Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuosi huipentui valotaideteokseen Unionininakselin yllä. Lasersäde heijastui Helsingin observatorion katolta Kallion kirkon torniin yhdistäen historiallisen Unioninakselin ääripäät toisiinsa.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen käynnisti 10.12.2012 Sininen viiva -teoksen päivälleen 135 vuotta sen jälkeen, kun Helsingissä syttyi sähkövalo ensimmäisen kerran 1877. Teoksen oli suunnitellut Vesa Honkonen Arkkitehdit Ky. Teknisestä toteutuksesta vastasi Eastway.

Lue lisää Sinisestä viivasta:
Helsinki200

Kiitos kaikille, jotka tulivat seuraamaan auringonpimennystä Tähtitorninmäelle!

Observatorion tunnelmallisessa puutarhassa jännitettiin pe 20.3.2015 päivätähtemme pimentymistä. Aurinko pimeni Helsingissä jopa 82 prosenttisesti.

Päivän tunnelmia Helsingin Sanomien lehtijutussa.

Elokuun 2015 OBSERVEMUS-tapahtumasarjan ohjelmaa:

To 20.8. Taiteiden yö 2015 Observatoriolla

21.8.–30.8. Antikythera
Rajoja rikkova audiovisuaalinen runoteos Antikythera koettavissa Observatoriolla.

La 22.8. Valo maailmankaikkeuden viestintuojana
YK:n kansainvälisen Valon vuoden teemaesitelmä Observatorion luentosalissa.

La 22.8. Aikaa ennen sinua ei sinun jälkeesi ole
Observatorion pihatornissa tapahtuva esitys oli runomuotoinen matka avaruuteen, aikaan ja ihmissydämeen. Esitys koostui runoilija Mikko Rädyn tekstistä ja muusikko Mikko Turusen musiikista.

To 27.8. Antikytheran kone tutkijan ja taiteilijan silmin
Tähtitieteilijä Hannu Karttusen ja runoilija Saila Susiluodon alustusluennot Antikytheran koneesta ja siihen pohjautuvasta runosovelluksesta Observatorion luentosalissa.

Tapahtumasarjan järjestäjät: Helsingin observatorio, Aalto-yliopiston Medialaboratorion Crucible Studio, Runokuu & Media Facades -festivaalit Helsingin juhlaviikoilla.

Hirveän iso kiitos kaikille Observatorion Halloweenissa vierailleille pikkunoidille, -aaveille, -luurangoille ja muille hirviöille hyvin sujuneesta hurjan suositusta illasta! Järjestimme karmivia kierroksia Observatorion ullakkotorneihin lapsille ja lapsenmielisille rohkeille seikkailijoille.

Bubble bath time -blogissa voi palata Halloween-illan tunnelmiin.

Kasaatko palikoista avaruusrobotin tai eksoplaneetan olion? Suhautatko sukkulalla voittoon? Kilpailussa kehotettiin päästämään mielikuvitus irti ja rakentamaan oma avaruusaiheinen kilpailutyö LEGO palikoista! Kilpailutyön tuli olla itse keksitty eli ei valmis LEGO setti. Kilpailutyön tarvitseman pöytäpinta-alan maksimikoko oli 25 x 25 cm.

Kutsuimme 20 upeinta rakennelmaa tiukkaan finaaliin, joka käytiin Helsingin observatoriolla la 23.4.2016. Yleisö äänesti suosikkiaan esillä olevista töistä, ja lopulta palkittiin yleisön suosikki sekä arvottiin finalistien kesken LEGO Groupin lahjoittamia palkintoja. Onnea kärkikolmikolle Reinolle, Visalle ja Eemelille ja suurkiitos vielä myös kaikille osallistuneille!

LEGO-kilpailu järjestettiin Observatorion "Avaruus LEGO -maailmassa" -näyttelyn yhteydessä. Lue myös blogikirjoitus näyttelyvierailusta!

Rakentelun iloa jatkossakin!

Kesällä 2018 Observatorion kesäleiri järjestettiin yhdessä Tiedekasvatuskeskuksen kanssa.

Millaisia kappaleita löytyy omasta Aurinkokunnastamme? Kuinka huiman suuri on maailmankaikkeuden mittakaava? Miltä näyttää Aurinko pimennyslasien läpi? Leirillä päästettiin mielikuvitus valloilleen ja muotoiltiin savesta, miltä avaruusolio voisi näyttää. Tunnistimme myös tähtikuvioita pikakelatun yön aikana planetaariossa ja laukaisimme taivaalle oman vesiraketin! Leirillä päästiin tekemään paljon omin käsin.

Helsingin observatorion ja Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskuksen yhteistyössä toteutetun leirin paikkana toimi jännittävä vanha Observatoriorakennus Tähtitorninvuorella, ja ohjelmaan kuului myös vierailu Kumpulan tiedekampuksella.

Leiri oli päiväleiri ja kunkin leiripäivän kesto oli 6 tuntia. Leiripäivä alkoi klo 9 ja päättyi klo 15.

Helsingin observatorio on järjestänyt koululaisille suunnattuja päiväleirejä kesinä 2013-16. Leirit on pidetty historiallisessa Observatoriorakennuksessa Tähtitorninvuorella. Viikon aikana on tutustuttu ympärillämme levittyvään maailmankaikkeuteen hyödyntäen ihmettelyä, elämyksiä ja itse tekemistä. Leirien toteutuksessa on ollut mukana myös Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Mitä tähtitaivaalta löytyy? Millaisia ovat planeetat, galaksit tai vaikkapa mustat aukot? Entä voisiko jostain kaukaa avaruudesta löytyä elämää? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin sai vastauksen leirin aikana!

Leiriviikon aikana taiteiltiin yhdessä mm. omia eksoplaneettoja ja kuvitteellisia avaruusolioita, laukaistiin vesiraketteja, tarkasteltiin maailmaa lämpökameran läpi, valmistettiin kummallisesti käyttäytyvää ”avaruusmönjää” ja paljon muuta! Leirillä vieraili vuonna 2016 Sarjakuvapaja, jossa pääsi suunnittelemaan hahmoja ja ympäristöjä sekä tekemään oman sarjakuvan aina ideoinnista ja käsikirjoittamisesta puhtaaksi piirtämiseen ja tekstaukseen asti. Lisäksi tehtiin yhdessä retki Luonnontieteellisen keskusmuseon meteoriitti- ja mineraalinäyttelyyn Kumpulaan ja sään salliessa matkasimme myös Ursan tähtitornille Kaivopuistoon havaitsemaan omaa tähteämme Aurinkoa. Leiripäivien lopuksi voi vapaasti rakennella Palikkatakomo ry:n lainaamilla LEGO -palikoilla.

Leiriläiset pääsivät tietysti myös vierailemaan Observatorion näyttelyssä, jossa voi mm. eläytyä Aurinkoa kiertäväksi planeetaksi, punnita itsensä vieraalla planeetalla, kurkistaa sumukammioon ja koskettaa aitoa meteoriittia. Kiipeilimme myös vanhoihin havaintotorneihin talon ullakolle sekä tunnistimme tähtikuvioita planetaariossa.

Leirit suunnattiin lapsille, jotka olivat ilmoittautumishetkellä 3.-6.-luokkalaisia. Leirit olivat päiväleirejä, joissa ohjelmaa oli ma-pe klo 9 - 16.

Observatoriolla juhlistettiin kansainvälistä Avaruusviikkoa lokakuussa 2016.

Miltä näyttää Maa etänä? Paikan päällä kuultiin kaukokartoituksen yllättävistäkin sovelluksista, tavattiin Suomen satelliittihankkeita, ja hyvä sää mahdollisti myös omien paineilmarakettien valmistamisen ja laukaisemisen.

Samalla pääsi tutustumaan myös Observatorion näyttelyihin ja näkemään planetaarioesityksen.

Tapahtuman järjestäjinä toimivat Helsingin observatorio, Ursa, Tiedetuubi, World Space Week ja kaukokartoitusalan kansalliset toimijat Suomessa.

Tutkijoiden yö järjestettiin syyskuun viimeisenä perjantaina (29.9.2017) yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Suomessa tapahtumaan pystyi osallistumaan neljällätoista eri paikkakunnalla. Helsingin yliopiston ohjelmaa järjestettiin Tiedekulmassa, Helsingin Observatoriossa ja Lahden Yliopistokampuksella ja yliopiston päärakennuksella. Tutkijoiden yö oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Tapahtuman järjestämiseen oli saatu kaksivuotinen rahoitus Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelmalta, jolla rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita.

Työ­pa­jat

TYÖPAJA: NÄKYMÄTÖN MUUTTUU NÄKYVÄKSI, HIUKKASFYSIIKKA JA CERN
Järjestäjä:  Fysiikan tutkimuslaitos ja HY-Ilmaisinlaboratorio

Hiukkasfysiikassa tutkitaan maailmankaikkeuden pienimpiä rakenneosia, joiden läpimitta on vain millimetrin biljoonasosa. Miten näitä äärettömän pieniä hiukkasia voi edes havaita? Miten hiukkasia on mahdollista kiihdyttää sellaisiin energioihin, joita Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä tarvitaan?

Työpajassa tutkijat tekevät näkymättömän näkyväksi: he havainnollistavat, kuinka magneettiset voimat vaikuttavat, esittelevät teknologioita, joilla on mahdollista nähdä avaruudesta tulevaa hiukkassäteilyä paljain silmin, ja näyttävät, mistä CERNin kokeissa käytettävät ilmaisimet koostuvat.

TYÖPAJA: TUNNETKO SUOMALAISEN ALMANAKAN?
Järjestäjä: Yliopiston almanakkatoimisto

Almanakka on välttämätön apuväline, joka kertoo meille, mikä päivä milloinkin on. Maailman ensimmäinen tunnettu almanakka painettiin Gutenbergin kirjapainossa Saksassa vuodelle 1448.  Suomenkielisiä almanakkoja on taas julkaistu vuodesta 1705 lähtien. Nykyisessä almanakassamme on 19 liputuspäivää, 873 nimipäivää sekä useita muita merkkipäiviä ja kirkollisia pyhiä. Lisäksi almanakkaan on merkitty tasaus- ja seisauspäivät ja muuta tähtitieteellistä tietoa.

Kuinka hyvin tunnet suomalaisen almanakan? Työpajassa pääset testaamaan tietojasi hauskan pöytäpelin avulla – ja apunasi voit käyttää keltakantista Yliopiston almanakkaa.

TYÖPAJA: KUN ILMASTO MUUTTUU KAIKKIALLA JA KAUPUNGEISSA
Järjestäjä:  Helsingin yliopiston ilmakehätieteet

Ympäristössämme tapahtuu paljon muutoksia, hurjinta on kenties ilmaston muuttuminen. Mitä tiedämme siitä nyt ja mitä tekijöitä on muutoksen takana? Kasvihuonekaasujen kasvavat pitoisuudet nostavat maapallon lämpötiloja niin syrjäseuduilla kuin kaupungeissakin, mutta mitä seurauksia ihmisille tästä kaikista tulee. 

Työpajassa tutkitaan tarkemmin ilmastonmuutoksesta aiheutuvia ääri-ilmiöitä ja miten ihmiset voivat näihin varustautua. Ajankohtaisena teemana tutustumme myös hurrikaanien saloihin.

TYÖPAJA: ALASTI AVARUUDESSA
Järjestäjä:  F2K, fysiikan laitos

Mitä ihmiselle tapahtuisikaan avaruudessa, jos hän olisi siellä alasti? Veri kiehuu, silmät poksahtavat ja ruumis jäätyy sekunneissa. Nämä ovat tyypillisiä myyttejä sille, mitä tapahtuisi ihmiselle avaruudessa ilman avaruuspukua. Työpajassa kokeillaan tyhjiökoneen ja nestetypen avulla pitävätkö myytit paikkaansa.