Tulostus, kopiointi ja skannaus kirjastossa

Monitoimilaitteet toimivat henkilökohtaisella tunnistekortilla. Niillä voit kopioida, skannata ja tulostaa, mikäli sinulla on Helsingin yliopiston käyttäjätunnus. Kun tulostat tai kopioit ensimmäistä kertaa monitoimilaitteella, sinun on rekisteröitävä tunnistekortti (esim. HSL:n matkakortti) yliopiston käyttäjätunnuksellasi ja sen salasanalla.

Helsingin yliopiston opiskelijat lataavat monitoimilaitteiden käyttöön vaadittavaa tulostussaldoa itselleen Unigrafian Saldokaupassa.

Kopioimaan ja skannaamaan pääset Print-in-City-palvelulla. Palvelun käyttö ei vaadi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksia. Palvelussa voit itse ladata tulostus-, kopiointi- ja skannaussaldoa.

Kirjastokioskeilla voit hakea ja selata Helka-tietokannan sisältöä, lukea kirjaston lisensoituja e-aineistoja, kirjautua Helka-tietokannan asiakasprofiiliisi sekä etsiä ja lukea Helsingin yliopiston digitaalisia opinnäytteitä.

Helka-tietokannan asiakastoimintojen käyttö kuten omien hakujen ja suosikkien tallentaminen sekä viitetietojen tallentaminen ja lähettäminen omaan sähköpostiin on myös mahdollista kirjastokioskeilla.

Kirjastokioskeilta et pääse vapaasti internetiin etkä voi työstää niillä omia tiedostojasi.

Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta pystyvät kirjautumaan kioskikoneilla omalle työpöydälleen yliopiston käyttäjätunnuksella.

Kirjastokioskilta voit tulostaa Print-in-City-palveluun tai tallentaa omalle muistitikulle PDF-dokumentteja tai HTML-sivuja.

Tulostuksessa oletusvalintana on mustavalkoinen ja kaksipuoleinen printti. Jos haluat yksipuoleisen tai värillisen tulosteen, valitse ne erikseen Print-in-City-palvelussa.

Muistitikulle tallennettaessa tiedosto ladataan kioskin välimuistiin, ja siirretään sieltä tikulle resurssienhallintaikkunassa (File Manager). Välimuisti tyhjenee automaattisesti, kun suljet selaimen ikkunan tai kun kioskia ei käytetä kahteen minuuttiin.

Ensimmäinen tulostuskerta

Kun tulostat ensimmäisen kerran Print-in-City-palvelulla, sinun täytyy rekisteröityä ja ostaa tulostussaldoa.

Huom! Kirjastokioskeilta voi kirjautua Print-in-City-palveluun vain tulostamista varten. Palveluun rekisteröityminen ja saldon osto tulee tehdä omalla laitteella (tietokone, tabletti tai älypuhelin).

Linkin palveluun löydät myös Kirjastokioskin selaimen kirjanmerkkipalkista. Ohjeet rekisteröitymiseen ja saldon ostamiseen löytyvät palvelusta.

Tulosteen voi tulostaa ulos Print-in-City-laitteelta 48 tunnin ajan. Tulostustyö veloitetaan vasta kun se tulostetaan ulos laitteelta.

Näin tulostat Print-in-City-laitteella

1. Napauta selaimen tai PDF Readerin tulostuspainiketta.
  2. Valitse Print to file.  Voit nimetä tiedoston haluamallasi tavalla napauttamalla painiketta kohdassa File:
  3. Kirjoita haluamasi nimi kohtaan Name: ja napauta Select. Nimeä tiedostosi, jos aiot tulostaa useampia tiedostoja, jolloin erotat ne myös tulostuslaitteella toisistaan.
  4. Valitse Print. Tiedosto tallentuu kansioon nimeltä Downloads.
  5. Kirjaudu Print-in-City-palveluun. Linkin palveluun löydät Kirjastokioskilla selaimen kirjanmerkkipalkista.
  6. Lataa tulostettava tiedosto(t) palvelun ohjeiden mukaan.
  7. Hae tulosteesi haluamaltasi Print-in-City-laitteelta.

Näin tallennat tiedoston tikulle

1. Lataa haluamasi PDF napsauttamalla Download-kuvaketta.
  2. Liitä muistitikkusi kioskin USB-porttiin. Joillakin Kirjastokioskeilla on USB-jatkokaapeli (Kaisa-talo), joillakin USB-portit löytyvät näytön vasemmasta laidasta (Meilahti, Kumpula, Viikki)
  3. Avaa resurssienhallinta (File Manager
  4. Avaa kansio Downloads
  5. Varmista, että muistitikkusi näkyy vasemman laidan Places-listassa
  6. Tartu hiirellä lataamaasi tiedostoon, vedä se muistitikun nimen päälle ja pudota. Tiedosto tallentuu muistitikulle.
  7. Tallennuksen jälkeen irrota muistitikku turvallisesti napauttamalla tikun nimen vierestä löytyvää kuvaketta.