Kirjasto etätyön ja itseopiskelun tukena

Helsingin yliopisto kehottaa sekä opiskelijoita, tutkijoita että muuta henkilökuntaa siirtymään työskentelemään kotoa käsin. Kirjasto pyrkii parhaansa mukaan tukemaan yliopistoyhteisöä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kirjaston asiantuntijat työskentelevät pääasiassa etätyönä. Asiantuntijoihin saat yhteyden kuten normaalisti. Yhteystiedot löydät kirjaston verkkosivuilta ja Helsingin yliopiston henkilöhausta.

Kaikki kirjaston palveluosoitteet toimivat normaaliin tapaan. Huomaathan, että asiakaspalvelussa voi poikkeustilanteen vuoksi olla pidempi viive.

Kirjaston elektroniset kokoelmat ovat kaikkien yliopistolaisten käytössä etäyhteydellä paikasta riippumatta.

E-aineistoja voivat käyttää Helsingin yliopiston tutkijat, opettajat, opiskelijat ja henkilökunta, Helsingin yliopiston avoimen yliopiston opiskelijat sekä kuka tahansa kirjastoon paikan päälle tuleva asiakas.

E-aineistojen käyttö etänä kirjaston toimipaikkojen ulkopuolelta edellyttää yliopiston käyttäjätunnusta.

Yliopiston ulkopuolinen asiakas voi käyttää e-aineistoja kirjaston tiloissa Kirjastokioskeilta tai omalla laitteella HelsinkiUni Guest -vierailijaverkon kautta. HelsinkiUni Guest -verkon salasana on uniguest.

Poikkeustilan aikana voit opiskella tiedonhakua verkkokurssien, oppimateriaalien ja oppaiden avulla.

Tiedonhankinnan etäohjaus

Jos tarvitset ohjausta tiedonhakuun tai aineistojen käyttöön, voit varata ajan etäohjaukseen. Löydät etäohjauksen valmistautumisohjeet ja linkin ajanvarauslomakkeeseen ohjesivulta

Webinaarit

Löydät tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumisohjeet Weboodista: Opintotarjonta > opinto-opas > erillislaitokset > Helsingin yliopiston kirjasto, 2020-2021.

Research Data Management basics -luennot

Aineistonhallinnan luennot (RDM basics) toteutetaan verkossa zoomilla. Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille, joten ilmoittaudu koulutukseen ensin.

Data Management Plan -ohjaukset

Datanhallinnan työpajojen (DMP workshops) sijaan yliopiston datatuki tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa aineistonhallintasuunnitelmien tekemisessä. Ota yhteyttä: datasupport@helsinki.fi

Akatemian haut ja aineistonhallintasuunnitelma

Hakujen yhteydessä järjestettävissä webinaareissa käydään läpi Suomen Akatemian aineistonhallintaan liittyvää ohjeistusta. Ks. lisätietoja kurssisivuilta.

Helsingin yliopiston datatuki

Yliopiston datatuki palvelee Helsingin yliopiston tutkijoita tutkimusdatanhallinnan kysymyksissä. Ole yhteydessä sähköpostitse: datasupport@helsinki.fi

Kirjasto tukee opetuksen ja oppimisen avoimuutta poikkeustilanteessa.

Oppaita ja ohjeita

Miten voin hyödyntää avointen oppimateriaalien ja kurssikirjojen käyttöä opetuksessa? Missä voin julkaista oppimateriaalejani avoimesti?

Kirjaston avoimen tieteen asiantuntijoiden laatima opas ohjeistaa opetuksen ja oppimisen avoimuudessa.
Opetushallituksen sivustolle on koottu opetuksen poikkeusjärjestelyjä varten erilaisia materiaaleja opettajille.
Miten aineistoja voi käyttää etäopetuksessa? Kopioston sivuilla on tietoa opetuksen kopiointiluvasta.

Palveluja ja työkaluja

Helsingin yliopiston digitaalisesta julkaisuarkistosta löydät avoimesti saatavilla olevia kurssikirjoja.
Etsitkö oppimateriaaleja tai haluatko jakaa oman oppimateriaalisi muille? CSC:n palvelu on tarkoitettu digitaalisten oppimateriaalien hakemiseen ja tallentamiseen.
Helsingin yliopiston kirjasto tarjoaa Editori-palvelun avoimien lehtien julkaisualustaksi ja työkaluksi julkaisukäytäntöjen oppimiseen.
Finna.fi:n sivustolla on aineistopaketteja ja tehtäväideoita mm. peruskoulun ja lukion opettajille.

Inspiraatiota opetukseen

Think Open Digest -verkkolehden korkeakoukuopettajille suunnattu teemanumero kokoaa yhteen avoimeen opetukseen ja oppimiseen liittyviä artikkeleita, palveluja, työkaluja, oppaita ja suosituksia.

Kysy opetuksen ja oppimisen avoimuudesta

Onko sinulla kysyttävää avoimista oppimateriaaleista tai kurssikirjoista? Tarvitseko neuvontaa opetuksen ja oppimisen avoimuuden kysymyksissä? Haluatko jakaa oman avoimen oppimisen vinkkisi?  Ota kirjaston asiantuntijoihin yhteyttä verkkolomakkeella.

Tutkijan palvelut verkossa ja etänä

Kirjaston avoimen julkaisemisen, datanhallinnan, biblio- ja altmetriikan sekä raportoinnin palvelut ovat pääosin yliopistolaisten käytössä kuten normaalisti.

Asiantuntijamme tavoitat puhelimitse, sähköpostitse tai verkossa (Teams-puhelu tai chat).

Verkkokoulutukset ja -ohjaukset

Oppaat tutkimuksen tueksi

Käytettävissäsi ovat myös kattavat tieteenala- ja teemakohtaiset verkko-oppaamme ja -kurssit, esimerkiksi:

Videot