Asiointi korona-aikana
Tietoa koronarajoitusten vaikutuksista kirjastossa asiointiin. Sivua päivitetty viimeksi 25.11.2021.

Kaikkien kirjaston käyttäjien tulee noudattaa kirjastossa esillä olevia turvallisuusohjeita. Pitämällä huolta itsestäsi pidät huolta myös muista.

Jokainen asiakas vastaa itse siitä, että toimii turvallisuusohjeiden mukaisesti kaikissa kirjaston tiloissa.

• Kirjaston tiloissa käytetään aina kasvomaskia, paitsi jos olet tilassa yksin. Vahtimestarit jakavat ilmaisia maskeja. Kirjastossa on myös myynnissä kasvomaskeja.
  • Pidä riittävä etäisyys muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.
  • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Tule kirjastoon vain terveenä.
  • Puhdista yhteiskäytössä olevat laitteet puhdistuspyyhkeellä. Puhdistuspyyhkeitä saat kirjaston asiakaspalvelusta tai vahtimestareilta.

Aineiston lainaus, palautus ja varausten nouto toimivat itsepalveluna.

• Kokoelmat ja aineistot ovat käytettävissä normaalisti. Voit hakea kirjoja hyllystä ja lainata ne lainausautomaatilla.
  • Saapuneet varaukset noudetaan itsepalveluna varaushyllystä.
  • Kirjoja voit palauttaa joko palautusautomaatilla kirjaston tiloissa tai palautusluukkuun kirjaston ulkopuolella.

Käsikirjastoaineistot ovat käytettävissä normaalisti kirjaston tiloissa.

• Graduihin ja muuhun suljetun varaston aineistoon voit tehdä varauksia Helka-tietokannan kautta.

Kirjaston tiloissa käytetään aina kasvomaskia, paitsi jos olet tilassa yksin.

• Vahtimestarit jakavat ilmaisia maskeja.
  • Kirjastossa on myös myynnissä kasvomaskeja.

Luku- ja työskentelypaikoista on käytössä hieman yli puolet, turvaväleiksi tarkoitetut paikat on merkitty.

• Käyttäjien tulee itse huolehtia turvavälien riittävästä noudattamisesta.

Ryhmätyötilat ja tutkijatilat ovat yliopistolaisten käytettävissä ja niitä voi varata Office365-kalenterissa.

• Aleksandrian ryhmätyötiloista suuri osa on suljettuna vielä 31.10. saakka. Näitä tiloja on tarvittu muuhun käyttöön keskustan remonttijärjestelyiden vuoksi.

Luku- ja työskentelyalueilla voi osallistua etäluennoille.

• Luku- ja työskentelyalueet ovat pääosin kirjaston yleistä, oranssia aluetta, jossa hiljainen puhe on sallittu.
  • Voit seurata etäopetusta kuulokkeiden avulla ja osallistua opetukseen keskustelemalla.
  • Myös tietokoneluokat ovat käytössä ja soveltuvat hyvin etäopetuksen seuraamiseen.
  • Meilahdessa kirjaston tilat talon 2. kerroksessa pyritään pitämään pääosin hiljaisena työskentelyalueena. Ensimmäisen kerroksen tiloissa voi vapaammin keskustella ja osallistua myös etänä.
  • Viikin kampuskirjaston uusissa tiloissa etäluentojen seuraaminen onnistuu parhaiten sisääntulokerroksessa (1. krs).

Kopiointi, tulostus ja skannaus on mahdollista monitoimilaitteilla.

• Monitoimilaitteet toimivat henkilökohtaisella tunnistekortilla. Niillä voit kopioida, skannata ja tulostaa, mikäli sinulla on Helsingin yliopiston käyttäjätunnus.
  • Myös Print in City-palvelu on käytössä. Print in City ei vaadi Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta.
  • Puhdista yhteiskäytössä olevien laitteiden kosketuspinnat puhdistuspyyhkeellä käyttösi jälkeen.
  • Puhdistuspyyhkeitä saat kirjaston asiakaspalvelusta.

Eräpäiviä on siirretty koronapoikkeusaikana.

• Näet lainojesi eräpäivät asiakastiedoissasi Helkassa ja voit itse vapaasti uusia lainojasi.
  • Uusiminen ei onnistu eikä eräpäivät siirry, jos teokseen on varauksia, lainasi pisin sallittu uusinta-aika on täynnä tai olet lainauskiellossa.

Pe­rin­tä poik­keus­ti­lan ai­ka­na

Palautuskehotukset lähtevät Helka-tietokannasta normaalisti myös koronapoikkeusaikana.

• Perintä oli tauolla vuonna 2020 poikkeustilanteen vuoksi, mutta perintää on jatkettu jälleen normaalisti helmikuusta 2021 alkaen.
  • Jos lainoissa tai maksuissa on epäselvyyttä, ota yhteyttä palveluosoitteeseen hulib-selvitykset@helsinki.fi