Yliopistokoulutuksista farmasian, logopedian, lääketieteen, hammaslääketieteen, opettajankoulutuksen ja opinto-ohjauksen koulutuksen, psykologian, psykoterapeuttikoulutuksen sekä sosiaalityön aloilla on alaikäisten turvallisuutta tai potilas- ja asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka rajoittavat opiskelijaksi ottamista. Näitä aloja kutsutaan ”SORA-aloiksi”. Kyseisillä aloilla edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun. Tällä sivulla kerrotaan alakohtaisesti näistä toimintakyky- ja terveydentilavaatimuksista.
Päätös hakijan toimintakyvyn ja terveydentilan vaikutuksesta opiskelijaksi ottamiseen tehdään tarvittaessa opiskelijavalinnan yhteydessä. Päätöstä tehtäessä hakijan toimintakyky ja terveydentila arvioidaan yksilöllisesti asiantuntijalausuntojen ja hakijan kuulemisen pohjalta. Yliopisto ei anna etukäteen arvioita päätöksen sisällöstä.
Yliopistot ovat määritelleet alakohtaiset terveydentila- ja toimintakykyvaatimukset arvioinnin tueksi SORA-aloille. Alla on kuvattu alakohtaisesti työn toimintaympäristö ja tyypillinen työtilanne sekä toimintakyvyn edellytyksiä, joiksi on määritelty sosiaaliset, psyykkiset ja fyysiset edellytykset.
Toimintakyky- ja terveydentilavaatimukset linkittyvät erityisesti harjoittelutilanteisiin. Terveydentilamäärityksissä on mahdotonta antaa poissulkevaa listaa diagnooseista tai terveydentilasta. Toimintakyvyn ja terveydentilan arviointi onkin hyvin tapauskohtaista. Ensisijaisesti ammatissa toimiminen pyritään mahdollistamaan apuvälinein.
Farmaseutti ja proviisori ovat terveydenhuollon laillistettuja ammattihenkilöitä, jotka toimivat lääkkeiden ja lääkealan asiantuntijoina sosiaali- ja terveydenhuollossa. Farmaseutit ja proviisorit toimivat terveydenhuollon farmaseuttisissa tehtävissä mm. avohuollon apteekeissa, sairaala-apteekeissa ja lääkekeskuksissa. Lisäksi farmaseutit ja proviisorit voivat työskennellä lääketeollisuudessa, lääketukkukaupassa sekä viranomais-, tutkimus- ja opetustehtävissä. He voivat toimia myös yrittäjinä. Farmaseutti ja proviisori toimivat työssään vuorovaikutuksessa asiakkaiden, potilaiden ja eri ammattiryhmien edustajien kanssa. Farmaseutin ja proviisorin työssä keskeistä on lääke-, lääkitys- ja potilasturvallisuuden varmistaminen.
Hakijalla oleva vamma, sairaus tai haitta voi vaikeuttaa opiskelua farmaseutin ja proviisorin koulutusohjelmassa sekä työskentelyä terveydenhuollon ammattihenkilönä. Ne voivat olla esteenä joidenkin opintojen suorittamiselle, ellei niiden aiheuttamia rajoitteita voida kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijan on mahdollista hakea oikeutta yksilöllisiin järjestelyihin. On kuitenkin huomioitava, että kaikkia opintoja ja niihin liittyviä olosuhteita ei ole mahdollista mukauttaa opintojen tai siihen kuuluvan opetusapteekkiharjoittelun aikana.
Puheterapeutti arvioi ja kuntouttaa eri-ikäisiä ihmisiä, joilla on vuorovaikutuksen, kielen, puheen, äänen tai syömisen ja nielemisen häiriöitä. Hän toimii työssään lähikontaktissa asiakkaisiinsa, näiden omaisiin ja muihin lähi-ihmisiin sekä eri ammattiryhmien asiantuntijoihin.
Puheterapeutti työskentelee mm. terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja päiväkodeissa. Puheterapeutteja on myös kehitysvammahuollossa, kasvatus- ja perheneuvoloissa, erityiskouluissa sekä kuntoutuslaitoksissa. Puheterapeutti voi toimia myös ammatinharjoittajana/yrittäjänä.
Lääkäri/hammaslääkäri on terveydenhuollon asiantuntija, jonka tehtävänä on sairauksien ennaltaehkäiseminen ja terveyden edistäminen sekä potilaiden sairauksien diagnosoiminen ja hoitaminen. Lääkärit/hammaslääkärit työskentelevät yleensä terveyskeskuksissa, sairaaloissa, itsenäisinä ammatinharjoittajina tai työterveyshuollossa. Lääkärit työskentelevät oman alansa asiantuntijoina moniammatillisissa työyhteisöissä useilla yhteiskunnan eri sektoreilla.
Perinteisen lääkärin/hammaslääkärin työn lisäksi lääketieteen/hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon johtava koulutus antaa valmiudet toimia myös tutkimus- ja opetustehtävissä sekä lääketieteellistä asiantuntemusta edellyttävissä hallinnollisissa tehtävissä.
Työ on erittäin vaativaa ja vastuullista sekä edellyttää korkeaa osaamista, vuorovaikutustaitoja, toisten ihmisten näkökulman huomioon ottamista, luottamuksellisuutta sekä stressin- ja paineensietokykyä.
Lääkärin/hammaslääkärin ammatillisen toimintakyvyn edellytyksiä määriteltäessä on keskeistä potilasturvallisuuden varmistaminen.
Opettajan ja ohjaajan työ on vaativa asiantuntija- ja ihmissuhdetyö, jossa tieto ja ymmärrys kytkeytyvät käytännön toimintakykyyn. Opettajia ja ohjaajia työskentelee varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa sekä aikuiskoulutuksessa.
Opettajan kelpoisuuden saaneita ohjaajia työskentelee edellisten lisäksi monilla muilla tehtäväkentillä, missä ohjausosaamista tarvitaan. Opettajat tukevat työssään kasvua, oppimista ja hyvinvointia. Ohjaajien tehtäviin kuuluu psykososiaalinen tuki sekä uranvalinnan ja oppimisen ja opiskelun ohjaus.
Työnkuva vaihtelee sen mukaan, minkä ikäisten ihmisten parissa opettajat ja ohjaajat työskentelevät. Työ edellyttää kykyä suunnitella, toteuttaa ja arvioida erilaisissa oppimis- ja kasvatusympäristöissä tapahtuvaa opetus- ja kasvatustoimintaa. Opettajat ja ohjaajat tekevät työtään yhä enemmän rakentavassa yhteistyössä toisten opettajien ja ohjaajien kanssa moniammatillisissa ryhmissä/tiimeissä/verkostoissa.
Psykologina työskentely tapahtuu hyvin monimuotoisissa toimintaympäristöissä ja jatkuvassa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa asiakkaiden tai asiakasryhmien sekä ammatillisten asiantuntijaverkostojen kanssa. Ammatti edellyttää kykyä oman toimintakyvyn itsereflektointiin ja kykyä arvioida näitä ominaisuuksia muissa ihmisissä. Psykologin tulee suorittaa ammatissaan asiakkaiden toimintakykyä, sekä kognitiivisia ja sosioemotionaalisia toimintoja kartoittavia tutkimuksia. Työ edellyttää myös itsenäistä päätöksentekokykyä.
Sovellusalasta riippuen voi fyysinen ja psyykkinen toimintaympäristö vaihdella paljon. Psyykkisen toimintaympäristön osalta psykologin ammatti on erityisen vaativa ja tämä tulee huomioida arvioidessa henkilön soveltumattomuutta alalle.
Alla on kuvattu kriteeristöjä toimintakyvyn edellytyksiin. Jos nämä edellytykset nähdään puutteelliseksi voivat ne joko pysyvästi tai väliaikaisesti olla esteenä tai tehdä henkilön soveltumattomaksi alalle.
Psykoterapeuttina työskentely tapahtuu hyvin monimuotoisissa toimintaympäristöissä ja jatkuvassa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa asiakkaiden tai asiakasryhmien sekä ammatillisten asiantuntijaverkostojen kanssa. Ammatti edellyttää kykyä oman toimintakyvyn itsereflektointiin ja kykyä arvioida näitä ominaisuuksia muissa ihmisissä. Psykoterapeutin tulee suorittaa ammatissaan asiakkaiden toimintakykyä, sekä kognitiivisia ja sosioemotionaalisia toimintoja kartoittavia tutkimuksia. Työ edellyttää myös itsenäistä päätöksentekokykyä.
Sovellusalasta riippuen voi fyysinen ja psyykkinen toimintaympäristö vaihdella paljon. Psyykkisen toimintaympäristön osalta psykoterapeutin ammatti on erityisen vaativa ja tämä tulee huomioida arvioidessa henkilön soveltumattomuutta alalle.
Alla on kuvattu kriteeristöjä terveydellisiin rajoitteisiin, jotka voivat joko pysyvästi tai väliaikaisesti olla esteenä tai tehdä henkilön soveltumattomaksi alalle.
Sosiaalityön tavoitteena on edistää ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia. Sosiaalityöntekijä työskentelee sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseksi sekä vähentämiseksi yksilöiden, perheiden, yhteisöjen ja rakenteiden tasolla. Sosiaalityöntekijä työskentelee hyvin monimuotoisissa toimintaympäristöissä ja jatkuvassa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa asiakkaiden tai asiakasryhmien sekä ammatillisten asiantuntijaverkostojen kanssa. Työssä kohdataan eettisesti vaativia ja kompleksisia tilanteita sekä haavoittuvissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Sosiaalityöntekijän on kyettävä hahmottamaan asioita useista eri näkökulmista yhdistäen monipuolisesti eri tyyppistä tietoa myös käytännön asiakastilanteissa. Ammatissa toimiminen edellyttää itsenäistä päätöksentekokykyä sekä kykyä oman toimintakyvyn itsereflektointiin.
Alla on kuvattu kriteeristöjä terveydellisiin rajoitteisiin, jotka voivat joko pysyvästi tai väliaikaisesti olla esteenä tai tehdä henkilön soveltumattomaksi alalle.