Helena Ranta Forum

Tärkeämpää kuin se mitä muistamme, on se mitä emme saa unohtaa.

 

Toinen Helena Ranta Forum järjestettiin elokuussa 2021 Helsingissä ja välitettiin suorana verkkolähetyksenä. Seminaari syventyi muistamisen ja unohtamisen merkitykseen konfliktinratkaisussa ja menneisyyden vääryyksien sovittamisessa. Forumia taltioinnin voi katsoa YouTube-kanavaltamme. Koko ohjelma on tulkattu suomalaiselle viittomakielelle.

Miksi entisten siirtomaiden asukkaat kaatavat siirtomaaisäntien patsaita? Miksi ihmisen muisti ja oikeusprosessit sopivat välillä huonosti yhteen? Miten kurdeihin kohdistunut sorto vaikuttaa kansan identiteettiin? 

Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin Helena Ranta Forumissa, jonka teemoina olivat muistaminen ja unohtaminen.

Helena Ranta Forum on vuosittain järjestettävä seminaari, joka keskittyy humanitääriseen työhön, konfliktien ratkaisemiseen sekä ihmisoikeuksiin. Forum kokoaa yhteen päättäjät ja kansalaiset sekä tutkijat ja käytännön toimijat keskustelemaan, jakamaan tietoa ja etsimään yhdessä keinoja totuuden esille saamiseksi, kärsimyksen vähentämiseksi ja ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Seminaari järjestettiin toista kertaa 30.8. Vuonna 2021 Helena Ranta Forum järjestettiin Suomen kulttuurirahaston tuella. Palautetta voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen helenarantaforum@gmail.com tai anonyymisti verkkolomakkeen kautta.

 

"Tärkeämpää kuin se mitä muistamme, on se mitä emme saa unohtaa", sanoo professori Helena Ranta, joka on tehnyt elämäntyönsä oikeushammaslääkärinä ja selvittänyt ihmisoikeusloukkauksia useiden konfliktien jälkeen.

”Helena Ranta Forumin tavoitteena on syventää ymmärrystä ja avata keskustelua moniulotteisista kysymyksistä, jotka vaikuttavat konfliktien ja ihmisoikeusloukkausten jälkeen ihmisiin ja yhteiskuntiin jopa sukupolvien ajan”, kertoo Helena Ranta Forumin puheenjohtaja Jenni Laakso.

Seminaarin avasivat ulkoministeri Pekka Haavisto ja professori Antti Sajantila. Tutkijapuheenvuoroissa oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman käsitteli muistin toiminnan ja oikeusprosessien ristiriitoja ja historiallis-yhteiskunnallisen kasvatuksen professori emerita Sirkka Ahonen pohti, voiko yhteisöjä estää hakemasta moraalista oikeutusta menneisyydessä koetuille vääryyksille.

Muistamisesta ja unohtamisesta kriiseissä ja konflikteissa keskustelivat Gelawej Viyan Planista ja Natalie Gerbert Monika-Naisista.

Kuuroihin ja viittomakieliseen yhteisöön kohdistuneista oikeudenloukkauksista puhuivat tutkija Maija Koivisto ja Ihmisoikeusliiton ihmisoikeuksien asiantuntija Aija Salo. Seminaarin päättivät Suomen sisällissodan perintöä tutkinut dosentti Ulla-Maija Peltonen sekä Helena Ranta.

Tilaisuuden juonsi Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Helena Ranta Forumin järjestävät yhteistyössä Suomen ulkoministeriö, Helsingin yliopisto, Suomen UN Women, Suomen 1325-verkosto, Kirkon ulkomaanapu, Ihmisoikeusliitto, Plan International Suomi, Suomen YK-liitto, Suomen Akateemisten Naisten Liitto, Laajan turvallisuuden verkosto Wider Security Network, Historioitsijat ilman rajoja Suomessa sekä Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.

 

Katso ja kuuntele vuoden 2020 Taakkasiirtymä ja anteeksianto -teemaisen Forumin puheenvuorot täältä.