"Hiilinielut - Mittauksista päätöksentekoon ja markkinoille"-seminaarissa Finlandia-talolla keskusteltiin mahdollisuuksista ja haasteista käyttää hiilinieluja osana ilmastoratkaisua

Ilmakehätieteen keskuksen ”Hiilinielut ja HiiliNielu+”-hankkeen loppuseminaarissa 13.6.2019 kuultiin kattavat esitykset hiilinielujen roolista ilmastokriisin rajoittamisessa.

Tutkimusprofessori Jari Liski Ilmatieteen laitokselta korosti avauspuheenvuorossaan, kuinka maankäyttösektorin hiilinielujen vahvistaminen on välttämättömyys lämpenemisen rajoittamiseksi ilmastotavoitteiden mukaisesti.

- Hiilen poistaminen ilmasta ei kuitenkaan saa viivyttää päästöjen vähentämistä, professori Liski totesi.

Akateemikko Markku Kulmala kuvasi kattavassa esityksessään ilmastonmuutoksen monimutkaisia kytkentöjä, ja kuinka ilmastotoimissa tulisi huomioida hiilinielujen lisäksi muutkin ilmastovaikutukset. Metsän tapauksessa muiden ilmastovaikutusten huomioiminen voi merkittävästi vahvistaa viilentävää vaikutusta.

Toistaiseksi hiilinielujen mittaaminen perustuu tutkimustarkoituksiin kehitettyihin laitteisiin. Mittaamisen kustannusten arvioidaan laskevan nopeasti, jos mittaamisteknologiaa aletaan tuottaa sarjavalmisteisesti.

- Jos hiilinieluille halutaan luoda markkinapaikka, täytyy ne todentaa luotettavasti, läpinäkyvästi ja taloudellisesti toteutuskelpoisella tavalla, asiantuntija Sami Haapanala Suvilumi Oy:stä kertoi esityksessään.

Energiayhtiö St1 hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen ja Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi toivat esityksissään teollisuuden ja päätöksentekijän näkökulmaa hiilinielukysymykseen. He osallistuivat lisäksi tilaisuuden päättäneeseen paneelikeskusteluun, jossa juontaja Stiina Tuunasen esittämät kysymykset herättivät vilkkaan ja monitahoisen keskustelun. Panelistit toivat avoimesti esiin myös toisistaan poikkeavia näkemyksiä markkinaehtoisten hiilinielujen ostosta ja myynnistä ja millaista ylätason ohjausta hiilinielujen markkinapaikka vaatisi.

Paneelin osallistuivat edellä mainittujen lisäksi professorit Markku Ollikainen ja Jaana Bäck, asiantuntija Marianne Tikkanen Fortum Oy:stä, sekä Keskustan ja Perussuomalaisten edustajina Kimmo Tiilikainen ja Tiera Laitinen.

Tilaisuuden esitykset ladattavissa täältä. Hankkeen loppuraportti ladattavissa osoitteesta https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/carbon-sink-and-carbonsink-from-observations-to-global-potential

Jari Liskin avauspuheenvuoro https://atmoslehti.fi/blogit/hiilensidonnan-rooli-ilmastonmuutoksen-hillitsemisessa/