Alumnitapahtumat

Kevään 2024 alumniohjelman löydät täältä. Tutustu, löydä sinua kiinnostavat tapahtumat ja ilmoittaudu mukaan!
Tulevat tapahtumat

Kevään 2024 alumniohjelman löydät näiltä sivuilta. 

Tilaisuudet järjestetään läsnä- ja etätilaisuuksina. Varmista ilmoittautuessasi, onko tapahtuma verkossa vai paikan päällä.

Katso alta lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautuminen ohjelmiin alkaa yleensä noin kuukautta ennen tapahtumaa.

Monet tapahtumistamme täyttyvät nopeasti. Päivitä yhteystietosi, niin varmistat, että kuulet tapahtumista ensimmäisten joukossa. Helpoiten päivität yhteystietosi Helsinki Alumni Hubin profiilissasi. Kirjaudu Helsinki Alumni Hubiin.

2.-23.4. Helsinki Think Company: HELSEED-työpajasarja

Aika: 2.4, 9.4, 16.4 ja 23.4. klo 16-18
Paikka: Läsnätilaisuuksina, Think Company tilat eri kampuksilla

Helsinki Think Company järjestää myös tänä keväänä HELSEED-työpajasarjan. Ohjelma on tarkoitettu kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille, olipa oma liikeidea vasta hahmottumassa tai jalostunut jo startupiksi. Työpajat ovat matalan kynnyksen mahdollisuus opetella yrittäjyystaitoja, eikä osallistumisen tarvitse tähdätä yrityksen perustamiseen. Voi osallistua tarpeen ja mielenkiinnon mukaan joko yhteen tai useampaan työpajaan.

Tilaisuuksiin rajoitettu määrä paikkoja.

Tilaisuuksien kieli englanti.

16.4. Studia Generalia: Liikettä ja yhteisöllisyyttä Vantaalla ennen ja nyt

Aika: ti 16.4. klo 17-19
Paikka: Laurean auditorio, Ratatie 22, Vantaa ja striimi

Vantaan 50-vuotisjuhlien kunniaksi Studia Generalia goes Vantaa! Laurean auditoriossa Tikkurilassa pääsemme tutustumaan Vantaan esihistoriaan ja liikkumiseen kaupunkialueella. Millaisia olivat esiäitimme ja isämme Vantaan alueella? Miten nykypäivän kaupunkilaiset liikkuvat arjessa, ja millaiset liikuntapaikat keräävät ihmisiä? Tule viihtymään Vantaalle 16.4. klo 17–19!

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Luennoitsijat

arkeologi Andreas Koivisto (Vantaan kaupunginmuseo) - Ikikallion tarinoita – Vantaan 10 000 vuotinen historia jään sulamisesta nykyaikaan

dosentti, vanhempi yliopistonlehtori Petteri Muukkonen - Kaupunkilaisten moninaiset liikuntaympäristöt ja -paikat

professori Tuuli Toivonen - Mobiililaitteiden tuottama tieto ihmisten dynamiikan ymmärryksessä

 

Keskustelua vetää professori Minna Palmroth.

17.4. Ymmärrä aivojasi

Aika: ke 17.4. klo 17-19
Paikka: Tiedekulman Stage, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi

Miksi muisti pätkii ja kuinka aivoja voi huoltaa? Miksi aikuiset eivät opi vieraita kieliä yhtä vaivattomasti kuin lapset? Miksi näemme aaveita ja uskomme salaliittoihin? Helsingin yliopiston tutkijat auttavat sinua ymmärtämään aivojasi Tiedekulmassa keskiviikkona 17.4. klo 17-19. 

Ilta koostuu kolmesta erillisestä haastattelusta, jotka juontaa Jari Hanska

Illan aiheet ja asiantuntijat: 

  • Miten muisti toimii ja miten sitä voi huoltaa? 
    vanhempi yliopistonlehtori Sanna Koskinen 

  • Mitä tiedämme kielten oppimisesta?  
    kognitiotieteen professori Riikka Möttönen 

  • Miksi aivot uskovat outoihin juttuihin? 
    yliopistotutkija Jukka Häkkinen 

Voit seurata tapahtumaa paikan päällä Tiedekulmassa (osoite Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki) tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla. Tapahtumasta jää tallenne Tiedekulman sivuille ja haastatteluista julkaistaan jälkikäteen tallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja yleisimmissä podcast-sovelluksissa. 

Tapahtuma on osa Tiedekulman Terveys nyt –tapahtumasarjaa.

18.4. Studia Generalia: Dataistunut yhteisöllisyys

Aika: to 18.4. klo 17-19
Paikka: Heurekan auditorio, Tiedepuisto 1, Vantaa

Maailmamme on alati digitaalisempi, ja siksi myös datan merkitys yhteiskunnissa on lisääntynyt. Digitaalisuus on tuonut paljon muutoksia elämäämme, mutta ehkä näkyvimmin se on muuttanut tapaamme kommunikoida ja tuntea yhteyttä toisten kanssa. Toisaalta datan merkitys ja vaikutusvalta jää usein piiloon arkisilta ja normaaleilta tuntuvien vuorovaikutustilanteiden keskellä.

Miltä näyttää yhteisöllisyys maailmassa, jossa vuorovaikutus on monin tavoin digitaalista? Tuliko meistä maailmankansalaisia digitaalisen yhteisöllisyyden nousun myötä vai elämmekö edelleen alueellisissa kuplissamme? Miten digitaalisuus ja data ovat muuttaneet esimerkiksi kulutustapojamme?

Luennoitsijat

dosentti Venla Bernelius

tutkimusjohtaja Petteri Repo (Kuluttajatutkimuskeskus)

 

Iltaa luotsaa professori Samuli Siltanen.

 

Kaipaatko luennon lisäksi lisää tiedesisältöä iltaan? Vieraile samalla Heurekassa! Torstain iltalippu on vain 10e (klo 15-20) niin ennakkoon kuin paikan päältä ostettuna.

19.4. Alumni & Friends After Work New Yorkissa

Aika: pe 19.4. klo 17.30-19 (UCT-4)
Paikka: New York Central Bar (Hyatt) At Grand Central Terminal, 109 E 42nd St, New York

Lämpimästi tervetuloa rentoon Helsingin yliopiston alumnien After Work -tapaamiseen New Yorkiin.

Kestävyysasioiden koordinaattori Elina Tanninen vierailee New Yorkissa ja kutsuu sinut, alumnimme, tapaamaan ja verkostoitumaan rennossa After Work -hengessä. Samalla kuulet tuoreet kuulumiset Helsingin yliopiston kestävyys- ja vastuullisuustyöstä.

Tilaisuuteen voi ilmoittaa mukaan myös avecin. Avecin ei tarvitse olla Helsingin yliopiston alumni. Huom! Paikkoja rajoitettu määrä.

23.4. Eurooppaministerin avaimet Eurooppaan - info EU:n uramahdollisuuksista

Aika: ti 23.4. klo 9.15-10.45
Paikka: Metsätalon sali 1 (Unioninkatu 40, Helsinki)
Kieli: suomi

Tule tapaamaan eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzia ja kuulemaan, miksi EU-tehtäviin tarvitaan enemmän suomalaisia ja mitä mahdollisuuksia EU tarjoaa. 

Erilaisista harjoittelu- ja työmahdollisuuksista EU:ssa ovat puhumassa vanhempi yliopistonlehtori Markku Sippola Helsingin yliopistosta ja valtioneuvoston kanslian EU-erityisasiantuntija Johanna Hulkko. Lisäksi kuulemme nuoren EU-asiantuntijan kokemuksia ja vinkkejä omalta työuraltaan. Ohjelman lopussa on varattu aikaa kysymyksille ja yhteiselle keskustelulle.

Tilaisuuden järjestävät valtioneuvoston kanslia ja Helsingin yliopiston urapalvelut.

23.4. Päiväni lääkärinä -työpajatapahtuma

Aika: ti 23.4. klo 16-19
Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
 

Hyppää lääkärin ja tutkijan saappaisiin perheen, kavereiden tai vaikka treffikumppanin kanssa! Tiedekulman koko perheen työpajatapahtumassa tiistaina 23.4. klo 16–19 pääset kokeilemaan tutkijoiden ja tiedekasvattajien kanssa, miten lääketiedettä tehdään käytännössä.

Kokeile kemistintaitojasi, kurkista aivojen sisälle, askartele DNA-rannekoru tai tee pehmolelullesi terveystarkastus! Katso tarkemmat tiedot päivän työpajoista oheisesta linkistä. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhdessä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston kanssa. 

Tapahtuma on avoin yleisölle klo 16–19, ja työpajoissa voi vierailla koska tahansa työpajojen aukioloajan puitteissa. Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston 
Tiedekulman Terveys nyt –tapahtumasarjaa.

25.4. Yrittäjyys, innovaatiot ja työelämä - Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alumni-ilta

Aika: to 25.4.2024 klo 17.00-19.30
Paikka: Viikin kampus, Biokeskus 2 (Viikinkaari 5, 00790 Helsinki)

Alumnitilaisuuden teemana on ”Yrittäjyys, innovaatiot ja työelämä” ja illan aikana kuullaan esityksiä tiedekunnan yritys- ja innovaatiotoiminnan eri muodoista. Alumnipuheen pitää tänä vuonna BioMushin perustaja ja teknologiajohtaja Outi Mäkinen. Tiedekunnan osastojen järjestämistä ohjelmista toinen painottuu maatalous- ja elintarvikkeisiin, toinen puolestaan metsäaiheisiin. Illan aikana on mahdollisuus vapaaseen keskusteluun ja verkostoitumiseen. Silloin on myös mahdollisuus tutustua MyShroom-sieniproteiiniin sekä tavata tiedekunnan opiskelijainnovaatioagentteja.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alumnit, henkilökunta ja opiskelijat.

25.4. Studia Generalia: Yliopisto - koulu vai akateeminen yhteisö?

Aika: to 25.4. klo 17-19
Paikka: Uusi ylioppilastalo, Mannerheimintie 5 A, Helsinki ja striimi

Luennoitsijat

HYY:n hallituksen jäsen (koulutuspolitiikka) Tommi Mäki

vanhempi yliopistonlehtori Janna Pietikäinen

professori Sakari Melander

 

Illan puheenjohtajana toimii professori Hanna Korsberg.

25.4. Kestävyys- ja vastuullisuusverkoston tapaaminen - Kestävyysosaaminen

Aika: to 25.4.2024 klo 15.00-17.30
Paikka: Osittain hybridi: Viikin Infokeskus, sali K1088 ja Zoom

Millaisiin kestävyyskysymyksiin meidän yliopistoyhteisönä tulisi vastata, ja millaista osaamista siihen tarvitaan? Tällä kertaa verkoston tapaamisessa keskustellaan ajankohtaisista kestävyyden ja kestävyysosaamisen teemoista. Pohdimme mitä kestävyysosaaminen oikeastaan tarkoittaa ja miten sitä yliopistolla tuetaan. Kuulemme esimerkkejä kestävyyttä edistävästä toiminnasta ja osaamisen jakamisesta yliopistoyhteisössä. Ryhmäkeskusteluissa tuomme osaamisemme yhteen ja etsimme tapoja edistää kestävyysmurrosta esimerkiksi omassa työ- tai opiskeluyhteisössä, omalla kampuksella, koko yliopistossa, tai yleisesti yhteiskunnassa.

Yhteisenä kielenä tilaisuudessa käytämme englantia. Ryhmäkeskusteluja käydään joustavasti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, sen mukaan mikä on kaikille pienryhmän jäsenille yhteinen. Pienryhmäkeskustelut ovat sekä läsnä- että etäosallistujille. 

Verkosto toimii ympäri vuoden verkoston omalla Teams-alueella. Ole yhteydessä verkoston koordinaattoriin Elina Tanniseen, mikäli haluat mukaan verkoston toimintaan ja osaksi verkoston Teams-ryhmää.

 

 

29.4. Studia Generalia: Tiede, yhteiskunta ja politiikka – kohtaamisia vai yhteentörmäyksiä?

Aika: ma 29.4. klo 17-19
Paikka: Pieni juhlasali, HY Päärakennus (Fabianinkatu 33) ja striimi

Tiede ja tutkimus ovat keskeinen osa suomalaista yhteiskuntaa. Tieteellistä yhteisöä ja tutkimusta ohjaavat monet periaatteet, jotka voivat tuntua epäsopivilta yhteiskunnan toimintojen kanssa. Samaan aikaan kuitenkin yhteiskunnallinen tarve tiedolle ja monimutkaisten ilmiöiden ymmärtämiselle kasvaa jatkuvasti.

Miten sovitamme yhteen tieteen, yhteiskunnan ja politiikan erilaiset periaatteet? Miten tieteellinen epävarmuus näyttäytyy päätöksenteossa? Miten siihen pitäisi yhteiskunnassa reagoida ja millaisia mahdollisuuksia se luo?

Aiheesta keskustelemassa on Helsingin yliopiston tutkijoita sekä kansanedustajia. Tilaisuus järjestetään yhteisyössä Tutkaksen kanssa.

Luennoitsijat

professori Atte Korhola

professori Markku Kulmala

 

Keskustelemassa

kansanedustaja Sakari Puisto (ps.)

kansanedustaja Hanna Holopainen (vihr.)

 

Iltaa luotsaavat Tutkaksen puheenjohtaja, kansanedustaja Veronika Honkasalo sekä Tutkaksen varapuheenjohtaja, professori Tuomas Heikkilä.

1.5. Sweden Alumni Club Vappupiknik Tukholmassa

Aika: ke 1.5. klo 11 alkaen (ruotsin aikaa)
Paikka: Humlegården, Tukholma

Tervetuloa perinteiselle vappupiknikille Tukholman Humlegårdeniin! Tapaaminen paviljongilla. Ota mukaan ainakin piknikviltti ja ylioppilaslakki. Seuralaisenkin saa ilmoittaa mukaan tähän rentoon tapahtumaan. Alumniklubi tarjoaa kuohuvaa ja pientä suolaista.

6.5.Hel­sin­ki Alumni In­sight: Jari Hakanen – kestävä työelämä, palvelevasta johtajasta proaktiiviseen tekijään.

Aika: ma 6.5.2024 klo 17-18.15
Paikka: Stage, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) ja striimi

Toukokuussa järjestettävän Helsinki Alumni Insightin puhuja on Työterveyslaitoksen (TTL) tutkimusprofessori Jari Hakanen. Tilaisuuden teemana on kestävä työelämä. Illan aikana meille selviää, mitä tarkoitetaan proaktiivisen työn muodoilla, kuten työn tuunaamisella, aktiivisella sopeutumisella muutoksiin ja sosiaalisella rohkeudella työssä; unohtamatta kuitenkaan näiden vastapainona toimivaa palvelevaa ja hyvää johtamista.

Jari Hakanen on Helsingin yliopiston alumni ja Työterveyslaitoksen (TTL) työn ja työorganisaatioiden kehittämiseen keskittynyt tutkimusprofessori sekä tunnettu ja arvostettu keskustelija ja esiintyjä inhimillisen työhyvinvoinnin alueella. Jari on jo pitkään tutkinut suomalaista työelämää työhyvinvoinnin näkökulmasta aihealueinaan muun muassa hyvä johtaminen, työn tuunaaminen, työn ja muun elämän yhteensovittaminen, työn imu, työuupumus, työssä tylsistyminen, työholismi ja työkyky.

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

15.5. Alumnipäivä 2024: Työkaluja (työ)elämään

Alumnipäivä on alumniemme vuoden tärkein tapahtuma. Tapahtumassa on vuosittain vaihtuva teema, joka on tiukasti kiinni tässä hetkessä ja antaa näkökulmaa tulevaan. Tarjolla on terävän sisällön lisäksi rentoa yhdessäoloa muiden alumnien kanssa.

Tänä vuonna Alumnipäivään kuuluu aamu- sekä iltatilaisuus, joiden yhteisenä tarkoituksena on tarjota näkökulmia ja työkaluja (työ)elämän ajankohtaisiin ilmiöihin. Alumnipäivän kieliä ovat suomi ja englanti. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Aamutilaisuus: Helsinki Alumni x MiB - Näkökulmia perheystävälliseen työelämään

Aika: ke 15.5.2024 klo 9-11 (striimi 9-10)
Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi

Aamutilaisuudessa puhumme ja keskustelemme perheystävällisestä työelämästä. Tule kuulemaan näkökulmia työn ja perheen yhteensovittamisesta, urarohkeudesta, monikulttuurisesta työelämästä ja perhevapaauudistuksesta. Paikan päällä Tiedekulmassa pääset myös keskustelemaan puhujien ja muiden osallistujien kanssa näistä teemoista. Striimin välityksellä voit kuunnella halutessasi puhujien alustukset.

Tutustu aamutilaisuuden ohjelmaan tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan!

Iltatilaisuus: Työkaluja (työ)elämään

Aika: ke 15.5.2024 klo 17-20
Paikka: HY Päärakennus, Fabianinkatu 33

Tervetuloa Alumnipäivän iltatilaisuuteen, jossa pääset kuulemaan ja oppimaan uutta (työ)elämän ajankohtaisista ilmiöistä ja työkaluista!

Illan aikana tarjoamme sinulle työkaluja osaamisesi kehittämiseen sekä näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin. Pääset inspiroitumaan monimuotoisuuden johtamisen teemasta ja räätälöimään itsellesi sopivan illan työpajavaihtoehtojen joukosta. Työpajojen aiheita ovat muun muassa design thinking (muotoiluajattelu), kestävyysosaaminen ja ammatillisen profiilin pohdinta.

16.5. Think & Lead: Yhdenvertaisuuden huomioiminen työyhteisössä ja rekrytoinneissa

Aika: to 16.5.2024 klo 8.00-10.00
Paikka: HY päärakennus (Fabianinkatu 33, 3. krs), huone F3005
Kieli: suomi ja viittomakieli

Monimuotoisuuden ja monimuotoisten tiimien johtaminen linkittyy vahvasti sekä tasa-arvokysymyksiin ja inkluusioon sekä yhteisöllisyyden rakentamiseen laajemmin. Miten johtaa yhdenvertaisuuden edistäminen strategiatasolta käytännön toteutukseen? Miten työyhteisöissä ja rekrytoinneissa toteutetaan aitoa yhdenvertaisuutta käytännössä? Tähän tärkeään keskusteluun meitä johdattaa alumnimme Eeva Tupi.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.