Viitteidenhallintaohjelmat

Viitteidenhallintaohjelman avulla voit tallentaa viitteitä, laatia tekstiisi lähdeviitteet ja -luettelon sekä muuttaa viittaustyyliä eri vaatimusten mukaisesti.
Viitteidenhallintaohjelmat Helsingin yliopistossa

Viitteidenhallintaohjelma tukee sinua opinnoissa ja tutkimuksessasi lähdeviitteiden tallentamisessa ja järjestämisessä. Voit vaihtaa opintojen tai työuran aikana toisen ohjelman käyttäjäksi oman valinnan tai tarpeen mukaan. Tutustu Helsingin yliopistossa yleisesti käytössä oleviin viitteidenhallintaohjelmiin kirjaston laatimassa oppaassa. 

Maksuttomat viitteidenhallintaohjelmat
RefWorks-ti­laus päät­tyi 31.12.2021

Helsingin yliopiston RefWorks-tilaus päättyi 31.12.2021. Et voi käyttää RefWorksia 31.12.2021 jälkeen, koska RefWorksiin ei voi ostaa henkilökohtaista lisenssiä.

Helsingin yliopiston EndNote-tilaus

Helsingin yliopisto on hankkinut opiskelijoiden, opettajien, tutkijoiden ja muun henkilökunnan käyttöön lisenssin EndNote-viitteidenhallintaohjelmaan. EndNote on erillinen ohjelma, jonka asennat yliopiston tietokoneelle Software Centeristä ja omalle koneelle Ohjelmistojakelusta.

Voit käyttää EndNotea myös selainversiona (EndNote Online).

EndNote Basic on ilmainen, selaimessa toimiva viitteidenhallintaohjelma.

Viitteidenhallintaohjelmista kysyttyä

Viitteidenhallintaohjelma auttaa sinua pitämään kirjallisuusviitteesi tallessa ja järjestyksessä samassa paikassa. Viitteidenhallintaohjelmissa on samat perustoiminnot. Voit tuoda viitteitä eri lähteistä ja eri tavoilla omaan viitetietokantaasi sekä järjestellä niitä oman tarpeesi mukaan. Voit lisäksi jakaa lähteitä esimerkiksi ryhmätöitä varten.

Viitteidenhallintaohjelmalla voit myös kätevästi lisätä viittauksia kirjoittamaasi tekstiin, esimerkiksi opinnäytetyöhön, ja luoda valitsemistasi viitteistä lähdeluettelon tietyllä viittaustyylillä. Ohjelma helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä etenkin, jos viitteitä on paljon. 

Tarjolla on useita viitteidenhallintaohjelmia. Helsingin yliopisto on hankkinut opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön lisenssin EndNote-viitteidenhallintaohjelmaan. EndNote asennetaan yliopiston tietokoneelle Software Centeristä ja omalle koneelle Ohjelmistojakelusta.

Voit käyttää EndNotea myös selainversiona (EndNote Online). EndNote Basic on EndNoten ilmaisversio, joka toimii selaimessa. 

Verkossa on lisäksi ilmaiseksi ladattavia viitteidenhallintaohjelmia, kuten Mendeley ja Zotero. Yliopiston tietokoneille nämä asennetaan Software Centeristä ja kotikoneille ohjelmien omilta sivuilta.

    Lyhyet esittelyt joidenkin yliopistolla yleisesti käytettyjen viitteidenhallintaohjelmien ominaisuuksista sekä ohjeet niiden käyttöönottoon: Viitteidenhallinta-opas.

    Viitteidenhallintaohjelmilla on tekstinkäsittelyohjelmiin asennettavia lisäosia, joiden avulla voit lisätä tekstin sisäiset viittaukset sekä luoda lähdeluettelon. Yleisimmin lisäosia on tarjolla Microsoft Wordille ja Libre Officelle/Open Officelle, mutta myös esimerkiksi Google Docs-, Pages- ja LaTex -lisäosia on  saatavilla. 

    Suomenkielisiä viittaustyylejä ei juurikaan ole valmiina. Jonkin sopivan englanninkielisen viittaustyylin muokkaaminen ja suomentaminen omaan käyttöön on yleensä mahdollista. Mendeleyssä ja Zoterossa voit kokeilla CSL-tyylien kielen vaihtamista (lokalisointia) suomeksi, mutta korjailtavaa jää senkin jälkeen. 

    Kirjastossa osataan neuvoa joissakin ongelmatilanteissa, mutta varsinaisen ohjelmakohtaisen tuen löydät kunkin ohjelman tukisivuilta.  

    Kirjaston yhteydenottolomake 

    Maksuttomien viitteidenhallintaohjelmien (esimerkiksi Mendeley ja Zotero) käyttöä voit jatkaa valmistumisen jälkeen entiseen tapaan. EndNoteen voit hankkia henkilökohtaisen lisenssin ja siirtää lähdeviitteet uudelle tilillesi.

    Helsingin yliopiston kirjasto järjestää yliopistolaisille säännöllisesti viitteidenhallinnan koulutuksia sekä kampuksilla että verkossa. Koulutusten tarjonta ja toteutustapa vaihtelee hieman lukukausittain. 

    Kurssit on tarkoitettu Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, tohtorikoulutettaville ja henkilökunnalle. Kurssit ovat maksuttomia Helsingin yliopistossa opiskeleville tai työskenteleville henkilöille.  

    Kursseille voivat osallistua maksutta kaikki Helsingin yliopistossa opintokokonaisuuksia suorittavat opiskelijat, esimerkiksi JOO-opiskelijat ja avoimen yliopiston opiskelijat. Jos olet Helsingin yliopiston ulkopuolinen asiakas ja haluaisit osallistua kirjaston kurssille, katso lisätietoja kohdasta Helsingin yliopiston ulkopuoliset asiakkaat. 

    Jos olet Helsingin yliopiston ulkopuolinen asiakas ja haluaisit osallistua kirjaston kurssille, katso lisätietoja kohdasta Helsingin yliopiston ulkopuoliset asiakkaat.