Näyttelyissä pääset suomalaiselle nevalle, Afrikan savanneille, tulevaisuuden lähimetsään ja elämän alkulähteille asti. Lisäksi neljännen kerroksen hissiaulassa kerrotaan museorakennuksen vaiherikkaasta historiasta.
Näyttelyssä kuljetaan keväiseltä etelärannikolta sisämaan vehmaaseen kesään ja syksyisten peltolakeuksien, metsien ja soiden kautta pohjoisen talveen. Matkalla kohdataan soitimella tanssivat kurjet, talviunille valmistautuva mesikämmen sekä uhmakkaasti taistelevat hirvisonnit. Entä mikä mahtaakaan rapistella roska-astiassa?
Suomen luonto on jääkausien muovaama. Nykyinen lajistommekin muuttuu ja muokkautuu jatkuvasti ympäristönmuutosten myötä. Tule ja tutustu Suomen ainutlaatuiseen lajistoon!
Välähdykset elämän historiasta paljastavat järisyttäviä mullistuksia, jatkuvaa muutosta ja yllättäviä käänteitä. Maapallon pinnan kivikehän mantereiset ja mereiset laatat liikkuvat kuin liukuhihnalla. Ne siirtyvät, törmäävät ja repeytyvät muovaten mannerten pintaa ja vaikuttaen koko planeettamme ilmastoon. Kun olosuhteet olivat muinoin otolliset, ensimmäiset eliöt kehittyivät meriin ja alkoivat tuottaa nykyelämälle välttämätöntä happea. Mutta tämä oli vasta alkua.
Lähde matkalle evoluution alkulähteille ja näe miljardien vuosien matkalla elämän kehitys pienistä trilobiiteista aina suurimpiin tunnettuihin petodinosauruksiin ja hurjaan valkohaihin asti.
Planeettamme on monimuotoisuuden ihmeitä pullollaan. Voit sukeltaa merenelävien maailmaan, katsella kalastavia karhuja ja levähtää välillä öisellä savannilla tähtitaivaan tuikkeessa.
Näyttely kuljettaa sinut maapallon kylmiltä ja karuilta navoilta pohjoisen havumetsävyöhykkeen läpi lauhkeille alueille Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Lauhkeaa aluetta seuraavat subtrooppiset näkymät Afrikasta ja ehkä olet valmis pomppaamaan kenguruiden kyytiin Australiassa. Lopuksi subtropiikki vaihtuu tropiikin ääniin ja elämää sykkiviin sademetsiin.
Käynnissä oleva ilmastonmuutos on monien ajatuksissa, mutta miten se eroaa aiemmista maapallon ilmastossa ja muualla ympäristöissä tapahtuneista muutoksista? Näyttelyssä kuljetaan menneestä tulevaan ja seurataan, miten ihminen on vaikuttanut pohjoiseen luontoon jo esihistoriallisista ajoista asti.
Keskiössä ovat viimeisimmät jääkaudet, joita vasten peilataan meneillään olevan ilmastonmuutoksen seurauksia. Näyttely kannustaa kävijää pohtimaan itse, minkälaisia muutoksia luonnossamme on odotettavissa sekä millä tavoin voisimme torjua tulevia haittoja ja sopeutua niihin. Tarinan tähtinä loistavat viimeisimmän suuren ilmastonmuutoksen häviäjät – villamammutit, luolaleijona ja jättiläishirvi.
Selkärankaisten koko evoluutio on luettavissa niiden luustoista. Luusto kertoo, millaiseen ympäristöön tai elintapoihin eläin on sopeutunut. Näyttelystä löydät niin sulavaliikkeiset, muodoltaan virtaviivaiset uimarit kuin kevyet, onttoluiset ilmojen valtiaat. Pelkkien purukalustojen avulla voit päätellä, kuka syö ketä. Katso pintaa syvemmälle ja tule selvittämään, miten selkärankaiset ovat kehittyneet!
Näyttelyssä on esillä museon suurharvinaisuus: jo 1700-luvulla sukupuuttoon kuolleen stellerinmerilehmän luuranko. Stellerinmerilehmän kokonaisia luurankoja on tiettävästi maailman museoissa alle kymmenen kappaletta.
Muutosta ilmassa
Mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos. Miksi siis nykyiset ilmaston- ja ympäristönmuutokset ovat kuitenkin poikkeuksellisia? Muutosta ilmassa -näyttely raottaa maapallon menneisyyttä ja kuljettaa vierailijan hyvin erilaisten aikojen läpi. Lopussa kysytään, millaisen tulevaisuuden sinä haluat rakentaa?