Asiointi korona-aikana
Tietoa koronarajoitusten vaikutuksista kirjastossa asiointiin. Sivua päivitetty viimeksi 25.4.

Kaikkien kirjaston käyttäjien tulee noudattaa kirjastossa esillä olevia turvallisuusohjeita. Jokainen asiakas vastaa itse siitä, että toimii turvallisuusohjeiden mukaisesti kaikissa kirjaston tiloissa.

Kirjaston toimipaikat ja oppimiskeskukset ovat avoinna normaalisti.

Kesäkauden lyhyemmät aukioloajat alkavat

• Meilahden kampuskirjastossa 23.5.
  • Kumpulan kampuskirjastossa 30.5.
  • Minervan oppimiskeskuksessa 6.6.
  • Kaisa-talossa ja Aleksandriassa 23.6.
  • Pidä riittävä etäisyys muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.
  • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Tule kirjastoon vain terveenä.
  • Puhdista yhteiskäytössä olevat laitteet puhdistuspyyhkeellä.
    • Puhdistuspyyhkeitä saat kirjaston asiakaspalvelusta tai vahtimestareilta.
  • Käytä kasvomaskia oman harkinnan mukaan ja erityisesti tilanteissa, joissa ei voida ylläpitää fyysistä etäisyyttä.
    • Harkitse maskin käyttöä oman terveytesi ja turvallisuutesi perusteella etenkin, jos kuulut riskiryhmään.

Aineiston lainaus, palautus ja varausten nouto toimivat itsepalveluna.

• Kokoelmat ja aineistot ovat käytettävissä normaalisti. Voit hakea kirjoja hyllystä ja lainata ne lainausautomaatilla.
  • Saapuneet varaukset noudetaan itsepalveluna varaushyllystä.
  • Kirjoja voit palauttaa joko palautusautomaatilla kirjaston tiloissa tai palautusluukkuun kirjaston ulkopuolella.

Käsikirjastoaineistot ovat käytettävissä normaalisti kirjaston tiloissa.

• Graduihin ja muuhun suljetun varaston aineistoon voit tehdä varauksia Helka-tietokannan kautta.

Ryhmätyötilat ja tutkijatilat ovat yliopistolaisten käytettävissä ja niitä voi varata Office365-kalenterissa.

Virkistysalueilla sekä luku- ja työskentelyalueilla voi osallistua etäluennoille.

• Luku- ja työskentelyalueet ovat pääosin kirjaston yleistä, oranssia aluetta, jossa hiljainen puhe on sallittu.
  • Virkistysalueet ovat vaaleanvihreää aluetta.
  • Voit seurata etäopetusta kuulokkeiden avulla ja osallistua opetukseen keskustelemalla.
  • Myös tietokoneluokat ovat käytössä ja soveltuvat hyvin etäopetuksen seuraamiseen.
  • Meilahdessa kirjaston tilat talon 2. kerroksessa pyritään pitämään pääosin hiljaisena työskentelyalueena. Ensimmäisen kerroksen tiloissa voi vapaammin keskustella ja osallistua myös etänä.
  • Viikin kampuskirjaston uusissa tiloissa etäluentojen seuraaminen onnistuu parhaiten sisääntulokerroksessa (1. krs).
  • Kumpulan kampuskirjastossa on erillinen huone etäluentojen seuraamista varten.

Kopiointi, tulostus ja skannaus on mahdollista monitoimilaitteilla.

• Monitoimilaitteet toimivat henkilökohtaisella tunnistekortilla. Niillä voit kopioida, skannata ja tulostaa, mikäli sinulla on Helsingin yliopiston käyttäjätunnus.
  • Myös Print in City-palvelu on käytössä. Print in City ei vaadi Helsingin yliopiston käyttäjätunnusta.
  • Puhdista yhteiskäytössä olevien laitteiden kosketuspinnat puhdistuspyyhkeellä käyttösi jälkeen.
  • Puhdistuspyyhkeitä saat kirjaston asiakaspalvelusta.

Eräpäiviä siirrettiin automaattisesti koronapoikkeusaikana 2020-2021. Kirjasto siirtyy normaaleihin eräpäiväkäytäntöihin asteittain maalis- ja huhtikuun 2022 aikana.

• Kirjasto lähettää eräpäivämuistutuksia kolme päivää ennen eräpäivää, eräpäivänä ja heti eräpäivän jälkeisenä päivänä.
  • Näet lainojesi eräpäivät asiakastiedoissasi Helkassa ja voit itse vapaasti uusia lainojasi.
  • Uusiminen ei onnistu eikä eräpäivät siirry, jos teokseen on varauksia, lainasi pisin sallittu uusinta-aika on täynnä tai olet lainauskiellossa.

Pe­rin­tä poik­keus­ti­lan ai­ka­na

Palautuskehotukset lähtevät Helka-tietokannasta normaalisti.

• Perintä oli tauolla vuonna 2020 poikkeustilanteen vuoksi, mutta perintää on jatkettu jälleen normaalisti helmikuusta 2021 alkaen.
  • Jos lainoissa tai maksuissa on epäselvyyttä, ota yhteyttä palveluosoitteeseen hulib-selvitykset@helsinki.fi