Motivaatiokirjettä käytetään arvioitaessa, onko hakija motivoitunut ja kykenevä suorittamaan maisterin tutkinnon siinä koulutusohjelmassa, johon hakee.
Motivaatiokirjeessä hakija vastaa seuraaviin kysymyksiin:
Motivaatiokirjeen kieli
Motivaatiokirjeen kieli riippuu hakukohteesta. Monikielisiin maisteriohjelmiin englannin kielellä tutkintoa suorittamaan hakiessa motivaatiokirje tulee olla kirjoitettu englanniksi. Monikielisiin maisteriohjelmiin suomen- tai ruotsin kielellä tutkintoa suorittamaan hakiessa motivaatiokirje tulee olla kirjoitettu englannin, suomen tai ruotsin kielellä. Motivaatiokirjeen kieliasu otetaan myös huomioon.
Motivaatiokirjeen pituus
Motivaatiokirjeen suurin sallittu pituus riippuu siitä maisteriohjelmasta, johon haet. Motivaatiokirje kirjoitetaan hakulomakkeelle. Motivaatiokirjeen pituus on rajoitettu hakulomakkeella. Alta näet motivaatiokirjeen suurimman sallitun pituuden eri maisteriohjelmissa.
Koulutusohjelma | Motivaatiokirjeen suurin sallittu pituus |
Ekologian ja evoluutiobiologian maisteriohjelma | 8000 merkkiä (mukaan lukien välilyönnit) |
Genetiikan ja molekulaaristen biotieteiden maisteriohjelma | 3000 merkkiä (mukaan lukien välilyönnit) |
Kasvitieteen maisteriohjelma | 3000 merkkiä (mukaan lukien välilyönnit) |
Neurotieteen maisteriohjelma | 8000 merkkiä (mukaan lukien välilyönnit) |
Ympäristömuutoksen ja globaalin kestävyyden maisteriohjelma | Katso alta |
Ympäristömuutoksen ja globaalin kestävyyden maisteriohjelma
Kysymys 1: Why are you applying to this Master's Programme? (500 merkkiä ml. välilyönnit)
Kysymys 2: b) How do your previous studies enable you to succeed in the studies of this Master's Programme? (2000 merkkiä ml. välilyönnit)
Kysymys 3: c) How do the studies in this Master's Programme complement your previous studies and broaden your knowledge? (1500 merkkiä ml. välilyönnit)
Kysymys 4: d) Please specify how studying in this Master's Programme would further your career objectives and what academic and professional goals you hope to reach by completing this Master's Programme (1500 merkkiä ml. välilyönnit).
EEB-maisteriohjelman hakevien valinta perustuu seuraaviin kriteereihin:
Alin hyväksytty pistemäärä jokaisesta kohdasta on vähintään 6 pistettä.
Jos kaksi tai useampi hakija on arvioinnin jälkeen tasatilanteessa, ratkaistaan hakijoiden keskinäinen järjestys ensisijaisesti soveltuvien opintojen, toissijaisesti opintomenestyksen ja kolmanneksi motivaatiokirjeen perusteella.
Ensimmäinen vaihe
Hakijat arvioidaan hakuasiakirjojen perusteella seuraavin kriteerein, joista kukin pisteytetään seuraavasti:
Jokaisesta kriteeristä on saatava vähintään 40% maksimipistemäärästä. Hakijan on siis saatava vähintään 10 pistettä aikaisempien opintojen soveltuvuudesta, 8 pistettä opintomenestyksestä, 4 pistettä laboratoriotaidoista ja kokemuksesta käytännön tutkimustyössä, ja 2 pistettä motivaatiokirjeestä, jotta voi tulla valituksi haastatteluun.
Ensimmäisen vaiheen arvioinnissa minimipistemäärän 35 ylittäneet hakijat asetetaan pistemäärän mukaiseen paremmuusjärjestykseen, ja näistä valitaan enintään 40 parasta videohaastatteluun arvioinnin toisessa vaiheessa.
Hakija voi liittää hakemuksensa tueksi työtodistuksia tai ohjaajan lausuntoja maisteriohjelman alaan liittyvästä tutkimustyöstä. Nämä tukevat hakulomakkeen kysymyksiä laboratorio- ja tutkimustyökokemuksesta.
Toinen vaihe
Videohaastattelussa on tietty määrä ennalta asetettuja kysymyksiä. Haastattelu arvioidaan käyttämällä arviointiasteikkoa 0-15. Haastattelusta on saatava vähintään 8 pistettä, jotta voi tulla valituksi.
Haastattelu toteutetaan videohaastatteluna etäyhteyden avulla viimeistään haastattelukutsussa ilmoitetulla sovelluksella. Genetiikan ja molekulaaristen biotieteiden maisteriohjelma on monikielinen ohjelma. Haastattelu järjestetään pääasiassa englannin kielellä. Hakijat, jotka haluavat suorittaa tutkinnon suomen tai ruotsin kielellä voivat kuitenkin pyytää, että haastattelu pidetään sillä kielellä, minkä hakija on määritellyt tutkinnon kohdalle hakulomakkeeseen.
Valinta
Valinta perustuu kaksivaiheisesta arvioinnista laskettuun kokonaispistemäärään, jonka maksimi on 75 pistettä. Tullakseen valituksi hakijan on saatava vähintään kokonaispistemäärä 50. Ohjelmaan hyväksytään kokonaispisteiden perustella enintään 20 parasta. Vähimmäispistemäärän 50 ylittäneitä voidaan asettaa varasijoille pistemäärän mukaisessa järjestyksessä.
Jos kaksi tai useampi hakija on arvioinnin jälkeen tasatilanteessa, ratkaistaan hakijoiden keskinäinen järjestys ensisijaisesti haastattelun, toissijaisesti soveltuvien opintojen, kolmanneksi opintomenestyksen ja neljänneksi motivaatiokirjeen perusteella.
Kasvitieteen maisteriohjelmaan hakevien valinta perustuu seuraaviin kriteereihin:
Alin hyväksytty pistemäärä jokaisesta kohdasta on vähintään 6 pistettä.
Jos kaksi tai useampi hakija on arvioinnin jälkeen tasatilanteessa, ratkaistaan hakijoiden keskinäinen järjestys ensisijaisesti soveltuvien opintojen, toissijaisesti opintomenestyksen ja kolmanneksi motivaatiokirjeen perusteella.
Hakijan tulee ilmoittaa hakulomakkeella haluamansa opintosuunta, mutta valinta ei ole sitova. Hakijan ilmoittama opintosuunta huomioidaan arvioitaessa aiempien opintojen soveltuvuutta sekä motivaatiokirjettä. Hakija voi liittää hakemuksensa tueksi työtodistuksia tai ohjaajan lausuntoja maisteriohjelman alaan liittyvästä tutkimustyöstä.
Ensimmäinen vaihe
Hakukelpoiset hakijat arvioidaan hakuasiakirjojen perusteella seuraavin kriteerein:
Ensimmäisen vaiheen arvioinnissa vähintään 11 pistettä saaneet hakijat asetetaan pistemäärän mukaiseen paremmuusjärjestykseen, ja näistä valitaan 40 parasta haastateltaviksi arvioinnin toisessa vaiheessa.
Ammattikorkeakoulututkinnon perusteella hakevat arvioidaan samassa yhteydessä ja samalla tavalla kuin muutkin hakijat, mutta heille luetaan eduksi vähintään vuoden mittainen, tutkinnon suorittamisen jälkeen tieteellisessä tutkimusryhmässä kertynyt työkokemus, joka on ollut merkittävässä määrin itsenäistä tutkimustyötä. Tutkimustyökokemuksen määrän ja laadun tulee käydä selkeästi ilmi hakemukseen liitettävästä työtodistuksesta tai työn ohjaajan lausunnosta. Tutkimustyökokemus arvioidaan arvioinnin ensimmäisessä vaiheessa osana aikaisempien opintojen soveltuvuuden arviointia.
Toinen vaihe
Haastattelussa on tietty määrä ennalta asetettuja kysymyksiä, joilla syvennetään hakuasiakirjojen tietoja aiemmista opinnoista, tavoitteista ja mahdollisesta tutkimuskokemuksesta. Haastattelut arvioidaan ja dokumentoidaan käyttämällä arviointiasteikkoa 0 – 5. Valituksi tuleminen edellyttää haastatteluun osallistumista.
Haastattelu toteutetaan videohaastatteluna etäyhteyden avulla viimeistään haastattelukutsussa ilmoitetulla sovelluksella. Haastattelu järjestetään pääasiassa englannin kielellä. Hakijat, jotka haluavat suorittaa tutkinnon suomen tai ruotsin kielellä voivat kuitenkin pyytää, että haastattelu pidetään sillä kielellä, minkä hakija on määritellyt tutkinnon kohdalle hakulomakkeeseen.
Valinta
Valinta perustuu kaksivaiheisesta arvioinnista laskettuun kokonaispistemäärään. Tullakseen valituksi hakijan on saatava vähintään kokonaispistemäärä 16. Ohjelmaan hyväksytään kokonaispisteiden perustella 20 parasta.
Jos kaksi tai useampi hakija on arvioinnin jälkeen tasatilanteessa, ratkaistaan hakijoiden keskinäinen järjestys ensisijaisesti haastattelun, toissijaisesti soveltuvien opintojen, kolmanneksi opintomenestyksen ja neljänneksi motivaatiokirjeen perusteella.
Ympäristömuutoksen ja globaalin kestävyyden (ECGS) maisteriohjelmaan hakevilla tulee olla suoritettuna soveltuva alempi korkeakoulututkinto, joka antaa valmiudet opiskella ECGS-maisteriohjelmassa.
Maisteriohjelmaan hakevien valinta perustuu kokonaispistemäärään, joka muodostuu aikaisempien opintojen soveltuvuuden (50% kokonaispistemäärästä), opintomenestyksen (25% kokonaispistemäärästä) ja motivaatiokirjeen (25% kokonaispistemäärästä) yhteenlasketusta pistemäärästä.
Hakijan saama lopullinen kokonaispistemäärä lasketaan seuraavasti: Kunkin kolmen kriteerin pisteet (0-10) kerrotaan painokertoimella (aikaisempien opintojen soveltuvuudesta saadut pisteet kerrotaan luvulla 0,5 ja opintomenestyksestä sekä motivaatiokirjeestä saadut pisteet kerrotaan kukin luvulla 0,25). Sen jälkeen pisteet lasketaan yhteen. Korkein mahdollinen kokonaispistemäärä on siis 10.
Tullakseen hyväksytyksi hakijan tulee saavuttaa opintojen soveltuvuudesta, opintomenestyksestä sekä motivaatiokirjeestä vähintään vähimmäispistemäärä. Viime kädessä vaatimukset määräytyvät hakijoiden määrän ja hakemusten tason mukaan. Näin ollen, vaikka hakija täyttäisi edellä mainitut kriteerit, se ei vielä välttämättä riitä opiskelupaikan saamiseen.
Jos kaksi tai useampi hakija on arvioinnin jälkeen tasatilanteessa, ratkaistaan hakijoiden keskinäinen järjestys ensisijaisesti soveltuvien opintojen, toiseksi opintomenestyksen ja kolmanneksi motivaatiokirjeen perusteella.
Hakijan tulee ilmoittaa hakulomakkeella haluamansa opintosuunta. Ilmoitus on sitova. Hakijan ilmoittama opintosuunta huomioidaan arvioitaessa aiempien opintojen soveltuvuutta sekä motivaatiokirjettä.
Aikaisempien opintojen soveltuvuus arvostellaan asteikolla 0-10 pistettä ja sen painoarvo on 50% kokonaispistemäärästä. Opintojen soveltuvuudesta tulee saada vähintään 6 pistettä. Opintojen soveltuvuus pisteytetään hakijan hakulomakkeella ilmoittaman opintosuunnan kriteereiden mukaisesti.
Aikaisempien opintojen soveltuvuus ympäristömuutoksen (EC) opintosuuntaan pisteytetään seuraavasti:
Aikaisempien opintojen soveltuvuus arvostellaan asteikolla 0-10 pistettä ja sen painoarvo on 50% kokonaispistemäärästä. Opintojen soveltuvuudesta tulee saada vähintään 6 pistettä. Opintojen soveltuvuus pisteytetään hakijan hakulomakkeella ilmoittaman opintosuunnan kriteereiden mukaisesti.
Aikaisempien opintojen soveltuvuus globaalin kestävyyden (GS) opintosuuntaan pisteytetään seuraavasti:
Opintomenestys arvioidaan hakijan hakuperusteena olevasta tutkinnosta. Opintomenestys pisteytetään asteikolla 0-10 pistettä ja sen painoarvo on 25% kokonaispistemäärästä. Opintomenestyksestä tulee saada vähintään 6 pistettä.
Motivaatiokirje pisteytetään asteikolla 0-10 pistettä ja sen painoarvo on 25% kokonaispistemäärästä. Motivaatiokirjeestä tulee saada vähintään 6 pistettä.
Katso ylempää ohjeet motivaatiokirjeeseen.
Motivaatiokirjeen merkkimäärä on rajattu. Motivaatiokirje pisteytetään seuraavasti: