Fred Sandbackin taideteos esillä
Helsingin yliopiston päärakennuksella on esillä kuvanveistäjä Fred Sandbackin teos 5.5.–31.8.2023.

Yhdysvaltalainen Fred Sandback (19432003) oli yksi 1900-luvun loppupuolen tunnetuimpia taiteilijoita. Hän käytti materiaalinaan akryylilankaa. Vetämällä sitä pisteestä toiseen Sandback loi tilaan eläviä muotoja, ”asuttavia piirroksia”. Hän pyrki veistosten, ympäröivän arkkitehtuurin ja katsojan väliseen vuorovaikutukseen, omien sanojensa mukaan ”vahvoihin, välittömiin ja kauniisiin tilanteisiin”. Sandback toivoi, etteivät hänen veistoksensa olisi esineitä itsessään, vaan ohuiden lankojen muodostamien teosten välissä ja ympärillä tuli olla tilaa liikkua. Tekniikallaan Sandback häivytti veistosten ulko- ja sisäpuolten välistä rajaa.

Kesän ajan yliopiston päärakennuksen aulassa esillä on teos Untitled (Sculptural Study, Two Leaning Triangles, 1991/2019). Teoksen esillepano liittyy Helsingin yliopistolla kesäkuussa järjestettävän tieteidenvälisen The Mathematical Drawing/Diagram: An Interdisciplinary Symposium -konferenssin ohjelmaan. Teoksen ripustuksen ovat toteuttaneet Helsingin yliopisto ja Sandbackin säätiö. Kuraattorina toimii Juliette Kennedy (Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen osasto) yhteistyössä Helsingin yliopistomuseon kanssa.

Yliopiston päärakennukselle (Unioninkatu 34) on vapaa pääsy. Tarkistathan päärakennuksen aukioloajat yliopiston sivuilta.