Minä vuonna valmistuit kasvatustieteellisestä tiedekunnasta?
Valmistuin kotitalousopettajaksi vuonna 2014.
Mikä sai sinut kiinnostumaan kotitalousopettajaopinnoista ja kotitaloustieteestä?
Minulle oli selvää, että halusin opettajaksi, se oli pitkäaikainen haaveeni. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen minulla oli vielä vahvana haave luokanopettajuudesta. Ruoka ja ruoanlaitto olivat kuitenkin aina olleet minulle läheisiä asioita, ja opiskelin lukion jälkeen talouskoulussa, kun en silloin päässyt luokanopettajaksi. Siellä minulle selvisi, että ahaa, myös kotitalousopettajaksi voi opiskella. Se kotitalouspuoli nousi siitä vahvasti – että sinne minä haluan.
Mitä muuta opiskelit yliopistolla?
Luin Viikissä markkinointia ja viestinnän opintoja. Minulle hahmottui jossain vaiheessa opiskeluaikana se, että minusta ei ehkä tulekaan ihan suoraan kotitalouden opettajaa, ja minulla oli koko ajan hieman toinen silmä sinne suuntaan, että jos en olekaan opetustyössä, niin mitä voisin tarvita omalla urapolulla. Markkinointi tuntui omalta jutulta siinä kohdassa.
Mikä opinnoissa oli mielestäsi parasta tai kiinnostavinta?
Kyllä se oli se monialaisuus. Opettajuuteen kasvettiin opintojen myötä, ja sitten tuli se ymmärrys, että tässä ei voi olla koskaan valmis.
Minkälainen opintojenjälkeinen urapolkusi on ollut?
Olin Opetushallituksessa korkeakouluharjoittelussa, ja siitä jatkoin sinne assistentin hommiin juuri OPS-uudistustyön aikaan. Sitten tein lyhyen sijaisuuden Kilpailu- ja kuluttajavirastolla, ja sieltä päädyin startup-maailmaan. Olin HundrED-nimisessä startup-yrityksessä etsimässä koulutusalan innovaatioita. Se liittyi Suomi 100 -juhlavuoteen: kierrettiin suomalaisia kouluja ja etsittiin sata suomalaista koulutusinnovaatiota. Minulla oli pedagoginen vastuu tiimissämme. HundrEDista päädyin jälleen töihin Opetushallitukseen, kokeilukeskukseen. Se oli hallinnollinen kokeilu, jossa Opetushallitukseen perustettiin määräaikainen innovaatioyksikkö, ja olin siellä töissä. Sieltä päädyin takaisin Kilpailu- ja kuluttajavirastolle pedagogiseksi asiantuntijaksi.
Mitä nykyiseen työnkuvaasi kuuluu?
Tehtäviimme kuuluu lakisääteisesti kuluttajakasvatus ja osaamisen edistäminen. Tapaamme paljon päätöksentekijöitä ja sidosryhmiä ja teemme siten vaikuttamistyötä. Me myös suunnittelemme, tuotamme ja yhteiskehitämme oppimateriaaleja ja kursseja esimerkiksi KKV Kampus -oppimisalustallemme. Olen tehnyt aikaisemmissa työtehtävissäni paljon palvelumuotoilua ja yhteiskehittämistä, ja sen tyyppistä osaamista tuon myös meidän virastoon.
Millaisia työuraan liittyviä tavoitteita sinulla on tällä hetkellä?
Se, mitä yritän pitää koko ajan mielessä, on jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen – että pysyisi avoimena ja muistaisi sen, ettei ole koskaan valmis. Varsinkin tällaisessa asiantuntijatyössä näkyy tällä hetkellä se, että työ on muutoksessa ja omaa osaamista pitää jatkuvasti kehittää.
Millaiset kasvatukseen ja koulutukseen liittyvät kysymykset näyttäytyvät työssäsi tällä hetkellä erityisen ajankohtaisina?
Talousosaaminen, kuluttajakasvatus ja se toimintaympäristön muutos, jonka keskellä me parhaillaan elämme. Toimimme verkkokauppojen ja älylaitteiden maailmassa. Meidän jokaisen täytyy pysyä valppaana, jotta tiedämme ja osaamme toimia täällä yhtäältä kuluttajan oikeuksien mukaisesti mutta myös niin, että oma talous kestää ja teemme kestäviä valintoja ympäristön näkökulmasta.
Onko sinulla nykyisessä työssäsi yhteyksiä kotitalousopettajan opintosuuntaan?
Iloksemme saamme tehdä opiskelijayhteistyötä opintosuunnan kanssa. Näen, että se on todella tärkeää, koska kuluttaja-asiat liittyvät vahvasti kotitalousopintoihin ja kotitalousopettajan työhön. Te olette meille myös yhteiskehittäjiä yhdessä opiskelijoiden kanssa.
Minkä neuvon tai vinkin antaisit nykyisille opiskelijoille?
Hyödyntäkää opiskeluaika oman ammatti-identiteetin etsimiseen. Kokeilkaa rohkeasti erilaisia töitä ja hyödyntäkää niitä kontakteja, joita yliopisto tarjoaa. Pitäkää mieli avoinna sen suhteen, mitä kaikkea koulutus voi antaa. Ja menkää myös hieman oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Usein parhaat ideat ja jutut ovat löytyneet, kun on vain rohkeasti uskaltanut hypätä, vaikka sinne startup-maailmaan.
Valpuri Kurppa 5.12.2024
Jasmin Seppälä 15.11.2024
Satu-Mari Jansson 23.10.2024
Saara Toikka 2.10.2024
Minna Kelhä 4.9.2024
Ernest Lawson 9.8.2024
Mimmi Mönkkönen 3.6.2024
Riikka Ristola 25.4.2024
Kaisa Vuorinen 19.3.2024
Markku "Rive" Kanerva 8.2.2024
Kasvatustieteellinen tiedekunta 50 v. vuonna 2024.
Juhlimme vuonna 1974 käynnistettyä akateemista opettajankoulutusta ja filosofisen tiedekunnan kasvatustieteiden osaston perustamista.