Jadeliaani kukkii ensi kertaa

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan lummehuoneessa kukkii ensimmäistä kertaa kaunis ja uhanalainen jadeliaani (Strongylodon macrobotrys).

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan lummehuoneessa kukkii ensimmäistä kertaa kaunis ja uhanalainen jadeliaani (Strongylodon macrobotrys).

Liaani elää Filippiinien trooppisissa sademetsissä elävä ja voi kasvaa jopa 18 metriä pitkäksi. Kukat ovat suorastaan valtavia: kukinnolla on pituutta noin 30 senttiä ja koko kukkavana voi saavuttaa jopa 70 sentin pituuden!

Muiden liaanien tapaan myös jadeliaani on maasta kasvava köynnös. Kukan pölyttäjänä toimivat lepakot, jotka kiikkuvat mettä imiessään kukinnossa pää alaspäin.

Jadeliaanin englanninkielinen nimi on suoraan suomennettuna “jadeviini” (jade wine). Viinin kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä. Liaani on sukua hernekasveille. Alkuosan nimestään jadeliaani on saanut jaden vihreistä kukistaan.

Jade on korukivi, joka voi koostua kahdesta eri mineraalista: joko nefriitistä tai jadeiitista. Jade on erittäin tiivis ja sitkeä kivi, joten sitä on käytetty jo vuosituhansia koriste-esineiden ja aseiden tekemiseen etenkin Kiinassa ja Väli-Amerikassa.

Kaisaniemen keväässä kukkii

Jadeliaanin rinnalla lummehuoneessa kukkivat huoneen jokakeväiset kaunistukset: tiikerin- niilin ja kapmaan lumpeet. Jättilumme vielä kasvattaa lehtiinsä kokoa.

Ulkopuutarhassa magnolian kukinta on upeimmillaan ja japaninalppiruusu runsaassa kukassa.