Dosentin arvon alasta ja hakemuksen vireille panemisesta (mm. julkaisujen riittävyydestä) tulee neuvotella oppiaineen professorin kanssa.
Kanslerin ohjeistuksen mukaisesti dosenttinimikkeet eivät saa olla liian suppeita, eikä erityisesti-sanan avulla muodostettuja alan täsmennyksiä tule käyttää. Useimmissa tapauksissa nimikkeiden on hyvä noudattaa tiedekunnan vakiintuneita tieteenaloja.
Alla on lista kasvatustieteellisessä tiedekunnassa vakiintuneista dosentin aloista. Mikäli hakija ja hakemusta puoltava tieteenalan professori esittää listasta poikkeavaa alaa, hakemukseen liitetään (tieteenalan professorin täyttämälle e-lomakkeelle) perustelut, miksi ala on tieteenalalle ja tiedekunnalle merkityksellinen.
Aikuiskasvatus
Ainedidaktiikka
Erityispedagogiikka
Kasvatusfilosofia
Kasvatushistoria
Kasvatuspsykologia
Kasvatussosiologia
Kasvatustiede
Kasvatustieteelliset tutkimusmenetelmät
Kotitaloustiede
Käsityötiede
Oppimisympäristöt ja ‐teknologia
Varhaiskasvatus
Yliopistopedagogiikka
Hakijan pätevyyttä arvosteltaessa kiinnitetään päähuomio tieteellisen julkaisutoiminnan laatuun ja laajuuteen. Täten on tärkeää, että hakijan julkaisuluettelo on laadittu annettujen ohjeiden mukaisesti.
Hakemuksen käsittelee aluksi kasvatustieteellisen tiedekunnan dosenttitoimikunta. Jos toimikunta puoltaa hakemusta, asia esitellään tiedekuntaneuvostossa.
Toimikunta voi olla myös puoltamatta hakemusta. Tästä päätöksestä ja sen perusteluista lähetetään tieto dosentuurin hakijalle. Toimikunta antaa samalla ohjeen, kuinka hakemusta tulisi täydentää. Hakija voi halutessaan ilmoittaa, että asia tulee esitellä puuttuvasta puollosta huolimatta, jolloin esittelijä tuo asian tiedekuntaneuvoston ratkaistavaksi. Jos hakija ei tätä halua, dosenttihakemus raukeaa.
Tiedekuntaneuvosto päättää asiantuntijoista, minkä jälkeen hakuasiakirjat ja julkaisut toimitetaan asiantuntijoille.
Tiedekunnan opetustaitotoimikunta arvioi dosentiksi hakevan opetustaidon kahden puoltavan asiantuntijalausunnon jälkeen. Arviointi perustuu hakuasiakirjoissa dokumentoitujen opetuksellisten ansioiden ja julkisen opetusnäytteen arviointiin. Saatuaan asiantuntijoiden puoltavat lausunnot ja lausunnon hakijan hyvästä opetustaidosta tiedekuntaneuvosto esittää kanslerille dosentin arvon myöntämistä.