Liikuteltavat geofysiikan mittalaitteet

Laaja liikuteltavien geofysikaalisten mittalaitteiden verkosto geofysiikan havaintojen ja monialaisen tutkimuksen tehostamiseksi.
FINNSIP – seismisten mittalaitteiden kokoelma

Suomalainen seismisten mittalaitteiden kokoelma (FINNSIP, Finnish Seismic Instrument Pool) koostuu yli 1300 mittalaitteesta ja on yksi laajimmista seismisten mittalaitteiden kokoelmista Euroopassa. FINNSIP on suomalaisten yliopistojen ja tutkimusinstituuttien omistama ja ylläpitämä, ja Helsingin yliopiston Seismologian instituutin koordinoima. FINNSIP konsortioon kuuluu myös Aalto yliopisto, Geologian tutkimuskeskus GTK sekä Oulun ja Turun yliopistot.

FINNSIP rakennettiin vuosien 2020–2024 aikana ja siihen kuuluu nyt 46 laajakaista seismometriä ja digitoijaa, 5 kiihtyvyysanturia, sekä 1229 Geospace ja 71 SmartSolo itsenäistä geofoniyksikköä. Instrumenttien valinta mahdollistaa monipuolisen havainnoinnin ja monitoroinnin.

Laajennetun havaintokyvyn myötä on mahdollista tuottaa paljon uusia aineistoja, havaintoja ja tuloksia, sekä vahvistaa Suomen roolia EPOS yhteisössä. Seismiseen tutkimukseen FINNSIP instrumentteja voivat käyttää FINNSIP konsortion yhteistyökumppanit sekä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI ja Teknologian tutkimuskeskus VTT, jotka olivat mukana FLEX-EPOS-hankkeessa, jossa mittalaitteiden kokoelman rakentaminen aloitettiin (lue lisää FLEX-EPOS-hankkeesta alla). Laitteiden käyttötarkoitus on ensisijaisesti tutkimukseen ja opetukseen, mutta myös taloudellisia hankkeita voidaan harkita. Haku mittalaitteiden käyttöön tapahtuu avoimen haun kautta kahdesti vuodessa, marras-tammikuussa ja kesä-elokuussa.

Yhteystiedot:

FINNSIP koordinaatiotoimisto: 

flex-epos [at] helsinki.fi

FINNSIP koordinaattori: 

Gregor Hillers (gregor.hillers [at] helsinki.fi) 

Roméo Courbis (romeo.courbis [at] helsinki.fi) 

FLEX-EPOS-hanke

FLEX-EPOS-hanke (“Flexible instrument network for enhanced geophysical observations and multidisciplinary research”) oli Suomen Akatemian rahoittama hanke EPOS-Suomen alla. Hankkeen tavoitteena oli edistää geofysiikan tutkimusta luomalla laaja geofysikaalisten instrumenttien ja monialaisten geofysikaalisten superasemien verkosto. Hankkeen tuloksena geofysikaaliset instrumentit ovat käytettävissä seismologian, geomagnetismin ja geodesian tutkimusprojekteissa myös FLEX-EPOS-projektin loppumisen jälkeen vuonna 2024. FLEX-EPOS konsortion yhteistyökumppanit ovat Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto, Turun yliopisto, Aalto-yliopisto, Geologian tutkimuskeskus, Maanmittauslaitos (Paikkatietokeskus FGI) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.