Koulutusohjelmasta riippuen joko kaikki koulutusohjelmaan hakeneet hakukelpoiset hakijat tai vain osa hakukelpoisista hakijoista kutsutaan soveltuvuusarviointiin. Silloin kun kaikkia hakijoita ei voida kutsua soveltuvuusarviointiin, suoritetaan esivalinta hakuasiakirjoista saatavien pisteiden perusteella.
Seuraavissa koulutusohjelmissa kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan soveltuvuusarviointiin:
Seuraavissa koulutusohjelmissa suoritetaan esivalinta (suluissa soveltuvuusarviointiin kutsuttavien lukumäärä):
Näissä koulutusohjelmissa soveltuvuusarviointiin kutsutaan ensin hakuasiakirjoista annettavien pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä hakijoita, jotka ovat asettaneet koulutusohjelman hakulomakkeella prioriteettijärjestyksessä korkeimmalle sijalle. Jos näitä ensisijaisia hakijoita on vähemmän kuin soveltuvuusarviointiin voidaan kutsua, kutsutaan lisäksi koulutusohjelman toiselle sijalle asettaneita hakijoita hakuasiakirjoista annettavien pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Jos ensi- ja toissijaisia hakijoita on vähemmän kuin soveltuvuusarviointiin voidaan kutsua, kutsutaan lisäksi koulutusohjelman kolmannelle sijalle asettaneita hakijoita hakuasiakirjoista annettavien pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.
Hakukelpoisuus ei automaattisesti tarkoita kutsua soveltuvuusarviointiin, mikäli olet hakenut vain sellaisiin koulutusohjelmiin, joissa kaikkia hakukelpoisia hakijoita ei voida kutsua. Voit myös tulla kutsutuksi useamman kuin yhden koulutusohjelman soveltuvuusarviointiin. Tieto soveltuvuusarviointiin kutsumisesta ilmoitetaan hakukelpoisuuspäätöksen yhteydessä maaliskuun loppuun mennessä.
Hakuasiakirjoista voi saada 0-40 pistettä seuraavasti:
1) Hakukelpoisuuden antava tutkinto (0-20 pistettä)
2) Työkokemus (0-20 pistettä)
Tasapistetilanteessa etusijalle asetetaan hakija, jolla on korkeimmat pisteet työkokemuksesta.
Hakukelpoisiksi todetuille ja soveltuvuusarviointiin kutsuttaville hakijoille lähetetään varsinainen soveltuvuuskoekutsu huhtikuun alkupuolella. Kutsun lähettää ja soveltuvuusarvioinnin toteuttaa se yhteistyöorganisaatio, jonka kanssa Helsingin yliopisto toteuttaa kyseisen koulutusohjelman. Kutsussa annetaan ohjeet soveltuvuusarviointia varten tarvittavien ennakkotehtävien tai muiden materiaalien toimittamisesta sekä haastatteluaika tai ohjeet haastatteluajan varaamiseksi. HUOM! Ethän liitä soveltuvuusarviointia varten tarvittavia dokumentteja hakuasiakirjoihin.
Soveltuvuusarviointi on maksullinen. Maksuohjeet annetaan soveltuvuuskoekutsussa. Hakija maksaa jokaisesta soveltuvuusarvioinnista, johon osallistuu.
Soveltuvuuskokeen muoto ja hinta sekä soveltuvuusarviointia varten toimitettavat dokumentit vaihtelevat koulutusohjelmittain. Vuonna 2023 soveltuvuuskokeet toteutetaan seuraavasti:
Kognitiivinen aikuisten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma- Utbildningsprogram i kognitiv individuell psykoterapi för vuxna 2023–2026
Kognitiivis-integratiivinen aikuisten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma sisältäen hypnoterapiaa
Kognitiivis-analyyttinen nuorten ja aikuisten psykoterapeuttikoulutus
Integratiivinen aikuisten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma
Aikuisten psykoanalyyttinen psykoterapeuttikoulutus
Psykodynaaminen nuorten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma
Psykodynaaminen lasten ja nuorten yksilöpsykoterapeuttikoulutus
Psykoanalyyttinen pari- ja perhepsykoterapian koulutusohjelma
Ryhmäanalyyttisen psykoterapian koulutusohjelma
Soveltuvuusarviointi pisteytetään kaikissa koulutusohjelmissa asteikolla 0-100 pistettä. Arvioinnissa arvioidaan viittä osa-aluetta, joista jokaisesta voi saada 0-20 pistettä. Osa-alueet ovat:
Voidakseen tulla hyväksytyksi koulutukseen hakijan tulee saada soveltuvuusarvioinnista yhteensä vähintään 50 pistettä siten, että jokaisesta viidestä osa-alueesta on enemmän kuin 0 pistettä.
Osana valmiuksia ja käytännön mahdollisuuksia suorittaa koulutus arvioidaan kaikissa koulutusohjelmissa hakijan kielitaidon ja tietoteknisten valmiuksien riittävyyttä koulutuksen suorittamiseen sekä mahdollisuuksia psykoterapeuttisen potilastyön tekemiseen koulutuksen aikana. Mikäli em. valmiudet todetaan riittämättömiksi tai jos realistisia mahdollisuuksia potilastyön tekemiseen ei ole, hakija ei voi tulla hyväksytyksi koulutukseen.
Mikäli kaksi hakijaa saa saman pistemäärän, heidän keskinäinen järjestyksensä ratkaistaan ensisijaisesti hakuasiakirjoista saatujen pisteiden perusteella (ks. hakuasiakirjoista annettavat pisteet esivalinnassa) ja toissijaisesti koulutusmotivaatiosta saatujen pisteiden perusteella.
Arviointi tehdään aina kunkin koulutusohjelman lähtökohdista ja painotuksista käsin ja suhteessa kyseisen koulutusohjelman hakijajoukkoon. Näin ollen hakija voi saada hyvinkin erilaiset pisteet eri koulutusohjelmien ja eri vuosien soveltuvuusarvioinneista.