150v -juhlavuoden tapahtumia

Koulumme juhlavuodelle on valittu viisi erityisteemaa, jotka nivoutuvat yhteen myös koulun kestävän kehityksen teemojen kanssa. Teemoihin tutustutaan alakoulun puolella kullakin luokalla vapaassa järjestyksessä vuoden mittaan. Yläkoulussa ja lukiossa teemoja käsitellään mm. yhteisissä päivänavauksissa, joita varten kokoonnutaan auditorioon joka aamu jo pitkän perinteen mukaan.

ELO- JA SYYSKUUSSA (1. jakso) teemana on oma koulu ja sen historia

Teeman mukaisesti olemme päivänavauksissa mm. tutustuneet koulun perustamisvaiheisiin, koulumme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan, kuulleet 150-vuotisjuhlatuotteista, millaista koulussamme oli 1980-luvulla, mitä kaikkea Viikin kampukselta löytyy ja meille on avattu kouluravintolan katossa roikkuvan Kaarina Kaikkosen taideteosta Kohti aurinkoa, kohti kuuta.

LOKA- JA MARRASKUUSSA (2. jakso) teema on ravinto ja ekologinen ruuantuotanto

Luvassa on pohdintaa mm. ravinnontuotannon ja ilmastonmuutoksen yhteyksistä, kotiviljelystä ja eläintenpidon eettisistä kysymyksistä. Lisäksi koulun historiaan liittyen kuullaan ainakin 30 vuotta koulussamme opettaneen opettajan muistelmia ja miten koulumme joulunäytelmäperinne on syntynyt ja kehittynyt.

JOULU- JA TAMMIKUUSSA (3. jakso) teemana on hyvinvointi

Teeman pohjalta odottelemme koulullemme useita entisiä oppilaita kertomaan hyvinvoinnista omasta näkökulmastaan: mikä merkitys omalla kielellä on hyvinvoinnille? Miten teatteri voi edistää hyvinvointia? Mikä on demokratian ja osallistumismahdollisuuksien merkitys? Lisäksi pohdimme lukemista ja hyvinvointia, miten aivot saadaan voimaan hyvin ja miten omaa jaksamista voisi tukea.

HELMI- JA MAALISKUUSSA (4. jakso) teemana on oman koulun historia ja tasa-arvoinen koulutus

Kuulemme muun muassa ”entisaikojen” opetusharjoittelusta, millaista koulussamme oli sota-aikaan, millaisia olivat 1950-luvun tyttökoululaiset ja miltä tuntui ensimmäisistä pojista tulla tänne tyttöjen keskelle 1970-luvulla.

HUHTI- JA TOUKOKUUSSA (5. jakso): tulevaisuus

Millaiseksi tulevaisuus kuvataan romaaneissa? Entä taiteessa? Millaisia ovat ehkä tulevaisuuden keksinnöt? Entä tulevaisuuden koulu?

Valtakunnallisen Kodin ja koulun päivän aattona järjestettiin vanhempainyhdistyksemme Viikin Norssin Tuen aloitteesta Huoltajasymposium, jonne oli ilmoittautunut sata osallistujaa. Tilaisuus alkoi juhlavuoden täytekakkukahveilla, jonka yhteydessä oli mahdollista ostaa koulun juhlavuoden tuotteita.

Tilaisuuteen oli kutsuttu puhujaksi Helsingin yliopiston professori Kirsi Tirri, joka kertoi Kopernikus-tutkimuksesta, jossa eri ikäiset koulumme oppilaat ovat olleet tutkimusjoukkona. Tutkimus pohjaa Carol Dweckin asenneteoriaan, jossa on kaksi eri suhtautumistapaa omaan osaamiseen: omat ominaisuudet nähdään muuttumattomina tai muokattavina. Nyt näitä asenteita on pystytty todentamaan myös neurologisilla mittauksilla, joita oppilaillemme on tehty.

Koulumme opettaja FT Reetta Niemi kertoi pedagogisen luokkahuonetutkimuksen kehittämisestä: miten opettaja voi tutkia ja kehittää opetustaan toimintatutkimuksen avulla. FT Anni Loukomies avasi interventiota, jonka avulla pyritään vaikuttamaan oppilaiden kiinnostukseen luonnontieteitä kohtaan. Tutkimusprofessori ja koulumme huoltaja Timo Partonen kertoi ihmisen kronotyypin vaikutuksesta unirytmiin ja antoi ohjeita yöunen laadun parantamiseksi.

Juhlavuoden tapahtumat käynnistyivät yläluokilla ja lukiossa yhteisellä Viikki-iltapäivällä, jonka teemana oli yhdessä liikkeellä Viikissä. Koulumme juhlavuoden yksi keskeinen strateginen  painopistealue on koko koulun hyvinvointi.  Yhdessä tekeminen ja liikkuminen Viikin monipuolisessa ympäristössä toteutui eri luokka-asteille kohdevierailujen sekä työpajojen kautta.

7-luokkalaisten luontopäivä oli tarkoitus järjestää Viikin luonnonsuojelualueella, mutta sateen vuoksi jouduttiin siirtymään sisätiloihin. Oppilaat kiersivät koululla kuudella eri pisteellä tukioppilaiden ohjaamina. Pisteillä tutkittiin mm veden kemiaa ja selkärangattomia eläimiä, ratkottiin matemaattisia pulmia, perehdyttiin karttoihin, opiskeltiin luontosanastoa vierailla kielillä ja kirjoitettiin metsäaiheisista taidekuvista tarinoita.

8-luokkalaiset ulkoilivat Vanhankaupungin kosken rannalla sijaitsevaan Tekniikan museoon, joka tarjoaa ikkunan suomalaisen tekniikan ja teollistumisen historiaan. Ysiluokkalaiset puolestaan tutustuivat Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon, joka edustaa Pohjoismaiden suurinta puhdistamoa.

Lukiolaiset kuulivat ensin painavaa asiaa unen merkityksestä hyvinvointiin ja jaksamiseen lukio-opinnoissaan. Luennon saapui pitämään THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen. Iltapäivän toiminnnallinen osuus toteutui lukiolaisilla pienryhmissä, heidän valitsemissaan vierailukohteissa tai  toimintapajoissa. Monipuolinen ohjelma tarjosi mahdollisuuden tutustua koulumme lähiympäristössä sijaitseviin moninaisiin kohteisiin. Työpajoissa toteutui yhdessä tuottaminen ja rento yhdessäolo eri oppimisympäristöissä.

Tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminta on keskeinen osa Viikin normaalikoulun arkea. Juhlavuoden kunniaksi järjestämme juhlasymposiumin. Symposiumissa kuulemme kotimaisten ja kansainvälisten tutkijoiden puheenvuoroja opettajankoulutuksesta tasa-arvon edistäjänä. Symposiumin yhteydessä Viikin normaalikoulun opettajat ja oppilaat esittelevät omia tutkimus-, kokeilu- ja kehittämishankkeitaan.

Viikin normaalikoulussa pääsee 1.-12.4.2018 tutustumaan juhlanäyttelyyn. Näyttelyssä tehdään katsaus koulumme juhliin ja traditioihin sekä kuljetaan historian aikajanalla, joka avaa koulun vaiheita sen perustamisesta tähän päivään. Lisäksi esillä on nykyisten oppilaiden tekemiä muotokuvia koulussamme 25 vuotta sitten opiskelleista ikätovereista.

Tervetuloa Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu 150 v pääjuhlaan Finlandia-taloon lauantaina 13.4.2019. Juhlan aikataulu on seuraava:

  • 17.30 ovet aukeavat, aulassa vartioitu maksuton vaatesäilytys
  • 18.00 – 19.30 juhlaohjelma Finlandia-salissa
  • 20.00 – 23.30 juhlamalja, Coctail-buffet ja seurustelua Finlandia-talon Piazzalla

Pääjuhlan osallistumismaksu on 70 €, joka sisältää em. ohjelman tarjoiluineen. Tämä ennakkohinta on voimassa 31.12.2018 asti (1.1.2019 alkaen 75 €). Pukukoodi tumma puku.

Juhla on tarkoitettu kaikille Viikin normaalikoulun ja sen edeltävien koulujen entisille oppilaille ja henkilökunnalle (ei sis. avec). Finlandia-salin juhlaohjelmaosuuteen osallistuvat myös nykykoulun lukiolaiset.