Konserttipianistista lääkäriksi

Hammaslääketieteen ja lääketieteen ja kirurgian tohtori Jukka Meurman valittiin lääketieteellisen tiedekunnan vuoden 2015 alumniksi. Vuoden alumni julkistettiin jo perinteeksi muodostuneessa alumni-iltapäivässä perjantaina 14.11.2014.

Jukka Meurman

 

Jukka Meurman on luonut pitkän uran erikoistuen suun mikrobiologiaan ja infektioihin. Hän on tutkinut suuinfektioita jo yli 30 vuotta ja saanut tunnustusta Suomen lisäksi myös kansainvälisesti. Meurman työskentelee sekä Helsingin yliopiston kovakudos- ja infektiosairauksien professorina että HYKSin suu- ja leukasairauksien klinikan ylilääkärinä. Hän on myös Tukholman Karoliinisen instituutin adjunct-professori.

Meurman on ranskalaisen Louis Pasteur -yliopiston, bulgarialaisen Plovdiv -yliopiston sekä Tukholman Karoliinisen instituutin kunniatohtori. Lisäksi hän on Saksan tiedeakatemian jäsen sekä Edinburghin Royal College of Surgeonsin kunniajäsen. Hän on Suomen Tiedeseuran biotieteiden jaoston puheenjohtaja. International Association for Dental Research (IADR) valitsi Meurmanin presidentikseen kesästä 2014 lähtien seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Suun infektiot ja yleissairaudet liittyvät toisiinsa

Meurmanin oma kliininen tutkimus on keskittynyt löytämään yhteyksiä suun infektioiden ja yleissairauksien välillä. Hän on kiinnostunut myös probiooteista, terveysvaikutteisista bakteereista, ja niiden käyttämisestä suu- ja hammassairauksien tukihoidossa.

– Sairauksia on tutkittu systemaattisesti ja samoin potilaiden suuongelmia. Huono hammasterveys liittyy usein yleistautiin ja päinvastoin. Uusinta uutta on tutkimuksissa havaittu yhteys myös syöpätautien osalta. Krooninen parodontiitti on tilastollinen riski myös syövälle, Meurman tiivistää.

Meurmanilla on ollut tärkeä rooli sanoman välittämisessä Suomen lisäksi myös muualle maailmaan.

– On ollut mielenkiintoista ja ilahduttavaa havaita, kuinka alun perin Meilahden kampukselta lähtöisin oleva tutkimuslinja on aloittanut ikään kuin uuden aikakauden hammaslääketieteen tutkimuksessa kaikilla mantereilla. Nykyisin yleisterveyden ja hammassairauksien väliset yhteydet ovat kuuma aihe alan kansainvälisissä kongresseissa.

Helsingin yliopiston lääketieteellistä tiedekuntaa ja koko Meilahden kampusta Meurman nimittää Suomen lääketieteen kruununjalokiveksi.

– Meidän pitää olla oikealla lailla ylpeitä yliopistostamme, tiedekunnastamme ja kampuksestamme. Vahvuutenamme on nimenomaan kliininen tutkimus ja on tietenkin toivottavaa, että valtiovaltakin sen myös jatkossa ymmärtää tutkimusrahoituksen suuria päätöksiä tehdessään.

Pianisti edelleen sydämeltään

Vaikka työura on vienyt hammaslääketieteen pariin, musiikki on jäänyt vahvaksi osaksi Meurmanin elämään. Sydän sykkii nimenomaan klassiselle pianomusiikille, jota hän ennen lääketieteen uraa päätoimisesti opiskelikin. Nykyisin Meurman soittaa vain ystäviensä iloksi.

Lääketieteellinen tiedekunta on ideoinut lääkärialumnien konserttia Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden kunniaksi, syksylle 2015. Saisiko Meurmanin soittamaan pianoa myös siellä?

– Sitä voin harkita, joskaan en kovin vakavasti, Meurman naurahtaa.

Kesällä aika kuluu myös Porvoon saaristossa mökkeillen ja veneillen.

– Jos vaimolta kysyisi, hän toteaisi työni olevan myös harrastukseni.

 

Teksti: Heidi Lehmuskumpu
Kuva: Ari Laine (HUS)