Expedition 1824 – Matka kadonneelle saarelle

Tieteen ja taiteen vuoropuhelu Luonnontieteellisen museon PopUp-parvella 19.6.–29.9.2024.

Lähde matkalle kadonneelle saarelle. Expedition 1824 -näyttely on esillä Luonnontieteellisen museon PopUp-parvella, museon neljännessä kerroksessa 19.6.–29.9.2024. Kuvanveistäjä-biologi Ville Heimala on koonnut yhteistyössä Luomuksen ja Helinä Rautavaaran museon kanssa näyttelykokonaisuuden, joka on tieteen ja taiteen vuoropuhelu.

Alkuosio toimii johdantona varsinaiselle taidenäyttelylle, ja siinä tutustutaan aitoihin luonnon- ja kansatieteellisiin museonäytteisiin. Ne tarjoavat välähdyksiä etenkin Polynesian ja Papua-Uusi-Guinean alueiden luontoon ja kulttuureihin. Millaisia kasveja ja eläimiä saarilla on kehittynyt? Mikä on ollut luonnon merkitys ihmiselle, ja miten luonnonmateriaaleja on käytetty eri kulttuureissa? Millaisia ovat olleet tutkimusmatkojen myötä saapuneen länsimaisen kulttuurin vaikutukset?

Taidenäyttely puolestaan käsittää taiteilijan omia tulkintoja sekä luonnon että kulttuurin kehittymisen prosesseista. Ne ilmentyvät kuvitteelliselle Tyynenmeren saarelle vuonna 1824 tehdyn tutkimusmatkan muodossa, jonka keruuaineistot ovat hajanaisia ja huonosti dokumentoituja. Saari katosi sittemmin jälkiä jättämättä. Millainen oli saaren luonto? Millainen oli saaren kulttuuri? Mitä saarelle tapahtui – vai oliko sitä alunperinkään olemassa?

Näyttelyn toteuttamiseen on saatu Museoviraston avustus taiteilijoiden palkkioiden maksamiseen.

Taiteilijasta

Ville Heimala on biologi (FM) ja kuvataiteilija (TaK), jonka kiinnostuksen kohteina ovat luonto – eläimet, kasvit ja muut eliöt sekä luonnossa tapahtuvat prosessit. Hän on myös kiinnostunut erityisesti alkuperäiskansojen luonnosta kumpuavasta kulttuuriperinnöstä ja sen vaikutuksesta heidän taiteeseensa. Biologitaustastastaan johtuen Heimala käyttää teostensa taiteellisen suunnittelun pohjana mielellään jotakin tieteellistä. Hän on kiinnostunut tekemään visuaalisesti ja sisällöllisesti uskottavia teoksia, joissa katsoja hetkeksi hämmentyy miettimään, mikä on totta ja mikä ei. Materiaaleina hän käyttää mm. keramiikkaa, puuta, metallia, nahkaa, höyheniä ja tekstiiliä. Heimala työskentelee omassa ateljeessaan Kirkkonummella. Kuvataiteen lisäksi hän on tehnyt pitkään tiedenäyttelyitä sekä Luomuksen amanuenssina että itsenäisenä näyttelysuunnittelijana.

Facebook & Instagram @villeheimala
www.villeheimala.com

Luonnontieteellinen museo

Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki