Intohimona Itämeri - 120 vuotta tutkimustyötä Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla

Vuonna 2022 Tvärminnen eläintieteellinen asema täyttää 120 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Luonnontieteelliseen museoon avautui näyttely, jossa esitellään Itämeren erityispiirteitä ja intohimoisia merentutkijoita uuden tiedon ja ajankohtaisten tutkimuskysymyksien äärellä.

Tvärminnen eläintieteellinen asema on Itämeren vanhimpia tutkimusasemia, jossa korkeatasoista merentutkimusta on tehty yli 120 vuoden ajan. Tutkimustyön tavoitteena on ymmärtää Itämeren ainutlaatuista rannikonläheistä luontoa.

Juhlanäyttely Intohimona Itämeri on esillä Luomuksen Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä 17.5.–30.10.2022. Näyttely tarjoaa sekä tietoa että silmiä hiveleviä näkymiä Itämerestä. Kävijöille välittyy kuva tutkijoiden intohimoisesta suhtautumisesta Itämerta kohtaan ja siitä, että meillä on suojelemisen arvoinen meri.

"Haluamme esitellä Itämeren pinnan alaisen maailman ja kertoa Tvärminnessä tehtävästä tutkimuksesta. 120 vuotta on tärkeä virstanpylväs, jota kannattaa juhlia", painottaa Joanna Norkko, Tvärminnen eläintieteellisen aseman paikallinen johtaja Hangossa.

Tvärminnen juhlanäyttely avaa näyttävästi Luonnontieteellisen museon parven uuden näyttelytilan. Museon neljännen kerroksen tilat on muutettu pop up -parveksi, jossa Itämeritutkimusta ja merenalaisia maisemia nyt esitellään.  

Meren vuosikymmen ja ilmastonmuutos

Yhdistyneet Kansakunnat on nimennyt vuodet 2021–2030 valtamerten vuosikymmeneksi. Meret ovat monimuotoisia elinympäristöjä ja hillitsevät ilmastonmuutosta. Siksi merentutkimuksen avulla saatava tieto on ratkaisevan tärkeää maailmanlaajuisen monimuotoisuus- ja ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Juhlanäyttely avaa näitä Itämeressä tapahtuvia muutoksia ja kertoo Tvärminnessä tehdyn tutkimuksen merkityksestä ongelmien ymmärtämiseksi.

Suuri osa nykypäivän tiedosta, kuten tieto Itämeren rehevöitymisestä ja sen vaikutuksista laajemmin, perustuu tutkimukseen, jota on tehty Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla vuosikymmenien ajan.

"Olemme hyvin kiitollisia siitä, että Johan Axel Palménilla oli 120 vuotta sitten visio, jonka hän onnistui toteuttamaan, kun hän perusti Tvärminnen eläintieteellisen aseman. Se on ehdottomasti juhlimisen arvoista", Joanna Norkko toteaa.

Visuaalinen intohimo Itämerta kohtaan

Juhlannäyttely Intohimona Itämeri tarjoaa ainutlaatuisen sukelluksen Itämeren pinnan alle. Näyttelyssä esitellään valokuvin ja tekstein Itämeren vedenalaisia elinympäristöjä, kuten rakkohaurumetsiä, meriajokasniittyjä ja sinisimpukkariuttoja, sekä niissä eläviä lajeja, kuten värikkäitä kolmipiikkejä, kampeloita ja siloneuloja.

"Terve Itämeri on äärimmäisen kaunis ja meille ihmisille korvaamattoman hyödyllinen - mutta meri on myös hyvin herkkä", toteaa Itämeren tutkimuksen professori Alf Norkko.

Merielinympäristöjen lisäksi näyttely esittelee Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla työskentelevien merentutkijoiden arkea ja heidän loputonta kiinnostustaan Itämerta kohtaan. Aapo Rainion ja Valtteri Hirvosen tuottamien videoiden avulla vierailijat voivat lähteä tutkimusalus Augustan matkassa merelle, sukeltaa meriajokasniittyn huomaan ja tutustua Hankoniemellä sijaitsevaan Tvärminnen eläintieteelliseen asemaan.

Näyttelyn avulla tutkijat toivovat levittävänsä tietoa meristä sekä innostavansa lapsia, aikuisia ja yhteiskuntamme päättäjiä kiinnostumaan Itämerestä ja sen suojelusta.

"On huikean hienoa, että saamme mahdollisuuden esitellä yleisölle tämä upean vedenalaisen maailman. Harva pääsee kurkistamaan Itämeren pinnan alle, mutta nyt me tarjoamme siihen mahdollisuuden", iloitsee aseman tiedekasvatuksesta vastaava Ilse Klockars ja kiittää kaikkia näyttelyn toteuttamisen mahdolliseksi tehneitä tahoja.

Näyttelyn toteutus

Näyttelyn toteuttamisen on tehnyt mahdolliseksi säätiö Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Vedenalaisista valokuvista vastaavat Alf Norkko, Mats Westerbom ja Valtteri Hirvonen.

Pinnan päällä kuvaajina ovat lisäksi toimineet Pata Degerman ja Susanna Mikander. Sarjakuvat ovat Seppo Leinosen ja Auli Kilpeläisen yhteistyötä. Näyttelyn tekstit ovat kirjoittaneet Leena Virta ja Ilse Klockars.

Tvärminnen eläintieteellinen asema juhlistaa 120-vuotista tutkimustyötään kutsumalla yleisön vierailulle asemalla avointen ovien päivänä 3. syyskuuta 2022 kello 11-17.

Lisätietoja

Tvärminnen eläintieteellinen asema
J.A. Palménin tie 260
10900 Hanko

Joanna Norkko
Tvärminnen aseman paikallisjohtaja
joanna.norkko@helsinki.fi
p. 0400 419 021

Alf Norkko
Itämeritutkimuksen professori 
alf.norkko@helsinki.fi
p. 050 568 6766

Ilse Klockars
Tiedekasvatus ja tiedeviestintävastaava
ilse.klockars@helsinki.fi
p. 050 342 4100

Aukioloajat

Intohimona itämeri on avoinna Luonnontieteellisen museon aukioloaikoina, Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki

Sisäänpääsy 17/14/8 € tai museokortilla