näyttäisi valinneen pisimmän mahdollisen reitin Saharan autiomaan ylittämiseen – linnun nokka kun osoittaa kohti Gibraltaria. Autiomaataival on vaativa lyhyimmälläkin reitillä. Ruotsalaistutkimusten mukaan jopa kolmannes nuorista petolinnuista menehtyy Saharaan ensimmäisellä syysmuutollaan. Onneksi Jukka on kuitenkin aikuinen lintu, joka toivottavasti on arvioinut voimansa oikein ja jaksaa lentää pitkän matkan Saharan yli!
Kalasääskikoiras, joka nimettiin Jukaksi, rengastettiin viime kesänä aikuisena pesäpaikaltaan. Syyskuussa alkoi matka kohti talvehtimisalueita, jonne lintu päätyi lokakuun loppupuolella. Melko varmasti Jukka etsiytyi vanhoille, tutuille talvimailleen Kameruniin. Siellä se on nyt viettänyt viitisen kuukautta vain muutaman neliökilometrin alueella. Lintu on ilmeisesti lähinnä lepäillyt ja nälän yllättäessä vain piipahtanut lähijoelle kalaan.
Lepo loppui 23. maaliskuuta, kun koiras nousi päättäväisesti siivilleen ja alkoi pitkän muuttonsa takaisin hämäläisille kotiseuduilleen.
Jukan matkaa voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkosivujen kautta osoitteessa www.fmnh.helsinki.fi/elainmuseo/satelliittisaakset/jukka.
Satelliittisääksiprojekti
Satelliittisääksiprojektia toteuttavat yhteistyössä Luonnontieteellinen keskusmuseo, Sääksisäätiö ja UPM. Hankkeen tieteellisenä johtajan toimii professori Pertti Saurola.
Yhteistyö Sääksisäätiön kanssa on osa UPM:n monimuotoisuusohjelmaa. Sääksisäätiön työsarkaan kuuluu seuranta ja sääksen suojelun edistäminen Suomessa. UPM on laatinut ohjeiston metsien käsittelystä sääksen pesimisalueilla yhteistyössä säätiön kanssa. Sääksen tekopesäverkostoa kehitetään rakentamalla uusia pesiä sopiville kohteille. Suurin osa maamme sääksistä nimittäin tekee pesänsä ihmisen rakentamille alustoille. Tallentamalla pesimäpaikat paikkatietojärjestelmään laji voidaan myös ottaa huomioon metsäsuunnitellussa ja metsien käsittelyssä. Tutkimuksessa karttuvaa lajitietoa voidaan hyödyntää lajin suojelutyössä.
Lisätietoja:
Luonnontieteellisen keskusmuseon sääksi-sivusto: www.fmnh.helsinki.fi/elainmuseo/satelliittisaakset
Tutkimusprojekti
Projektin tieteellinen johtaja prof. Pertti Saurola Luonnontieteellinen keskusmuseo p. 050 402 4042 pertti.saurola(at)helsinki.fi
Sääksisäätiö
Juhani Koivu
Sääksisäätiön asiamies
p. 0400 499 395
juhani.koivu(at)aina.net
UPM Metsä
Ympäristöjohtaja Timo Lehesvirta
p. 0400 752 212
timo.lehesvirta(at)upm.com