Islantiin päätyminen ja tohtoriopintojen aloittaminen oli sattumusten summa. Magmapetrologia oli lempikurssini kandivaiheessa, mutta kesätyöt malminetsinnässä saivat kiinnostumaan taloudellisesta geologiasta. Gradussani määritin kultaesiintymän isäntäkivien ikää Kuusamossa. Viidentenä ja viimeisenä opiskeluvuotenani menin vaihtoon Kanadaan ja sieltä tuli päähän pisto muuttaa Islantiin. Tämä kävi toteen, kun hain gradutyön kiireisimpinä kuukausina vuoden pestiä NordVulk tutkijana. Pidin työstä ja näin ollen aloitin väitöskirjan teon.
Teen paljon kivinäytteiden prosessointiin liittyviä laboratoriotöitä ja kemiallisen datan käsittelyä. Loput työajastani istun kirjoittamassa; tohtoriopiskelijalta ei kirjoitustyö lopu koskaan. Vaikka kenttätyö on yksi tutkimukseni tärkeimmistä osa-alueista, luonnossa liikkumista tulee töiden puolesta tehtyä lopulta vain pari viikkoa vuodessa. Tyypilliseksi tohtoriopiskelijaksi opetan varsin paljon: noin kaksi tuntia viikossa vuoden ympäri Islannin yliopistossa.
Suosittelen jatko-opintoja, jos tieteen tekeminen kiinnostaa ja haluat oppia lisää. Näissä hommissa päivät ovat erilaisia ja haasteita ei puutu. Työ on vapaamuotoista, mikä on sekä siunaus että kirous. Saat päättää työtavoistasi ja ajankäytöstäsi, mutta vaikeuksien edessä vastuu työsi edistymisestä on yksin sinulla. Vaikka projektit tehdään usein tiimeissä, varsinainen työ tutkijana on yleensä hyvin itsenäistä. Jokainen oman vitsansa vääntää.