Tea Niiranen Pöyry oy
Aloitin geologian opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 2009.
Rakennusgeologina

Ensimmäisen kosketuksen geologian työhön sain kun pääsin kesätöihin kaivosyhtiö Keliber Oy:lle kesällä 2012 ja 2013 ja vieläpä omalle kotipaikkakunnalle. Työpäivät kuluivat rämpiessä metsässä kivinäytteet selässä ja hirvikärpäset seurana. Nuo kesät olivat hikisiä ja hauskoja. Saatuani hieman kosketuspintaa kaivoselämään, halusin kokemusta myös konsultointipuolelta. Keväällä 2014 soittelin firmasta firmaan ja lähettelin hakemuksia hakemusten perään. Lopulta kova sinnikkyys ja lukuisat puhelinsoitot tuottivat tulosta, pääsin kesätöihin Saanio & Riekkola Oy:n tiimiin. Tuo kesä meni pääosin Surpac-mallinnuksen parissa ja pääsin myös kentälle tekemään rakennusgeologista kartoitusta. Kesän loputtua minulle tarjottiin jatkoa Saanio & Riekkola:lla ja mietittiin silloisen esimieheni kanssa jo graduaihettakin minulle. Valmistuttuani elokuussa 2015 siirryin työskentelemään kansainväliseen konsultointi- ja suunnitteluyritykseen Pöyry Finland Oy:lle. Pöyry täytti odotukseni ja enemmänkin. Rakennusgeologina pääsen työskentelemään useiden eri projektien parissa, sekä toimistolta käsin että kentällä. Tällä hetkellä Blominmäen jätevedenpuhdistamon projekti pitää minut kiireisenä. Kallioon louhitaan jätevedenpuhdistamon tiloja ja louhinnan etenemisen myötä kallio kartoitetaan meidän geologien toimesta. Blominmäen hankkeen myötä pääsen työmaalle muutaman kerran viikossa. Blominmäen projektin lisäksi teen myös 3D-mallinnusta Kemin kaivokselle. Olen ollut myös mukana parissa pienemmässä projektissa, jotka tuovat mukavaa vaihtelua työhön. Lisäksi mukavat työkaverit ja työn sopiva haasteellisuus ovat kirsikkana kakun päällä.

Rakennusgeologin työ on siis aika pitkälti sekoitus geologin ja insinöörin maailmaa. Suosittelen siis jokaiselle, joka haaveilee rakennusgeologin työstä, että suorittaisi insinööripuolen kursseja Aalto-yliopistossa esim. JOO-opintoina. Itse heräsin tähän mahdollisuuteen vähän liian myöhään mutta silti olen pärjännyt todella hyvin insinöörimaailmassa. Ja niinhän se on, että työ opettaa. Nykyään geologin työ pohjautuu hyvin pitkälti eri mallinnusohjelmien käyttöön (esim. Surpac, AutoCAD, GIS), joten niiden käyttöä kannattaa harjoitella jo opiskeluvaiheessa, jos sellainen mahdollisuus on. Opiskeluvuosina käymäni rakennegeologian opinnot ja kenttäkurssit toimivat tukevana kalliona tämän hetkisessä työelämässäni.

Itsensä kehittäminen on kaiken A&O, sillä työympäristö kehittyy koko ajan. Liian nirso ei saa olla etsiessään ensimmäistä geologian alan työtä, pääasia on että saa jalan oven väliin. Geologin ammatti sopii ihmiselle, joka uskaltaa haastaa itsensä, ei pelkää liata sormiaan ja tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Geologin työ tulee antamaan sinulle paljon, jos vain uskallat ottaa sen vastaan.