Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen lääketieteellisessä tiedekunnassa
Helsingin yliopistolle julistettiin poikkeustilanne 12.3.2020 illalla koronavirustilanteen takia. Päivitämme tähän uutiseen tietoa poikkeustilanteen käytännön järjestelyistä lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Tälle lääketieteellisen tiedekunnan sivulle päivitetään vain tarkennettuja lisäohjeita lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille, henkilökunnalle ja vierailijoille. Sivun sisältöä päivitetty viimeksi 3.5.2022 (kasvomaskisuositus)

LTDK tilannekeskuksen yleisohjeet

 • Lääketieteellisessä tiedekunnassa suositellaan yliopiston ohjeiden mukaisesti edelleen kasvomaskin käyttöä oman harkinnan mukaan ja tilanteissa, joissa useita henkilöitä on tilassa, jossa ei voida ylläpitää fyysistä etäisyyttä. Käyttämällä maskia suojaat itseäsi ja muita ruuhkaisissa tilanteissa. Harkitse maskin käyttöä oman terveytesi ja turvallisuutesi perusteella etenkin, jos kuulut riskiryhmään.  
 • Älä tule sairaana tai hengitystieoireisena kampukselle. Flunssaoireissa tulee pysyä kotona. (Lue lisää HY:n koronaohjeista kohdasta: Sairastaminen, työterveys, karanteeni)
 • Tiedekunnassa ilmenneistä altistumisista ei tiedoteta.

Viimeisin tieto Helsingin yliopiston koronaohjeista päivittyy aina tänne: Koronavirustilanne Helsingin yliopistossa.

Lääketieteellisessä tiedekunnassa suositellaan yliopiston ohjeiden mukaisesti edelleen kasvomaskin käyttöä oman harkinnan mukaan ja tilanteissa, joissa useita henkilöitä on tilassa, jossa ei voida ylläpitää fyysistä etäisyyttä. Käyttämällä maskia suojaat itseäsi ja muita ruuhkaisissa tilanteissa. Harkitse maskin käyttöä oman terveytesi ja turvallisuutesi perusteella etenkin, jos kuulut riskiryhmään.  

Lue HY:n kasvomaskisuositus (kohdasta Kasvomaskisuositus). 

Lääketieteellinen tiedekunta on hankkinut kertakäyttöisiä kasvomaskeja opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön. Lisäksi tiedekunta on hankkinut kankaisia kasvomaskeja. Lääketieteellisen tiedekunnan jakamia kasvomaskeja käytetään HY:n kasvomaskisuosituksen mukaisesti. 

Mistä maskeja saa?

Opetustilanteissa tarvittavat maskit
 • Tarvittavat maskit jakaa opintojakson vastuuopettaja.
Työtehtävissä tarvittavat maskit
 • Osastoille/ tutkimusohjelmille jaetaan maskeja, joita voi käyttää suositusten mukaisiin tilanteisiin. Osastot/tutkimusohjelmat ohjeistavat tarkemmin maskien jakamisesta. Maskien käyttötarkoitus ja määrä kuitataan haettaessa. Käyttöä seurataan lisätilaustarpeen arvioinnissa
Kliiniset harjoittelut sairaalassa
 • Harjoitteluissa noudatetaan harjoittelupaikan (kuten sairaalan tms.) omia turvallisuusohjeita ja välineitä. Näin ollen kaikissa kliinisissä opetustilanteissa tarvittavista maskeista vastaa sairaala.

Yliopistotason viimeisimmät, päivitetyt ohjeistukset opetuksen järjestämisestä kevätlukukaudella löytyvät HY:n koronavirustilannesivulta.  

Opiskelijan ohjeet -sivustolta löydät opiskelijoille tärkeää tietoa liittyen koronavirustilanteeseen. Sivua päivitetään sitä mukaan, kun uutta tietoa on saatavilla. 

Opetuksen järjestäminen lääketieteellisessä tiedekunnassa

Lääketieteellinen tiedekunta haluaa tarjota mahdollisimman kattavasti lähiopetusta kampuksella tänä keväänä.  On tärkeää etäopetuksen ja zoomailun jälkeen saada tavata kasvotusten opiskelijakollegoita ja opettajia, vaihtaa kuulumisia ja yhdessä palautua lähiopetuksen pariin. Neljännestä periodista (14.3.) alkaen siirrytään lähiopetukseen ilman pandemian aiheuttamia rajoitteita. Lähiopetus, kohtaaminen ja vuorovaikutus ovat tärkeä osa terveydenhuollon ammattitutkintoa opiskeleville opiskelijoille. 

HY:n tiloissa käytetään aina maskia ja huolehditaan terveysturvallisesta käyttäytymisestä.  

Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen on edelleen tärkein koronaa ehkäisevä teko 

Seuraathan päivittyvää tietoa ja ohjeistusta opetuksesta ja yhteisistä pelisäännöistä

Opintojen suunnitteluun apua? 

Saat tukea, neuvontaa ja ohjausta opintojen suunnitteluun koulutusohjelmasi  opettajilta ja opiskelijapalveluista 

Opiskelijoiden harjoittelu HUSissa: toiminta opiskelijan sairastumis- ja altistumistilanteissa ja ohje koronavirusrokotuksista työharjoitteluun tulevalle opiskelijalle (pdf-ohjeet sivulla)

Lue opiskelijoiden omaehtoisesta karanteenista kohdasta Sairastaminen, karanteeni. 

Väi­tös­ti­lai­suu­det 

Viimeisin tieto: HY:n koronavirustilannesivulla kohdassa Tilaisuudet ja tapahtumat

Uusin tieto HY koronaohjesivuilla: Tutkijalle

Tilannekeskus ei velvoita henkilöstön paikallaolon ja tilankäytön seurantaa (seurantaexcelit). Niiden käyttö on kuitenkin suositeltavaa.  

Tilannekeskus ei jatkossa edellytä uusien tutkimushankkeiden osalta erikseen hakemaan tilannekeskukselta lupaa tutkimustoiminnan käynnistämiseen. Kuitenkin tutkimushankkeiden tulee edelleen noudattaa yliopiston yleisiä ohjeita HY:n koronavirustilannesivulta.

Viimeisin tieto etätyöstä ja työskentelystä yliopiston tiloissa löytyy HY:n koronavirutilannesivulta täältä (kohdasta Etätyö, työskentely yliopiston tiloissa, työaika)

Koronaviruksen vaikutukset tutkimusrahoitukseen

 • Lääketieteellisen tiedekunnan myöntämän tutkimusrahoituksen osalta on mahdollista neuvotella rahoituksen pidennystä yksilöllisesti neuvotellen.
 • Täydentävän rahoituksen projekteissa palkat menevät täydentävästä rahoituksesta riippumatta siitä pystytäänkö henkilölle osoittamaan etätyötehtäviä.
 • Yliopisto on kerännyt tietoja koronaviruksen vaikutuksista tutkimusrahoittajien toimintaan. Tämä tieto löytyy kootusti Flammasta

Lue viimeisimmät ohjeet kokonaisuudessaan HY:n koronavirustilannesivulta kohdasta Sairastaminen, työterveys, koronarokotukset, karanteeni.

Päivitys 17.1.2022

Omaehtoisen karanteenin kansalliset kriteerit ovat muuttuneet ja oireeton altistunut voi tulla yliopistolle, mikäli etätyöskentely tai -opiskelu ei ole mahdollista.

Kotitestauksesta

Jos saat positiivisen koronatestituloksen tai sinulla on oireita, niin älä tule yliopistolle.
 
THL:n ohje 13.1.2022: Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

 

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
 • Jää etätöihin tai -opiskeluun, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä yliopistolle kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
   

Helsingin yliopiston koronaohjeet  

 

Tilaisuuksiin ja tapahtumiin liittyvät viimeisimmät, ajantasaiset ohjeet löytyvät HY:n koronavirustilannesivulta kohdasta Tilaisuudet ja tapahtumat. 

Lisää väitöstilaisuuksien ohjeistuksesta Opiskelijan ohjeissa.

Viimeisimmät ohjeet löytyvät HY:n koronavirustilannesivulta kohdasta Matkustaminen ja vierailijat. 

HUS hakee lisäresursseja HUS diagnostiikan laboratoriotoimintoihin sekä vuodeosasto-, tehohoito- ja päivystyspoliklinikkatyöskentelyyn. Osaamista tarvitaan erityisesti näytteenottoon sekä teho- ja leikkaussalihoidon, infektioiden hoidon ja happilisähoidon alueelta. Kohderyhmänä on laboratorio- ja hoitohenkilöstö, jolla on ammatillinen pätevyys tai opiskeluoikeus.

Jos sinulla on sopiva ammatillinen tausta ja pätevyys ja olet kiinnostunut siirtymään väliaikaisesti töihin HUS:iin, lähetä sähköpostia ja lyhyt esittely itsestäsi, työkokemuksestasi ja ammatillisesta pätevyydestäsi osoitteeseen rekrytointi@hus.fi . Kirjoita viestin otsikkokenttään: Lisäresurssi. HUS kartoittaa yhteydenottojen perusteella kohderyhmään sopivat henkilöt ja on heihin yhteydessä jatkoprosessin osalta. Myös kohderyhmään kuulumattomille lähetetään viestiä, jos he eivät tule valituksi.

Siinä tapauksessa, että Helsingin yliopiston työntekijä tulee valituksi HUS:in tehtäviin, tulee työntekijän sopia asiasta ensin oman esihenkilönsä kanssa ja sen jälkeen hakea palkatonta työstävapautusta SAPHR–järjestelmän kautta siksi ajaksi, kun työsopimus tehdään HUS:iin. Tarvittaessa lisätietoa saa oman yksikön HR-palveluista (lääketieteellinen tiedekunta: hr-ltdk@helsinki.fi)

Kysyttävää?

Mikäli sinulla on kysyttävää koronaviruksen aiheuttamista toimenpiteistä yliopistolla, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen coronavirus@helsinki.fi

Tähän uutiseen päivitetään vain tarkennettuja lisäohjeita lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille, henkilökunnalle ja vierailijoille.

Sivun sisällöstä vastaa lääketieteellisen tiedekunnan tilannekeskus, johon kuuluvat:

Viimeisin tieto koronavirustilanteesta yliopistotasolla päivittyy tänne: Koronavirustilanne Helsingin yliopistossa.