Säröjä museossa -opastusesitys nostaa esiin hankalat kysymykset lajien välisistä suhteista

Säröjä museossa -esitys kysyy, millaiselle tiedolle Luonnontieteellisessä museossa on tilaa. Opastusta esitetään kutsuryhmille kevään 2025 aikana.

“Ensimmäinen kerta, kun museossa annetaan sisältövaroitus, mahtavaa!”, naurahtaa opastusesitystä seuraamaan tullut kutsuvieras.

Alkamassa on noin tunnin mittainen esitys, jossa kuljetaan Maailman luonto- näyttelyn dioraamojen viitoittamaa reittiä. Tällä opastuksella ei varota lajirajat ylittäviä konflikteja tai ihmisen ja luonnon suhteeseen sisältyviä ristiriitoja. Taiteellinen tarinankerronta ammentaa sekä absurdiudesta että outouttamisesta. Mitä ihmettä museossa tapahtuu?

Luonnontieteellinen museo on toiminut yhteistyötahona Antroposeenin lapset -tutkimushankkeessa (Koneen säätiö, 2023–2025). Tutkimusyhteistyön myötä Aalto ARTSin taidekasvatuksen yliopistonlehtori Henrika Ylirisku ja Luomuksen suunnittelija Anni Granroth kiinnostuivat pohtimaan ympäristökasvatuksen ajatusmalleja ja niiden sisäisiä ristiriitoja. Luonnontieteellinen museo on ihmisen ja muun luonnon suhteiden tarkastelemiseen kiinnostava näyttämö ja erilaisten tarinoiden risteyskohta. Minkälaista tietoa museon käytävillä liikkuu tarinoiden, kokemusten ja olettamusten muodossa? Entä millaiselle tiedolle museossa on tilaa?

Näiden kysymysten ja pohdintojen pohjalta syntyi Säröjä museossa -opastusesitys, joka nostaa esiin monimutkaisia kysymyksiä lajien välisistä suhteista. Aikuisille suunnattuun esitykseen on osallistunut kasvattajia ja tutkijoita taidekasvatuksen, museopedagogiikan ja ympäristökasvatuksen kentiltä. Kierroksen jälkeen pidetyissä keskusteluhetkissä on jaettu esityksen herättämiä tunteita ja ajatuksia liittyen ihmisen asemaan ja muihin lajeihin. Säröjä museossa on koettu oivallisena keinona käsitellä ristiriitaisia ja hankalia aiheita museossa.

Säröjä museossa -opastusta esitetään kevään 2025 aikana kutsuryhmille. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Anni Granrothiin: anni.granroth@helsinki.fi

Luonnontieteellinen museo

Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki