Opiskelijatarinoita
Millaista on opiskella politiikan ja viestinnän kandiohjelmassa? Tutustu opiskelijoiden kokemuksiin politiikan ja viestinnän opiskelusta.
Ilona Rantala

Kuka olet, mitä opiskelet, millä kampuksella opiskelet? Minkä väriset haalarit alasi opiskelijoilla on?

Olen Ilona, 21-vuotias musiikkia ja järjestöjuttuja ahertava entinen turkulainen. Opiskelen politiikkaa ja viestintää valtiotieteellisessä tiedekunnassa keskustakampuksella. Meidän tiedekunnan haalarit on kirkkaanpunaiset!

Millä ja miten opiskelija elää?

Opiskelijana voi mielestäni elää kivaa arkea – toki raha-asioissa on hyvä olla huolellinen, mutta opintoraha, opintolaina ja asumistuki helpottaa niin hyvin, että ei tarvii turhaan stressailla. Kävin ekan opintovuoden aikana töissä osa-aikaisena. Oli ihan kiva saada vähän lisärahaa, mutta lopulta työssä käyminen näkyi väsymyksenä ja turhana kiireenä, joten lopetin työt ekan opiskeluvuoden puolessa välissä.

Miten tutustuit opiskelukavereihisi? Onko ollut helppoa löytää kavereita? Mitä kautta löytää kavereita?

Olen koronafuksi, joten oman opiskeluporukan löytäminen on ollut vähän haastavaa. Olen kuitenkin mennyt mukaan aika moneen toimintaan, ja sitä kautta saanut hyviä ystäviä elämääni.

Missä asut, millaista se on?

Asun HOASilla Kumpulassa yhdessä poikaystäväni kanssa. Tykkään meidän kodista ja sen sijainnista superpaljon!

Oletko mukana jossain järjestössä tai osakunnassa? Onko omalla ainejärjestölläsi hauskoja perinteitä, esim. vappuisin?

Olen ainejärjestön hallituksessa, ainejärjestölehti Policyn päätoimituksessa, Varsinaissuomalaisen osakunnan pesteissä sekä Pohjalaisten osakuntien laulajat –kuorossa. Kaikilla edellä mainituilla on omat hauskat perinteensä ja tapansa. Esimerkiksi ainejärjestöni VOO (Valtio-opin opiskelijat) järjestää joka vappu legendaarisen prevappu-tapahtuman.

Miksi Helsinki on mielestäsi hyvä opiskelukaupunki?

Helsinki on hyvä opiskelukaupunki, koska täällä on paljon tehtävää ja nähtävää!

Mikä on mieleenpainuvin muistosi fuksisyksyltä tai opiskeluajalta?

Mieleenpainuvimmat muistot minulla on Varsinaissuomalaisen osakunnan riennoista! Esimerkiksi fuksisyksynä me vietettiin kuntailtaa Helsinki Distilling companylla – se oli superhauska ilta!

Mikä on paras paikka opiskella omalla kampuksellasi?

Opiskelen useimmiten Kaisa-kirjaston ylimmässä kerroksessa – sieltä on hienot näkymät!

Mitkä on lemppariopiskelija-alennuksesi?

Opiskelijakortti ja opiskelija-alennukset auttavat kivasti arjen menoissa. Eniten olen itse käyttänyt VR:n etuja!

Mikä on parasta opiskelijaelämässä?

Parasta opiskelijaelämässä on se, että voi tehdä ja kokeilla erilaisia harrastuksia, järjestöjä ja tapahtumia!

Janne Lodewijks

Kuka olet ja mitä opis­ke­let?

Olen Janne ja opiskelen toista vuotta politiikan ja viestinnän kandiohjelmassa. Pääaineeni on maailmanpolitiikka, ja sivuaineina olen ajatellut opiskella viestintää ja taloustiedettä.

Mikä sai si­nut ha­ke­maan juu­ri täl­le alal­le?

Olin lukiossa kiinnostunut filosofiasta ja siitä, miten maailma toimii. Valtiotieteellinen tuntui itselleni silloin aika abstraktilta, mutta politiikan ja viestinnän kandiohjelman pääsykoekirjan myötä oikeastaan lopullisesti rakastuin valtiotieteisiin.

Mikä on ol­lut pa­ras­ta opin­nois­sa­si?

Koen opiskelevani merkityksellisiä asioita. On hienoa, miten kirjoista luettuja ajatuksia pystyy soveltamaan omaan elämään ja oman maailmankuvan muodostamiseen.

Ni­meä joku eri­tyi­sen mu­ka­va, haas­ta­va tai mie­leen­pai­nu­va kurs­si.

Teen tällä hetkellä Global Media and Journalism -kurssia, jossa saan analysoida, miten meillä länsimaissa uutisoidaan Kiinasta sekä mitä poliittisia tekijöitä on sen propagandan taustalla.

Mil­lais­ta etä­opis­ke­lu on ol­lut?

Etäopiskelu on ollut raskasta. Tykkään todella paljon sosiaalisesta opiskelusta, jossa voidaan jutella luetuista artikkeleista ja viettää aikaa kampuksella.

Aja­tuk­se­si työl­lis­ty­mi­ses­tä?

Hain juuri harjoitteluun Valtioneuvoston kanslian strategiaosaston hallituspolitiikkayksikköön. En kuitenkaan ole kauheasti stressannut työelämästä, sillä opiskelu on tällä hetkellä se juttu.

Jat­koit­ko jo­tain omaa har­ras­tus­ta­si tai sait­ko yliopisto-opin­to­jen tai opis­ke­lu­ka­ve­rei­den myö­tä uusia har­ras­tuk­sia?

Ryhdyin käymään UniSportilla salilla, mutta en ole varsinaisesti aloittanut mitään uutta harrastusta. Olen kuitenkin käynyt opiskelukavereiden kanssa satunnaisesti pelaamassa sulkapalloa ja kiipeilemässä.

Mil­lai­nen asu­mis­jär­jes­te­ly si­nul­la on?

Muutin asumaan kämppiksen kanssa Punavuoreen vähän ennen opintojen alkua. Olen tykännyt, ja suosittelenkin kokeilemaan kämppisasumista, jos yhtään kiinnostaa!

Min­kä myy­tin yliopisto-opis­ke­lus­ta ha­luai­sit mur­taa?

Yleisiä stereotypioita olisi hyvä murtaa. Yliopistossa on tosi monenlaisia ihmisiä opiskelemassa, joten kaikki löytävät varmasti halutessaan kavereita.

Vink­ki­si ha­kuun tai pää­sy­ko­kei­siin val­mis­tau­tu­val­le?

Välivuodella tai muutamalla voi olla pelkästään positiivisiakin vaikutuksia. Ei kannata stressata liikaa.