"Nyt olen todella löytänyt oman juttuni"
Siri Törölän pitkäaikainen haave toteutui hänen päästessä opiskelemaan Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmaan.

Siri Törölän pitkäaikainen haave toteutui hänen päästessä opiskelemaan Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmaan.

”Olen ollut kiinnostunut tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä kysymyksistä jo kauan. Minulle tarjoutui muutama vuosi sitten erinomainen tilaisuus toteuttaa pitkäaikainen haaveeni hakeutua Helsingin yliopiston avoimeen yliopistoon suorittamaan sukupuolentutkimuksen opintoja.

Ajatuksenani oli suorittaa opintoja harrastuksenomaisesti, mutta käytyäni johdantokurssin tiesin, että nyt olen todella löytänyt oman juttuni. Jatkoin opintoja avoimessa yliopistossa ja pääsin lopulta maisteriopiskelijaksi Helsingin yliopistoon.

Olen nauttinut opiskelusta suunnattomasti. Jokaisen aihepiirin opiskelu on syventänyt ymmärrystäni sortavista yhteiskunnallisista ja kulttuurisista rakenteista. Parasta on ollut luennoilla käydyt keskustelut. Luennoilla vallitsee turvallinen ja salliva ilmapiiri, joka on kannustanut arempiakin opiskelijoita mukaan keskusteluun.

Parhaita hetkiä ovatkin olleet ehkä ne, kun luennoitsija on aktiivisen keskustelun ohessa kannustanut meitä opiskelijoita käymään barrikadeille. Silloin on tullut sellainen olo, että hemmetti, mehän pystytään vaikka minkälaiseen vallankumoukseen tahansa!

On ollut aivan mahtavaa opiskella muiden sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmalaisten kanssa. Meillä on hyvin terävä porukka ja olen kokenut olevani onnekas, kun olen saanut opiskella heidän kanssaan. Kaikilla on jo hieman elämänkokemusta, josta on mielestäni tämänkaltaisessa maisteriohjelmassa opiskelussa etua.

Sukupuolentutkimuksen opetushenkilökunta on valtavan ammattitaitoista. Opetusmetodit ovat olleet hyviä ja välillä hauskojakin, esimerkiksi feminististä metodologiaa opiskeltiin muun muassa analysoimalla komediaelokuvaa.

Sukupuolentutkimus avaa silmät

Olen koulutukseltani sosionomi ja haaveenani olisikin päästä opettamaan sosionomiopiskelijoita sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden ja merkitysten ymmärtämiseksi. Näin heillä olisi valmistuttuaan paremmat edellytykset toimia ihmisten hyvinvoinnin tukemisen ja edistämisen ammattilaisina.

Myös väitöskirjan tekeminen olisi mielestäni kiinnostavaa. Tutkimuksen teko inspiroivassa ympäristössä olisi ihan mahtavaa! Uskon ja toivon, että työelämässä sukupuolentutkimuksen asiantuntijoita aletaan houkutella töihin eri sektoreiden organisaatioihin aiempaa laajemmin.

Sukupuolentutkimusta kannattaa hakeutua opiskelemaan, jos on halukas laajentamaan perspektiiviään monissakin asioissa ja valmis elämään sen tosiasian kanssa, että elämme hyvin keskeneräisessä ja epäreilussa maailmassa.

Sukupuolentutkimus on hyvin poikkitieteellinen ja monipuolinen tieteenala. Sen opiskelu on varsin silmiä avaavaa ja monipuolistaa perspektiiviä useisiin asioihin – aivan arkipäiväiseen elämäänkin. Sukupuolentutkimus tarjoaa mahdollisuuden työskennellä sortavien rakenteiden ja toimintatapojen äärellä niiden osoittamiseksi ja purkamiseksi.”

- Sukupuolentutkimuksen maisteriopiskelija Siri Törölä