Euclid on laajakulmainen avaruusteleskooppi. Kuudessa vuodessa se kartoittaa yli kolmannesta taivaasta, ottaa kuvia yli miljardista galaksista ja mittaa 30 miljoonan galaksin punasiirtymät. Tuloksena on galaksiluettelo ja kolmiulotteinen kartta pimeän aineen jakautumisesta (perustuen pimeän aineen aiheuttamaan painovoimalinssivaikutukseen). Teleskooppi on optimoitu pitäen silmällä sen ensisijainen kosmologinen tavoite: maailmankaikkeuden kiihtyvän laajenemisen mysteerin ratkaiseminen. Johtuuko kiihtyvyys tuntemattomasta energiamuodosta, "pimeästä energiasta", joka täyttää maailmankaikkeuden, vai täytyykö painovoimalakia kenties muuttaa suurilla etäisyyksillä? Samalla tutkimus tarjoaa runsaasti uutta tietoa, jolla on valtava vaikutus kaikkiin kosmologian ja astrofysiikan alueisiin ja joka muodostaa perustan näiden alojen tulevalle tutkimukselle. Euclid laukaistiin avaruuteen heinäkuussa 2023.
Kaikkiaan yhdeksästä Euclidin datankäsittelykeskuksesta yksi (Suomen Euclid-datakeskus, SDC-FI) toimii CDC-FI:n osana Helsingin fysiikan laitoksen Euclid-projektin tukemana.
LISA on ensimmäinen gravitaatioaalto-observatorio avaruudessa. Se koostuu kolmesta satelliitista 2,5 miljoonan kilometrin päässä toisistaan. Satelliittien välillä lähetetyt laserpulssit mahdollistavat gravitaatioaaltojen havaitsemisen paljon alhaisemmilla taajuuksilla kuin maan päällä on mahdollista. LISA pystyy esimerkiksi tarkkailemaan supermassiivisia mustia aukkoja, jotka sulautuvat kaukaisiin galakseihin, sekä neutronitähtiä ja tähden massaisia mustia aukkoja putoamassa supermassiivisiin mustiin aukkoihin. Nämä ilmiöt antavat meille mahdollisuuden testata teoreettista ymmärrystämme painovoimasta aiemmin tutkimattomissa järjestelmissä erittäin suurella tarkkuudella, sekä rajoittaa kosmologista standardimallia. LISA on myös suunniteltu optimaalisesti havaitsemaan gravitaatioaaltoja varhaisessa universumissa tapahtuvista fysikaalisista prosesseista, kuten Higgsin kentän "päällekytkeytymisestä". Tämä tarjoaa tärkeän, täydentävän hiukkasfysiikan kokeen, joka on nykyisten ja tulevien hiukkaskiihdyttimien ulottumattomissa. LISA laukaistaan 2030-luvun puolivälissä, mutta lähteiden mallinnus, datan simulointi ja analysointi ovat jo käynnissä, tukemassa tarkempia suunnitteluvaiheita.
Odotettavissa oleva panoksemme LISAan on tarjota yksi hajautetuista datankäsittelykeskuksista (Data Computing Centeristä, DCC), jotka muodostavat LISAn tietojenkäsittelyjärjestelmän. Osallistumme myös ohjelmistokehitykseen ja järjestelmäsuunnitteluun. Lisäksi kaksi ryhmää Helsingissä ja yksi Turussa tekevät LISAan liittyvää perustutkimusta: